hirdetés
hirdetés
2020. november. 26., csütörtök - Virág.
hirdetés

Agyhártyagyulladás: még nincs vakcina, de lesz

Fertőző agyhártyagyulladásban már négyen vesztették életüket idén – tájékoztatta a Világgazdaságot az Emmi. Legutóbb június elején Hevesen halt meg egy féléves gyermek.

hirdetés

2017. június első hetéig 24 embert kezeltek Magyarországon fertőző agyhártyagyulladással, 2016-ban 49 megbetegedést regisztráltak. Tavaly kilenc beteg haláláért volt felelős a meningococcus baktérium. Bár egyetlen gyermek megbetegedése és elvesztése is sok, Magyarországon a fertőző agyhártyagyulladás nem járványméretű, és nincs járványveszély – közölte az Emmi.

Jelenleg a betegség ellen védelmet biztosító hat oltóanyagból hármat egyáltalán nem vagy csak nagyon nehezen lehet beszerezni. Magyarországon zömében a B és a C típusú meningococcus okoz gennyes agyhártyagyulladást. A C típusú oltóanyag 2017-től minden két év alatti gyerek számára ingyenesen elérhető. A B típus elleni vakcina ára viszont borsos.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke a Világgazdaságnak azt mondta, a tavaly téli sajnálatos gyermekhalálozások után – decemberben három gyerek vesztett életét – a csepeli praxisában is tízszeresére nőtt a B típusú agyhártyagyulladás elleni oltóanyag iránti kereslet. A B szerotípusú meningococcus elleni oltóanyag gyakorlatilag tavaly december óta folyamatosan hiánycikk. Ebből tavaly több mint 10 ezer oltóanyag fogyott, több mint egyharmada az év utolsó időszakában. Idén már az első négy hónapban meghaladta az eladás a teljes tavalyi mennyiséget – közölte a GSK.

A B típusú meningococcus elleni oltások ára darabonként 27 ezer forint körül van, korfüggő, hogy hány oltást kell adni a gyerekeknek. A gyerekorvos azt mondta, a C típusú oltóanyagoknál nem tapasztal hiányt, a négykomponensű oltóanyaggal a tinédzsereket oltja, az az oltás 12-13 ezer forintba kerül, és ötévente ajánlatos megismételni.

Lázár János kancelláriaminiszter korábban arról beszélt, hogy a kormány nem zárkózik el a B típusú vakcina támogatásától sem, de ezt vizsgálatnak kell megelőznie. Nyugat-Európában 50 százalékos a szer támogatása, hasonlóra lehet itthon is számítani. Az OGYÉI tájékoztatása szerint napokon belül minden vakcina kellő számban elérhető lesz Magyarországon.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés