hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 12., péntek - Klára.
hirdetés

Afrikai kullancsot találtak a Margitszigeten

Egy sünben találták meg az afrikai kullancsot, ám nem ez az első példány, amelyik Magyarországon feltűnt. Nyolc éve az ócsai madárvártán találták az első ilyen élősködőket, hangzott el az ATV-ben.

hirdetés

Az Állatorvostudományi Egyetem tanára, Farkas Róbert külföldi kutatókkal vizsgálta, hogy hol terjedt el ez a kullancsfaj, aminek még magyar neve sincs.

– Albániában, Észak-Macedóniában, Görögországban és az előbb említett Törökországban találták meg, ahol viszont legelői környezetben fordul elő elsősorban, szarvasmarhán, illetve más állatfajokon – mondta az ATV Híradójánknak az egyetemi tanár.

A kullancsfajt azért tartják veszélyesnek, mert hordozhatja a krími-kongói vérzéses láz kórokozóját. Erről a két földrajzi helyről nevezték el a veszélyes betegséget: belső vérzéssel, magas lázzal jár, és magas a halálozási aránya. 

Az egyetemi tanár szerint egyelőre kicsi az esélye, hogy itthon a vérzéses láz vírusát hordozó egyeddel találkozunk.

– Hiába rak le egy nőstény, vészívott kullancs több ezer, akár 6-7 ezer petét, abból kedvező körülmények között is csak esetleg néhány száz utód jelenik meg, mint kifejlett egyed, és esetleg annak csak töredéke, vagy lehet, hogy csak egy fogja hordozni magát a vírust – részletezte Farkas Róbert.

(forrás: ATV)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés