hirdetés
hirdetés
2022. október. 01., szombat - Malvin.
hirdetés

Adatvédelmi kisokos a TASZ-tól

Annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátás és finanszírozás hatékonyabb legyen, jelentősen megváltozott az egészségügyi adatainkhoz való hozzáférés szabályozása. Egészségügyi adataink, leleteink elektronikusan elérhetők minden kezelőorvos számára, aminek vannak előnyei, de hátrányai is.

hirdetés

Tiltakozó nyilatkozat hiányában, a betegellátók (háziorvos, kezelőorvos, gyógyszerész) korlátlanul hozzáférhetnek az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által nyilvántartott, a kötelező egészségbiztosítás terhére igénybe vett kezelések, illetve gyógyszerek listájához. Miért problémás a korlátlan hozzáférés?

Mit tehetünk ha nem szeretnénk, hogy az orvosaink és a gyógyszerészek számára korlátlanul lekérdezhető legyen a teljes kezelési- és vénytörténetünk?

Mi számít egészségügyi adatnak?
 
Az egészségi állapotunkkal kapcsolatos információk, betegségeink, kezeléseink története illetve, hogy milyen gyógyszereket szedünk személyes adatoknak számítanak és érzékenységük miatt a törvény kiemelt védelemben részesíti ezeket. A jog szigorúan szabályozza, hogy ki, mikor és milyen céllal ismerheti meg vagy kezelheti egészségügyi adatainkat.
 
Milyen jogszabályok biztosítják az egészségügyi adatok védelmét?
 
A személyes adatok védelmét általánosságban az Alaptörvény és az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény biztosítja,  az egészségügy adataink kezeléséről és védelméről szóló részletes szabályokat az 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről, valamint az 1997. évi XLVII. törvény az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről (továbbiakban: Törvény) tartalmazza.
 
A Törvényt az elmúlt időszakban többször is módosították, először a háziorvos és a gyógyszerészek egészségügyi adatokhoz való hozzáférésének jogosultságát, majd a kezelőorvosok hozzáférésének jogosultságát bővítették.
 
Ki férhet hozzá az egészségügyi adataimhoz és pontosan milyen adataimat érhetik így el?
 
A jelenleg hatályos szabályozás értelmében a háziorvosunk, a kezelőorvosaink (szakorvosok és üzemorvos), valamint a gyógyszerünket kiadó gyógyszerészek lekérdezhetik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (továbbiakban: OEP) által nyilvántartott, a kötelező egészségbiztosítás terhére igénybe vett szolgáltatások illetve kiváltott gyógyszerek listáját. 
 
Háziorvosunk és a kezelésünket végző orvosok (kezelőorvos) a Törvény 11. § (3) bekezdése alapján elektronikus úton lekérdezhetik kezelési történetünket. Az orvos 15 évre visszamenőleg láthatja az összes olyan kezelésünk listáját, amelyeket a társadalombiztosítás terhére vettünk igénybe, amennyiben ezt előzetesen írásban nem tiltjuk le. A kezelésbe bele kell érteni, hogy milyen vizsgálatokon estünk át, leleteink is elérhetők. A Törvény ugyanitt arról is rendelkezik, hogy a háziorvosunk illetve a kezelőorvos köteles minket a letiltás lehetőségéről írásban vagy szóban tájékoztatni.
 
A gyógyszerészek hozzáférését a Törvény 14/A. § (3) bekezdése szabályozza. A gyógyszerészek elektronikus lekérdezés esetén 1 évre visszamenőleg látják a társadalombiztosítás terhére kiváltott gyógyszereink listáját. A gyógyszerészek hozzáférését sikerült részben korlátozni, bizonyos BNO kódú betegségek automatikusan kiszűrésre kerülnek ebből a listából, így a gyógyszerész nem láthatja ezeket. A szexuális úton terjedő fertőzésekre felírt gyógyszerek (BNO: A50-64) valamint a mentális illetve viselkedési zavarokra felírt gyógyszerek (BNO: F00-99) listáját nem látja a gyógyszerész, akkor sem, ha nem tiltjuk le a hozzáférésüket, ugyanakkor minden más betegségre felírt gyógyszer (pl.: HIV-fertőzés BNO: B20-24) bennmaradt a lekérdezhető adatok körében, így lekérdezés esetén a gyógyszerész ezeket is látja.
 
Miért baj, ha a betegellátók korlátlanul hozzáférnek az egészségügyi adatainkhoz?
 
A hozzáférés korlátozásának hiánya illetve részlegessége praktikusan azt jelenti, hogy egy lekérdezés során az orvosunk olyan adatokhoz is hozzáfér, amelyek az éppen aktuális kezelést nem befolyásolják, vagy éppen a betegséget vagy betegségcsoportot övező társadalmi és az egészségügyben is tapasztalható negatív előítéletek miatt (pl. mentális zavarok, vagy HIV-fertőzés) nem szeretnénk, ha kitudódna. Így a kötőhártyagyulladásunkat kezelő szemész vagy a háziorvosunk, akihez influenza tünetekkel fordultunk, látja, hogy milyen kezelésen voltunk a nőgyógyászaton, a felfázás miatt felírt antibiotikumot kiadó gyógyszerész pedig megtudja, hogy antiretrovirális gyógyszereket szedünk HIV-fertőzés miatt.
 
Mit tehetünk?
 
Amennyiben nem szeretnénk, hogy a kezelésünket végző orvosok vagy a gyógyszerünket kiadó patikus hozzáférjen az adatainkhoz, az OEP területileg illetékes hivatalához kell eljuttatnunk egy nyilatkozatot, amelyben ez ellen tiltakozunk. Ahogy fentebb is írtuk, a jelenlegi szabályozás nem teszi lehetővé, hogy csak bizonyos betegségek vagy betegségcsoportok kezelésével kapcsolatos hozzáférést tiltsunk le a háziorvos illetve a kezelőorvosok számára. Tehát ha a letiltásról nyilatkozunk, az orvosok illetve gyógyszerészek semmilyen, a betegéletútra vagy vénytörténetre vonatkozó adatunkat nem tudják lekérdezni. A háziorvos, kezelőorvos illetve gyógyszerész hozzáférését külön-külön vagy egyben is letilthatjuk, részben az Ügyfélkapun keresztül, illetve az OEP területileg illetékes hivatalához eljuttatott írásbeli nyilatkozattal.
 
Hogyan tilthatom le a hozzáférést?
 
A hozzáférések letiltása nem bonyolult, alább összefoglaljuk a lehetőségeket.
 
Ügyfélkapu regisztráció esetén
 
Amennyiben rendelkezünk Ügyfélkapu regisztrációval, a gyógyszerész hozzáférését egyetlen művelettel is letilthatjuk. A www.magyarorszag.hu oldalon bejelentkezés után, az ügyintézés menüpont alatt található “TAJ-nyilvántartással összefüggő szolgáltatások” használatával. Itt a “BETEGÉLETÚT” menüben a “VÉNYTÖRTÉNET BEÁLLÍTÁSOK” pont alatt a TAJ-azonosító megadása után állíthatjuk be az “igen” illetve a “nem” megjelölésével, hogy engedélyezzük-e vénytörténetünk megtekintését a patikák számára. Ha nem szeretnénk, hogy a gyógyszerész lássa milyen gyógyszereket váltottunk ki az elmúlt egy évben, akkor a “nem” opciót kell megjelölni.
 
Ugyanebben a menüben (BETEGÉLETÚT) megnézhetjük azt is, hogy eddig melyik kezelőorvos (KEZELŐORVOSI BETEGÉLETÚT NAPLÓ) vagy melyik gyógyszerész (VÉNYTÖRTÉNET NAPLÓ) tekintette meg a kezelési- illetve vénytörténetünket, valamint lehetőségünk van arra is, hogy a “BETEGÉLETÚT LEKÉRDEZÉSE” menüpontban megtekintsük, eddig milyen kezeléseket végeztek illetve gyógyszereket írtak fel nekünk a kötelező egészségbiztosítás terhére. Ugyanitt bejelenthetjük az OEP felé, amennyiben úgy találjuk, hogy az adatok nyilvántartása nem pontos, vagy nem helyes, például nem kaptunk a listán szereplő kezelést, vagy nem váltottunk ki a listán szereplő gyógyszert. Ilyenkor az OEP köteles bejelentésünk alapján vizsgálatot lefolytatni.
 
Személyesen vagy postai úton
 
Sajnos a háziorvos illetve a kezelőorvos hozzáférést még nem lehet online, az Ügyfélkapun keresztül letiltani, ezt az OEP területileg illetékes hivatalánál személyesen, postai úton vagy a hivatal központi e-mail címére eljuttatott nyilatkozattal lehet megtenni.
 
Személyesen leadott nyilatkozat esetén érdemes egy átvételi elismervényt kérnünk az ügyintézőtől, hogy később vitás helyzet esetén tudjuk igazolni, hogy leadtuk a nyilatkozatunkat. Amennyiben postán küldjük el a levelet, érdemes ajánlott tértivevényes módon elküldeni, ilyenkor ugyanis a tértivevény visszaérkezése igazolja, hogy átvették nyilatkozatunkat.
 
Elektronikus levélben (e-mail)
 
Az OEP adatvédelmi felelősétől kapott információ alapján módunkban áll e-mailben is elküldeni a nyilatkozatunkat. Fontos tudnivaló, hogy ilyenkor is a nyilatkozat egy aláírt példányát kell csatolmányban elküldeni az OEP területileg illetékes hivatalának központi e-mail címére. Az aláírás nélküli, az e-mail “Törzs”-be (Body) bemásolt nyilatkozat szöveget nem fogadják el a hivatalok.
 
Amennyiben nem rendelkezünk Ügyfélkapu regisztrációval, akkor az OEP hivatalához eljuttatott nyilatkozatban tudjuk a háziorvos és kezelőorvos hozzáférése mellett a gyógyszerészek hozzáférését is letiltani.
 
A nyilatkozatban egyszerre letilthatjuk mind a háziorvos, mind a kezelőorvos illetve a gyógyszerész hozzáférését, vagy tetszés szerint csak az egyiket vagy egyszerre csak kettő hozzáférést. Ha például a háziorvosunkkal jó a viszonyunk és tud mindenféle betegségünkről illetve állapotunkról, és nem szeretnénk az ő hozzáférését letiltani, akkor a nyilatkozatból értelemszerűen ki lehet hagyni a háziorvosra vonatkozó részeket. Ugyanígy elküldhetjük a nyilatkozatot a kezelőorvosra vagy a gyógyszerészekre vonatkozó részek kihagyásával, amennyiben az ő hozzáférésüket nem szeretnénk letiltani.
 
Amennyiben az egészségügyi adatainak kezelése során jogsérelem érte, pl. adatait engedélye nélkül egy harmadik félnek átadták, keresse meg jogsegélyszolgálatunkat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  e-mail címen, ahol jogi tanácsot illetve segítséget tudunk nyújtani.
 
Az OEP-hez küldendő nyilatkozat mintát itt találja.
 
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár területileg illetékes hivatalainak elérhetőségeit itt találja.
 
 
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés