hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Acetilszalicilsav: az időskori vérzés-rizikó magasabb, mint eddig gondolták

A 75 év fölöttiek kis dózisú acetilszalicilsav-alkalmazása akár ötszörös vérzésrizikóval járhat, mint a fiatalabbaknál tapasztalt. A gyomorsavszekréciót gátló szerek preventív alkalmazására esetükben nagyobb hangsúlyt kellene fektetni!

hirdetés

Az acetilszalicilsav a kardiovaszkuláris megbetegedések primer és szekunder prevenciójában egyaránt kiemelt helyet kap.  A hosszú távú kezelések mellékhatásait illetően azonban a 75 év feletti pácienseknél fokozott kockázatokkal kell számolni, nagyobbal, mint azt korábban gondolták – derül ki a The Lancet folyóiratban megjelent közleményből.

Az Oxford Vascular Study eredményei

A legfrissebb, acetilszalicilsav mellékhatásaira vonatkozó eredmények a 3166 páciens bevonásával végzett Oxford Vascular Study-ból származnak, amit korábban szélütést vagy szívinfarktust szenvedett betegek bevonásával végeztek. A vizsgálatba bevont betegek mintegy fele 75 év fölötti volt, és legtöbbjük napi 75 mg acetilszalicilsav-kezelésben (gyomorrezisztens formulációjú) részesült, csak kevesen kaptak klopidogrélt.

A 10 éves megfigyelési időszak alatt a betegek közül 314-en (9,9 százalék) szorultak kórházi kezelésre vérzéses szövődmények miatt. Az időskorúaknál nagyobb arányban fordultak elő fatális kimenetelű vérzések, illetve maradandó károsodásokhoz vezető vérzések.

Míg a 65 év alattiaknál az életveszélyes vérzéses mellékhatások gyakorisága 0,5 százalék volt, addig a 75 és 84 év közötti betegeknél ez 1,5 százaléknak adódott és a még idősebbeknél 2,5 százalékra emelkedett.

PPI-t is kellene rendelni a betegeknek!

A vizsgálatot végző kutatók vélekedése alapján 75 évnél idősebbeknél az acetilszalicilsav mellékhatásaként jelentkező, felső gasztrointesztinális traktust érintő vérzések legalább olyan gyakran vezethetnek elhalálozáshoz, mint a szívinfarktus vagy a szélütés –legalábbis abban az esetben, ha a beteg nem szed az acetilszalicilsav mellett gyomorsav-szekréciót gátló szert, jellemzően protonpumpa-gátlót (PPI).

A PPI-k szedése 70-90 százalékkal képes csökkenteni az acetilszalicilsav okozta vérzéses mellékhatásokat; ennek ellenére csak a betegek mindössze egyharmada részesül az acetilszalicilsavas trombocitaaggregáció-gátló kezelés mellett PPI-terápiában.

A vizsgálat tanulságai

„Sajnos a PPI-ket túlságosan ritkán alkalmazzák. Talán azért, mert az időskori acetilszalicilsav terápia felső gasztrointesztinális traktust érintő potenciális mellékhatásait jelen pillanatig alulbecsülték” – foglalja össze a vizsgálat legfontosabb konzekvenciáit dr. Hans-Christoph Diener.

(Forrás: Pharmazeutische Zeitung)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés