hirdetés
hirdetés
2023. január. 30., hétfő - Martina, Gerda.
hirdetés

Abbahagyják-e az asztmások a szteroid-használatot a CoVid-19 veszélye miatt?

Az asztmás betegek ne függesszék fel az inhalációs szteroidos kezelésüket a SARS-CoV-2-vel való megfertőződés esetlegesen magasabb, egyelőre tudományosan meg nem alapozott kockázatára hivatkozva!

hirdetés

Napjainkban egyesek azon a véleményen vannak, hogy az asztmás betegeknél az inhalációs szteroidok használatát az új típusú koronavírussal való megfertőződés kockázatának a csökkentése miatt abba kellene hagyni.

2020. március 13-án például a berlini virológus prof. Christian Drosten úgy nyilatkozott, hogy az asztmás betegeknek célszerű a kezelőorvosukkal egyeztetni arról, hogy a kortizon-alapú kezelésüket egyéb terápiás megoldásra cseréljék le valami olyanra, ami az immunrendszer működését kevésbé befolyásolja.

Mindez elbizonytalaníthatja az érintett betegeket.

Le kellene cserélni az asztmás betegek „alapgyógyszerét”?

Leszögezendő, hogy az inhalációs beviteli módon alkalmazott szteroidok (ICS) az asztma kezelésének a bázisgyógyszerei, miközben egyelőre semmilyen adat nem támasztja alá azt, hogy az immunrendszert gyengítő és a különféle fertőzésekkel szemben fogékonyságot növelő szteroidok alkalmazása mekkora CoVid-19-kockázat-növekedéssel jár együtt.

Fotó: 123 rf
Fotó: 123 rf

Mit mondanak szakmai szervezetek?

Az asztma gyógyításával foglalkozó szakemberek és szervezetek, köztük a németországi pulmonológiai és pediátriai pulmonológiai szervezetek (DGP, GPP, GPA) is egyértelműen amellett foglalnak állást, hogy a sem a gyermekeknél, sem a felnőtteknél nem szabad az adekvát és individuálisan beállított inhalációs szteroidos kezelést pusztán spekulációkra alapozva megváltoztatni vagy felfüggeszteni.

Az ICS-terápia abbahagyása vagy folytatása kockázatosabb?

Úgy tűnik, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetben az asztmás betegek számára nagyobb veszélyt jelent az inhalációs szteroidok alkalmazásának az abbahagyása, mint annak a folytatása.

Az ICS adagolás felfüggesztése súlyos módon ronthatja a betegek állapotát, orvosi viziteket téve szükségessé, amik a jelenlegi helyzetben egyáltalán nem kívánatosak, hiszen a rendelőkben és a kórházakban tett látogatások a SARS-CoV-2-fertőzés kockázatát hordozzák magukban. Nem ismert ugyanakkor az, hogy az ICS-k adagolása mekkora SARS-CoV-2-fertőzést illető kockázatfokozódással jár, ha egyáltalán fellép ilyen kockázatfokozódás, az asztmás betegek számára.

(Forrás: Pharmazeutische Zeitung)

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés