2022. december. 08., csütörtök - Mária.

A vírus, amely lázban tartja a világot

A Hungaropharma honlapján rövid tájékoztató jelzi, hogy a vállalat készenléti akciótervet dolgozott ki a meghirdetett veszélyhelyzetben, a folyamatos üzletmenet fenntartására. Nincs könnyű helyzetben ma egyetlen gyógyszer-nagykereskedő sem, különösen olyan környezetben, amikor megjelenik a pánik és a valós híreket gyakran keresztezik, elfedik a téves információk. Dr. Feller Antallal, a Hungaropharma vezérigazgatójával a konkrét feladatokról beszéltünk, valamint arról is, hogy min kell a világnak változtatni a jövőben, ha csökkenteni akarjuk egy esetleges pandemia és következményeinek kockázatát.

A koronavírus a lipidburkos RNS-vírusok közé tartozik. Megtalálható az emberekben, emlősökben, a madarakban. Légúti és enterális betegséget okoz. Humán koronavírus okozta a 2003-ban kitört SARS-járványt, amely Kínából indult, mintegy 8000 ember megbetegedését okozta. 2012-ben Szaúd-Arábiában bukkant fel ismét a koronavírus egyik fajtája, amely szintén halálos áldozatokkal járt.

Kínában, Vuhan tartományban jelent meg a COVID-19 (Corona Virus Disease) koronavírus-járvány 2019 decemberében. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) naprakészen követi a járvánnyal kapcsolatos tudnivalókat. A fertőzöttek 3,4 százaléka nem éli túl a betegséget. Elsősorban az idősek és a betegek, vagyis a legyengült immunszervezetű emberek vannak a legnagyobb veszélyben.

Kezdjük a beszélgetést a számunkra legfontosabb kérdéssel: veszélyben van-e ma Magyarországon a gyógyszerellátás?

Abban az esetben, ha még hónapokig vagy egy fél évig elhúzódik a járvány, és az továbbra is érinti azokat a területeket, ahová az alapanyaggyártás áttevődött, vagyis elsősorban Kínát és Indiát, akkor elképzelhető, hogy bizonyos termékekből hiány alakulhat ki.

A gyógyszertárak hogyan reagálnak a koronavírus miatt kialakult helyzetre?

Ismeretlen fertőző betegséggel állunk szemben. Azonnal elkezdődtek a vizsgálatok, hogy léteznek-e olyan gyógyszerek, amelyek a vírus, vagy a vírustörzsek ellen hatékonyak. Rendre felröppennek régebbi, vagy újabb gyógyszerekkel kapcsolatban hírek, hogy hatékonyak, de mindezt komoly, széleskörű vizsgálatok még nem támasztották alá a védőoltás is várat magára. 

Tehát elsősorban olyan készítmények állnak a rendelkezésünkre, amelyek a betegség lefolyása során enyhíthetik a tüneteket, mint például a láz- és köhögéscsillapítók, a kialakuló szövődmények kezelésére szolgáló antibiotikumok. A készleteinket az említett termékcsoportok, valamint a vitaminok és immunerősítők esetében megemeltük. A gyógyszertárakban is megjelent – természetesen országrészenként eltérő mértékben – az a megnövekedett kereslet, amit az elmúlt hetekben az élelmiszerboltokban tapasztalhattunk.

... különösen a maszkokat és a fertőtlenítőket!

Ahogy a járványról az első hírek megérkeztek Vuhanból, azonnal hiány jelentkezett az orvosi maszkokból, amelyeknek legalább 80–90 százaléka Kínában készült. A maszk és a maszkhoz szükséges alapanyag egyaránt hiánycikk. Ezt tudtuk pótolni a Büntetés Végrehajtás által gyártott, és a Hungaropharma segítségével a gyógyszertárakba eljuttatott szájmaszkokkal. Kósza hírek keringenek a szájmaszkokról, hogy hol és mennyi van a raktárakban. Szomorú hírem van: nincsenek hatalmas készletek szájmaszkokból. Pontosan emiatt kell beszélnünk az egészségügyben dolgozók – gondolok itt a kórházi dolgozók, a járóbeteg ellátásban és a szakrendelőkben dolgozó orvosok, a gyógyszertárban dolgozók, a gyógyszer-nagykereskedő vállalatok munkatársainak – védelméről és ellátásáról. Elsősorban számukra kell biztosítani az orvosi szájmaszkokat.

A fertőtlenítő szerek szinte eltűntek minden országból, ahol a járvány megjelent, ezért mi gyártóhelyet kerestünk Magyarországon – az engedélyezési eljárás folyamatban van.. A fertőtlenítésre fokozottan felkészülünk: a gépkocsivezetőinknek fertőtleníteniük kell a kezüket – meg kell oldanunk  a gépkocsik, a kiszállított és visszahozott ládák, az eszközök, a raktárak, egyszóval az infrastruktúra mentesítését. Fertőtlenítő szerből komoly mennyiségekre van szükség.

Lehet, meglepő lesz, amit mondok, de azt gondolom, hogy óriási szerencséje van az emberiségnek.

Mit tanulhat a világ ebből a helyzetből?

Lehet, meglepő lesz, amit mondok, de azt gondolom, hogy óriási szerencséje van az emberiségnek. Hatalmas veszteség minden egyes haláleset, de a mostaninál sokkal súlyosabb következményekkel járó járvány is kialakulhatott volna. A „szerencse” a helyzetben az, hogy megtanulhatjuk és begyakorolhatjuk, hogy hasonló esetben mi a teendő. Mert teendő van bőven! Bízom abban, hogy a járványhelyzet hamarosan véget ér, és bízom abban, hogy a világ, és a felelős személyek végig gondolják azt, hogy adott esetben mit kellene máshogyan tenni a jövőben.

A COVID-19 járvány akár megkérdőjelezheti a világ jelenlegi működését? 

A járvány aktuálissá tett néhány rendkívül fontos kérdést, mint például azt, hogy jó-e, ha rövid távú financiális előnyök miatt pl. egy iparág, mint a gyógyszeripar ennyire kiszolgáltatottá válik egy-egy ország irányába. Kína és India az egészségégügyi ellátásban létfontosságú termékek és alapanyagok beszállítója, de ami még fontosabb, egyes termékek esetében szinte kizárólagos beszállítója lett. Nem lehet ennyire koncentráltan csak Kínára vagy csak Indiára építeni!

Ebben az esetben tehát az a megoldás, ha Ázsiából visszakerül a gyógyszergyártás és az alapanyag gyártás a tradíciókkal rendelkező Európába, Amerikába?

Nem olyan egyszerű ez, de hosszúő távon mindenképp megfontolandó ez a kérdés! Megoldást jelenthet a visszatelepítés, bármilyen nehéz is az újraindítás,bármennyire is komolyak a működéshez szükséges minőségbiztosítási elvárások és előírások, a technológiai háttér. Ugyanakkor az bizonyos – s erre Magyarország a jó példa –, hogy a tapasztalat, s a képzett munkaerő rendelkezésre áll Európában! Fontos, hogy nem szabad a gyógyulásba vetett hitet bizonytalansággal, jelen esetben a termelés és az ellátás bizonytalanságával csökkenteni.

Mindenki izgatottan várja, hogy megjelenjen a koronavírus elleni védőoltás. És ha megvan, készen állunk a gyártására?

A védőoltások fejlesztése bonyolult, összetett és hosszú időt igénylő feladat. És ha majd végre készen áll a vakcina, arról is beszélnünk kell, hogy egyáltalán hol van a gyártáshoz akkora kapacitás, ahol a világ lakosságát ellátó védőoltás mennyiséget lehet gyártani. Egyelőre nem látok erre gyors megoldást.

„Érdemes átgondolni a magyar vakcina gyártás felújítását.”

Magyarországon is volt korszerű vakcinagyártás...

Most is van, influenza vakcinát ma is gyártanak Magyarországon.  Évente több mint 1 millió adag készül – jó lenne, ha ez minden évben teljes egészében felhasználásra kerülne... Érdemes átgondolni a magyar vakcinagyártás felújítását!  Ez a mostani járvány talán arra is alkalmat ad, hogy újra felismerje minden egyes ember a védőoltások jelentőségét és eltűnjenek – a különösen a közösségi térben – erősödő oltásellenes hangok. Ez is egy előre mutató lépés lehet az egészségkultúra erősítésében.

A tömegkommunikáció ront vagy javít a közérzetünkön?

Ez ismét fontos kérdés, a tanulságokat jó esetben az emberiség javára tudjuk fordítani, ugyanis be tudjuk gyakorolni azt, hogy a tömegkommunikációnak pontosan milyen szerepet szánunk. Annak van értelme, hogy a média viselkedés-tudatosságra, egészség-tudatosságra hasson a saját magunk és a közösség védelme érdekében. Ha ezt a feladatot képes ellátni, akkor nagyon pozitív szerepe lehet.

Azt gondolja, hogy az emberek most másképpen figyelnek egymásra?

Úgy tűnik a nagy számok alapján, hogy elsősorban a 60, sőt inkább a 65 év fölötti a veszélyeztetett korosztály. Meg kell tanulnunk az időseinkre – a szüleinkre, a nagyszüleinkre – vigyázni! Vészhelyzetben sokan még inkább féltik a szeretteiket, jobban odafigyelnek rájuk. Reméljük, hogy marad ebből a gondoskodásból a békeidőre is valami!

Van-e arra terv, ha a Hungaropharma dolgozói megbetegszenek?

Különböző szcenáriókat állítottunk fel annak függvényében, hogy a dolgozóinkat mennyiben érinti a járvány és ennek megfelelően különböző szolgáltatási szintekre készülünk. Ha a dolgozóinknak csak a háromnegyede, ha a gépkocsivezetőnknek csak a fele jön be, akkor ki kell találnunk, hogy milyen termékekkel, és hogyan látjuk el a gyógyszertárakat.  Tisztában vagyunk azzal, hogy járvány során nagyon komoly feladat hárul a gyógyszer-nagykereskedőkre, ezzel a felelőséggel készülünk a következő időszakra.

A világban sorra mondják le a konferenciákat, rendezvényeket. Ez történt a Hungaropharma éves nagy szakmai találkozójával, a márciusi grandEXPO-val is?

Amikor őszre halasztottuk a grandEXPO-t, akkor egyetlen szempont vezérelt bennünket: ne tegyük ki kockázatnak a kollégáinkat, a partnereinket – a gyógyszerellátási lánc résztvevőit –, akikkel a mindennapokban együtt dolgozunk. Nagyon súlyos anyagi veszteség ez számunkra, de azt gondolom, hogy a felelős vezetői magatartás szerves része ennek a döntésnek a meghozatala is. Az új időpontról időben tájékoztatjuk majd partnereinket.  A programok készen állnak, az előadókat felkértük, rendkívül izgalmas témákkal készülünk. A koronavírus okozta járvány több súlyos etikai kérdést vet fel, ezeket a kérdéseket is beillesztjük az ősszel tervezett programunkba.

Hungaropharma
a szerző cikkei