hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 12., péntek - Klára.
hirdetés

A világjárvány egyik legnagyobb nyertese a Moderna

Befektetési cégből vált gyógyszeripari világóriássá a koronavírus oltóanyagát gyártó Moderna. Gyors felemelkedése a Népszava szerint a svéd/brit AstraZenecának is kapóra jött.

hirdetés

A gyógyszergyártók nem jótékonysági intézmények, hanem üzleti vállalkozások is egyben. Az mRNS technológiát alkalmazó Pfizer/BioNTech és a Moderna jelezték, keresni is akarnak a koronavírus elleni oltóanyaggal, az AstraZeneca és a Johnson & Johnson viszont állítása szerint nagyjából önköltségi áron árulják a vakcinát.

Ugyanakkor az AstraZenecát sem kell félteni. A napokban jelentették be, hogy a svéd-brit cég valamikor tavaly eladta 7,7 százalékos részesedését a Modernában. A Times úgy értesült, hogy az AstraZeneca részvényportfólió értékesítésből keletkező tavalyi 1,38 milliárd dolláros bevételének "nagy része" ebből származott. A Reuters pedig úgy számolja a Moderna-részvények 2020-as záró részvényárfolyam alapján, hogy 3,2 milliárd dollárt érhetett a 7,7 százalék. Pénzügyi szempontból a világjárvány legnagyobb nyertese a gyógyszergyártó cégek közül a Moderna, amely forradalmi újításának köszönhetően vált szinte egyik napról a másikra világhírűvé.

A múltban a vállalat sajtója nem volt éppen kedvező, volt munkatársai ugyanis azzal vádolták, hogy sokkal inkább befektetési vállalat, mintsem gyógyítással foglalkozó cég. Ugyanakkor a tavalyi év meghozta a kedvező áttörést, negatív cikkeket már nem is olvasni, hanem sokan a vállalat titkát próbálják megfejteni. Hogy kerül a képbe az AstraZeneca?

A 2010-ben alapított Moderna még 2013 márciusában írt alá ötéves kizárólagos megállapodást a svéd-brit céggel az mRNS kutatásról, fejlesztéséről és kereskedelmi forgalomba hozataláról a szív- és érrendszeri- anyagcsere- és vesebetegségek, valamint a rákkutatás területén. A megállapodás értelmében az AstraZeneca 240 millió dollárt fizetett a Modernának. A svéd-brit cég cserébe exkluzív jogokat kapott arra, hogy kiválasszon mintegy negyven oltóanyagot, amelyeket aztán az amerikai partnervállalat fejlesztett tovább. Ez az előzetes transzfer a gyógyszeripar licenszengedélyek területén a valaha volt legnagyobb kifizetésnek számított egy olyan esetben, amikor a klinikai vizsgálatokon még nem tesztelt gyógyszerről volt szó. 2016-ban aztán a svéd-brit vállalat további 140 millió dollárt fektetett be a Modernába.

Az AstraZeneca 2012 őszén megválasztott vezérigazgatója, Pascal Soriot rendkívül kockázatos befektetést hozott, ám akkor maga sem számított arra, hogy a befektetés sokszorosan megtérül majd. Csak 2021-ban a Moderna részvényeinek értéke 39 százalékkal, 155 dollárra emelkedett. De sokatmondó adat az is, hogy 12 hónapja egy részvényért még 19 dollárt adtak, vagyis egyetlen év alatt hétszeresére nőtt az ára.

Ennek köszönhetően a céget 2011 óta irányító francia Stéphane Bancel, aki a cég részvényeinek kilenc százalékát mondhatja magáénak, szinte egyik napról a másikra vált milliárdossá, jelenlegi vagyonát 5 milliárd dollárra becsülik. A cég összértéke a 30 milliárd dollárt is meghaladja elsősorban természetesen annak köszönhetően, hogy a - Pfizer/BioNTech mellett - számos országban elsőként engedélyeztette új technológiájú koronavírus elleni oltóanyagát. Ugyanakkor nem minden fenékig tejfel, a tavalyi utolsó negyedévben a cég 272,5 millió dolláros veszteséget könyvelt el, ami részvényenként 69 centes visszaesést jelentett.

De sok búslakodásra nincs ok, a vállalat mindenesetre arra számít, hogy idén 18,4 milliárd dollár értékben ad el oltóanyagot, ami jóval meghaladja a szakemberek által jósolt 11,2 milliárd dollárt és biztatóbb adat a nagy rivális Pfizer által várt 15 milliárd dollárnál is. Egyes vélekedések szerint azonban a Modernának még ezeket a várakozásokat is sikerül felülmúlnia.

A teljes összeállítást a Népszava közli.

(forrás: Népszava)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés