hirdetés
hirdetés
2021. december. 09., csütörtök - Natália.
hirdetés

A tudás hozza meg az oltási kedvet

A legismertebb vakcina az influenza elleni, de egyben ez az, amelynek elfogadása a leginkább megosztja a magyar közönséget – derül ki egy reprezentatív kutatásból.

Vegyes képet mutat a védőoltásokkal kapcsolatos tájékozottságunk – állapította meg az Ipsos Healthcare Egészségpercek legfrissebb kutatása, mely ezer fős országos reprezentatív mintán vizsgálta a magyarok védőoltásokkal kapcsolatos ismereteit, s hajlamait.

A válaszadók spontán, segítség nélkül, négy különböző vakcinát tudtak megnevezni. Lista segítségével pedig további hetet tudnak beazonosítani. A válaszadók több mint fele nem érzi magát kellőképp tájékozottnak ebben a témában. A nők és a gyermekesek informáltabbnak vallják magukat, mint a férfiak és a gyermektelen felnőttek. A férfiak 62%-a esik a nem megfelelően tájékozott kategóriába, ez a nők esetében 48%.

A 25 vakcinát felsoroló listán az influenza elleni védőoltás a legismertebb (91%). Ezt a szülők 13%-a be is adatta a gyerekének. Saját magának a felnőttek 32%-a adatta már be és további 27%-a tervezi a közeljövőben. Az elutasítása is hasonló nagyságrendű (34%), kivívva ezzel a leginkább megosztó ellenanyag címet. Nem kér belőle az 50-59 éves korosztály 49%-a, a főiskolát vagy egyetemet végzettek 54%-a, a budapestiek 47%-a, a megyeszékhelyen élő válaszadók 49%-a, a 18 év alatti gyermek nélküliek 37%-a, a jól vagy átlagosan tájékozottak 40%-a. Ebben valószínűleg szerepet játszhat az a tény is, hogy ez az oltástípus térítésköteles.

A kullancs terjesztette agyvelőgyulladás elleni védőoltás a második legismertebb, a megkérdezettek 64%-a említette ezt az oltástípust. A gyermekek - nem kötelező - beoltásánál is másodikként jelenik meg, követve az influenza elleni vakcinát. Az élmezőnyben végzett a méhnyakrák elleni védőoltás (HPV) is. A női és férfi válaszadók között szignifikáns különbség mutatkozik az említése kapcsán, nem meglepő módon, hiszen a hölgyek körében több mint háromszoros a tudás/tájékozottság a HPV vakcina kapcsán, mint a férfiak körében. A már beadott és a beadatni tervezett vakcinák listájáinak érdekesség, hogy közel háromszoros tábor szeretne hozzájutni, mint ahányan megkapták – ennek valószínűleg az ára az oka. 

A kutatás általános érvényű tapasztalata, hogy a kötelező védőoltások valamelyikét a 18 év alatti gyermekkel rendelkező szülők 97%-a beadatta. A legnépszerűbb gyermekkori, kötelezően beadandó vakcinák a BCG-, IPV-, MMR elleni védőoltások. Azok, akik a védőoltásokról - saját megítélésük szerint - jól tájékozottak, tudták, milyen oltásokat kaptak gyermekeik, míg a nem megfelelően tájékozottak negyede nem tudta, vagy nem válaszolt. A nem kötelező védőoltások valamelyikével a szülők csupán 39%-a oltatta be gyermekét. A legnépszerűbb nem kötelezők az influenza -, a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás- és a bárányhimlő elleni védőoltások. A témában jártasabbak nagyobb arányban adatták be a gyermeküknek a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás elleni védőoltást, mint a kevésbe tájékozott társaik. Azok a válaszadók, akik egyik nem kötelező védőoltást sem adatták be gyermeküknek, domináns részben, 54%-ban voltak saját megítélésük szerint nem megfelelően tájékozottak a témában. 

A válaszadók csak kis része, mindössze 13%-a utasítja el a védőoltásokat. Az elutasítók 34%-a az influenza elleni oltást nem adatná be magának vagy gyermekének, míg az elutasítók 12%-a ugyanezt gondolja a HPV elleni védőoltással kapcsolatban. A válaszadók leginkább külföldi utazás, fokozott megbetegedési veszély, krónikus betegség fennállása esetén oltatnák be magukat.

Védőoltások beadatása kapcsán leginkább a háziorvos véleménye a meghatározó a válaszadók 76%-ának, de a gyermekorvos és az egyéb orvos ajánlása is befolyásoló lehet.  A védőoltásokról jól tájékozottak kisebb arányban, 68%-ban tekintik fontosnak a háziorvosi ajánlást, és számukra a védőnő véleménye fontosabb.  A saját belátásuk szerint átlagosan tájékozottak számára a háziorvos és a család javaslata meghatározóbb, mint a jól, vagy nem megfelelően informáltaknak.

Nem vagyunk teljesen biztosak az oltások beadatásának szükségességében - 46% adatna be valamilyen védőoltást a jövőben. Leginkább influenza, kullancs terjesztette agyvelőgyulladás- és méhnyakrák ellen oltatnánk be magunkat. Azonban az influenza elleni védőoltás a leginkább megosztó – ez az a védőoltás, amit a legtöbben nem adatnának be. A védőoltások térítési kötelezettsége nem domináns visszatartó erő a beadatás kérdésében. Bizonyos helyzetek késztethetnek minket a védőoltás beadatására - legtöbben külföldi utazás, fokozott megbetegedési veszély, krónikus betegség fennállása esetén oltatnánk be magukat. Az oltások kapcsán a szakértők; elsősorban az orvosok véleményére támaszkodunk.

A tudás és az oltási hajlandóság között van összefüggés.  A védőoltásokról való vélt, egyéni tájékozottság kapcsolatban áll a beadatott és a beadatni tervezett oltások arányával.  

A védőoltás-edukáció révén lehetséges az emberek oltási hajlandóságának növelése – rögzíthető a kutatás egyik legfontosabb tanulsága.

(forrás: Szonda Ipsos)

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés