hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

A tesztoszteron-szubsztitúció pozitív hozadéka

A férfiak korfüggő tesztoszteron-hiányának szubsztitúcióval való rendezése a kardiovaszkuláris morbiditás és mortalitás szempontjából is előnyös.

hirdetés

A 40 és 79 év közötti férfiak 2-5 százalékát érinti az életkortól függő tesztoszteron-hiány. Esetükben a nemi hormon pótlása az erekciós zavarok, a libidócsökkenés, az alvászavarok, a fáradékonyság, a hangulati ingadozások és a koncentrációs problémák enyhítésére is megoldást kínál.

Mint azt a Német Urológiai Társaság (Deutsche Gesellschaft für Urologie; DGU) is hangsúlyozza, a tesztoszteron-szintet nem szabad pusztán önmagában, izoláltan vizsgálni; sokkal inkább az adott férfinál aktuálisan fennálló anyagcsere-betegségek ismeretében kell arra tekinteni. Mint azt sajtóközleményükben is nyilvánosságra hozták: „a kísérőbetegségek kezelése esetenként fontosabb, mint a tesztoszteron-szubsztitúció”.

A tesztoszteron-szint és az anyagcsere-betegségek összefüggnek

A férfiak 45. életévének betöltését követően évente átlagosan 1 százalékkal csökken a vérben mérhető tesztoszteron-szint. Egy viszonylag magas kiindulási értéket tekintve ez a csekély csökkenés általában nem okoz problémát. Esetenként azonban ez tetemes egészségre rótt terhet jelent. Az izomtömeg redukálódása, és a viszcerális zsír testen belüli arányának a térnyerése egy ördögi kör része: míg egyeseknél az alacsony tesztoszteron-szint vezet anyagcsere-betegségekhez, addig másoknál a már fennálló anyagcsere-betegségek súlyosbítják a tesztoszteron-hiányt.

Laborvizsgálatok a tesztoszteron-szubsztitúció megkezdése előtt és közben

A tesztoszteron fiziológiás vérszintje 8 és 12 nmol/l közötti érték. Tesztoszteron-hiányra utaló tünetek esetén lényeges – többek között – a szexuálhormon-kötő globulin, a prolaktin, illetve a prosztata-specifikus antigén (PSA) szintjének a meghatározása. Emellett, a vérkép meghatározására, a vérzsír-szintek vizsgálatára és a csontsűrűség meghatározására is szükség lehet, nemcsak a tesztoszteron-szubsztitúció megkezdése előtt, hanem annak időtartama alatt is, bizonyos időközönként.

A tesztoszteron-szubsztitúció előnyös a cukorbetegeknél és a szívbetegeknél

„A tesztoszteron gélként vagy depot injekció formájában való adagolása jelentősen hozzájárul a betegek közérzetének javulásához.” – mondja a DGU-t képviselő Kliesch professzor.

A karbantartott tesztoszteron-szintű diabéteszes betegeknél könnyebben normál-tartományban tartható a vércukor-szint. Emellett, mint az a European Heart Journal folyóiratban megjelentetett  retrospektív vizsgálati adatokból is kiderül, kardiovaszkuláris szempontból is előnyös a tesztoszteron-szint normalizálása.  Több mint 83 000 beteg adatainak feldolgozása alapján a tesztoszteron-szint beállítása csökkenti a szívinfarktus és a stroke rizikóját csakúgy, mint az összmortalitást.

(Forrás: Pharmazeutische Zeitung)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés