hirdetés
hirdetés
2021. március. 09., kedd - Franciska, Fanni.
hirdetés

A tesztelt vakcinák egyelőre csak rövid távú védettséget nyújthatnak

Bár egyelőre nincs gyógyszer az új koronavírus ellen, egyre közelebb kerül az emberiség az új koronavírus ellen bevethető vakcina előállításához, derül ki a Magyar Nemzet összeállításából.

hirdetés

Zsigmond Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete védőoltási munkacsoportjának vezetője a Magyar Nemzetnek elmondta: az úgynevezett passzív immunizálás azt jelenti, hogy bizonyos kórokozó elleni specifikus antitestek (a már kész ellenanyag) bejuttatásával hoznak létre immunitást. A kész ellenanyag azonban nem alakít ki hosszú távú immunválaszt, csupán néhány napig, hétig ad védettséget, amíg ki nem ürül a szervezetből.

Az aktív immunizálás kritériumainak megfelelő vakcina létrehozása, vagyis hogy megelőzzenek egy konkrét betegséget és hosszú távú védettséget nyújtsanak, jóval több időt vesz igénybe.

– Ennek során a vakcináknak (a gyógyszerekhez hasonlóan) négy, összesen akár 18 évig is eltartó klinikai vizsgálati fázison kell átesniük. Először meg kell határozni az antigént, amelyet felismerve az emberi szervezet képes specifikus immunválaszt adni – magyarázta. – Ha ez megvan – folytatta –, akkor jöhet az I. fázisú klinikai vizsgálat, amelynek során annak hatását kevés, 10–50 egészséges önkéntesen vizsgálják. Megnézik, alakított-e ki immunválaszt, mennyire biztonságos, milyen mellékhatást okoz, vagyis hogy érdemes-e továbbmenni vele.

Ha az adott antigén immunválaszt alakított ki és jól tolerálható volt, a következő lépésben már százas nagyságrendű egészséges önkéntesen tesztelik, és azt nézik, képes-e a betegség megelőzésére. Ha az immunválasz megfelelő, a készítmény jól tolerálható és biztonságos a mellékhatásprofil, akkor jön a III. fázis, amelyben már ezres nagyságrendben vonnak be egészséges embereket, és az itt nyert eredmények alapján állítják össze a betegtájékoztatót.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés