hirdetés
hirdetés
2022. január. 23., vasárnap - Zelma, Rajmund.
hirdetés

A terhességi aranyérbetegség megelőzése és kezelése

A terhesség alatti hormonális változások és az egyre növekvő hasűri nyomás aranyérbetegségre hajlamosít a várandósság alatt. A megelőzésben kulcsszerepe van az életmódnak: a rostokban gazdag táplálkozásnak, a bőséges folyadékfogyasztásnak, a rendszeres mozgásnak. A már kialakult tünetek gyulladáscsökkentő ülőfürdővel és helyi kezeléssel enyhíthetők.

A terhesség fokozza a vénabetegségek kialakulásának esélyét, és a tünetekkel kísért aranyérbetegség egyik leggyakoribb oka. A rectalis vénák varicositása kialakulhat de novo, de jellemzőbb, hogy a már korábban is fennálló aranyérbetegség tünetei súlyosbodnak a várandósság alatti hormonális változások és a folyamatosan növekvő hasűri nyomás következtében. A növekvő méh a terhesség előrehaladtával egyre inkább akadályozza a rectum felőli vénás visszaáramlást, és ezáltal a rectalis vénás nyomás emelkedéséhez vezet. Fontos oki tényező a terhesség alatti székrekedés is, ami több változás együttesével magyarázható. Egyfelől, a harmadik trimeszterben az ösztradiol- és a progeszteronszint emelkedése következtében csökken a bélmotilitás, másrészt a magas progeszteronszint relaxálja a simaizomzatot, ami a tranzitidő megnyúlását eredményezi, és ezzel összefüggésben fokozódik a vastagbélből történő vízvisszaszívás is. A belekre kifejtett nyomás és a terhesség alatti vaspótlás szintén hozzájárul(hat) a székletürítés nehezítettségéhez, ami az erőteljes hasprés által elősegíti az aranyeres csomók megjelenését, a kitágult érgomolyag kivérzését, begyulladását vagy súlyos esetben kifekélyesedését (1). A hüvelyi szülés is fokozhatja az aranyeres tüneteket, néhány héttel a szülés után azonban általában magától is enyhül vagy visszafejlődik az aranyérbetegség (2).

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_woodoo007'>woodoo007 / 123RF Stock fotó</a>

Megelőzés

A megelőzés elsődleges eszköze a széklet lazítása, amiben a táplálkozásé a főszerep. Hívjuk fel a várandós nő figyelmét a növényi rostok kedvező hatására: a teljes kiőrlésű gabonatermékek, a gyümölcs- és zöldségfogyasztás növelése, illetve a bőséges folyadékfogyasztás enyhítheti a székrekedést, és a székletürítés megkönnyítése révén kivédheti az aranyeres panaszok megjelenését. Igen jó hatású e tekintetben a búzakorpa, amely a vékonybélben nagy mennyiségű vizet köt meg, és ezzel növeli a széklet térfogatát, lazítja a konzisztenciáját és fokozza a perisztaltikát. A Gyógyszerkönyvben hivatalos útifűmag (Psylli semen Ph. Hg. VIII.), illetve lenmag (Lini semen Ph. Hg. VIII.) szintén ajánlható a terhességi székrekedés és az aranyeres panaszok enyhítésére. Lényeges azonban, hogy a rostdús étrendhez megfelelő folyadékbevitel társuljon, mert ellenkező esetben súlyosbodhat az obstipáció. Célszerű minden étkezéshez legalább 3–4 dl-nyi, és naponta minimum 1,5–2 liternyi folyadékot fogyasztani. Ha az étrendi kezelés önmagában nem vezet kielégítő eredményre, székletlazítók (laktulóz, glicerin, szorbitol, mannitol) javasolhatók. Érdemes odafigyelni a rendszeres testmozgásra is: napi fél-egy órányi séta vagy nem megerőltető torna szintén kedvező hatással lehet a bélműködésre.

Az aranyeres panaszok kezelése

Az aranyér okozta fájdalom, viszketés, váladékozás vagy vérzés tüneti kezelésére lokális készítmények ajánlhatók. Bár a forgalomban lévő kenőcsök és kúpok terhesség alatti biztonságosságát általában nem vizsgálták, ezek összetétele alapján nem feltételezhető, hogy előrehaladott terhességben a rövid ideig tartó helyi alkalmazás kedvezőtlen hatással lenne a magzatra (3). A hámosító, bőrpuhító anyagok (pl. cápamájolaj, élesztősejt-kivonat, cickafarkolaj, varázsmogyoró-kivonat, vazelin) csillapítják a fájdalmat, a viszketést és az aranyér által okozott diszkomfortérzést a székletürítés során. Az élesztősejt-kivonat és az aloe vera kivonat stimulálja a sebgyógyulást, míg a helyi érzéstelenítők (pl. prokain, lidokain) a fájdalom gyors enyhítésével javítják a beteg közérzetét. A helyi készítmények alkalmazásakor kiemelt hangsúlyt kell fektetni a megfelelő higiénés előkészületekre (a kezelendő terület alapos megtisztítása, leöblítése és szárazra itatása; kézmosás a készítmény alkalmazása előtt és után). A rövid ideig tartó, meleg vizes ülőfürdő (40–50 °C, 10 perc) szintén enyhíti az anorectalis fájdalmat.

Súlyosabb esetben megfontolandó a szisztémás venoaktív kezelés, bár ezek terhesség alatti biztonságosságát szintén nem vizsgálták széles körben. A mikronizált diozmin és heszperidin 9:1 arányú keveréke egy terhes nők körében végzett és máig sokat idézett klinikai vizsgálatban igazoltan hatékonynak, biztonságosnak és jól tolerálhatónak mutatkozott: a kezelés negyedik napjára a betegek kétharmadánál enyhítette az anorectalis fájdalmat, gyulladást és vérzést, és semmilyen káros hatást nem gyakorolt a magzatokra (4).

Következtetések

A terhességi aranyérbetegség megelőzése érdekében érdemes már a gyermekvárás kezdetétől kiemelt figyelmet fordítani a rostdús táplálkozásra, a bőséges folyadékfogyasztásra és a mindennapos testmozgásra, hogy elejét vegyük a székrekedésnek. Az akut aranyeres panaszok enyhítésére elsősorban az ülőfürdő és a körültekintő helyi kezelés javasolható.

 

Irodalom

1. Avsar, AF; Keskin, HL. Haemorrhoids during pregnancy. J Obstet Gynaecol 2010;30:231–237.

2. Hollingshead JR, Phillips RK. Haemorrhoids: modern diagnosis and treatment. Postgrad Med J. 2016;92:4–8.

3. Staroselsky, A; Nava-Ocampo, AA; Vohra, S; Koren, G. Hemorrhoids in pregnancy. Can Fam Physician. 2008;54:189–190.

4. Buckshee K, Takkar D, Aggarwal N. Micronized flavonoid therapy in internal hemorrhoids of pregnancy. Int J Gynaecol Obstet. 1997;57:145–151.

Dr. Bokor Dóra, szakgyógyszerész
a szerző cikkei

(forrás: Medical Tribune)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés