hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Interjú Dr. Bózsity Noémival

A Talentum Alapítvány ösztöndíja: kapu a siker felé

Dr. Bózsity Noémi gyógyszerész, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézetének PhD-hallgatója a Richter Gedeon Talentum Alapítvány ösztöndíját nyerte „A D-homoösztron antiproliferatív hatásának mechanizmusa HeLa sejten” című kutatásának támogatására.

hirdetés


– Miért ezt a témát választotta?

– Másodéves gyógyszerészhallgatóként kezdtem ezzel foglalkozni, és ezt a területet kutatom a PhD–képzésben is, amire idén vettek fel. Vagyis már több mint 4 éve folyik a munka.
Kisgyerekkorom óta laborban szerettem volna dolgozni. Korábban biológus-hallgató voltam, onnan jöttem át a gyógyszerészkarra, ahol kézenfekvő volt a hatástani intézet és a sejtlabor, ahol kifejezetten e terület kutatására motiváltak.

– Mit kell tenni azért, hogy valaki elnyerje ezt az ösztöndíjat?

– Az ösztöndíjra elsőéves PhD-hallgatók jelentkezhetnek egy 3 éves munkatervvel és az egyetemek ajánlásával. Engem és a gyógyszerészkar négy másik PhD-hallgatóját a Prof. Dr. Hohmann Judit dékánasszony ajánlott, és jelentkeztek orvos és biológus, kémikus PhD-hallgatók is. A Szegedi Tudományegyetemről idén 4-en kaptuk meg a Richter-ösztöndíjat, a gyógyszerészkarról én egyedül, ketten az orvosiról és egy kémikus. Valójában azt mondhatom, hogy a témavezetőimmel, dr. Zupkó Istvánnal és dr. Minorics Renátával együtt nyertünk.

Dr. Bózsity Noémi – Ez az ösztöndíj lesz az egyedüli pénzügyi forrása?

– Eredetileg államilag finanszírozott helyre vettek fel, azonban ennek az ösztöndíjnak a megnyerésével az állami finanszírozás egy másik hallgatóhoz került, így növekedhetett a PhD-hallgatók száma.

– Nem járt így rosszabbul?

– Egyelőre úgy tűnik, hogy nem. A  díjátadón – mely szeptember 5-én, Budapesten volt – megismerkedtünk a korábbi ösztöndíjasokkal, akik elmondták, hogy az alapítvány minden  esetben kompenzálta az esetelegs hátrányhelyzetből adódó különbséget. Még a kollégiumi elhelyezést is sikerült megoldani.

– Milyen kérdésekre szeretnének választ kapni a kutatás során?

– A D–homoösztron módosított ösztronszármazék. Az ösztrogének és származékaik a sejtek szaporodását serkentik. A ’90–es évek elején kezdődött egy új kutatási vonal, amikor is módosították a szteroid-váz A gyűrűjét, amivel ellentétes hatást lehetett elérni, gátolni tudták a sejtosztódást. A szerveskémiai tanszékkel együttműködésben mi a szteroid-váz egy másik, a D gyűrűjét módosítottuk, és ennek a hatását vizsgáljuk különböző, női reproduktív rendszeri daganatos sejtvonalon, emlő-, petefészek-, méhnyak-, endometrium-rák sejtjein. A munka során több D gyűrűben módosított ösztronszármazékot kaptam, amelyek közül a D-homoösztron bizonyult a legpotensebbnek, a manapság daganatellenes terápiában használatos ciszplatinnal összevethető a hatásossága és a szelektivitása. Ezért a D-homoösztront kutatjuk, nézzük a hatásmechanizmusát, azt, hogy a sejtciklus melyik fázisában fejti ki a hatását, mely fehérjéket befolyásol.

– Mi derült ki eddig, mi a D–homoösztron rákellenes hatásának mechanizmusa?

– Tanulmányoztuk a sejtosztódás fehérjékből álló szabályozórendszerét PCR-technikával (polimeráz láncreakció), és szignifikáns csökkenést tapasztaltunk e fehérjék mennyiségében. Mint kiderült, a D-homoösztron blokádot idéz elő a sejtosztódás G2M fázisában, a kétféle sejthalál, az apoptózis és a nekrózis közül az előbbit idézi elő. Vizsgáltuk az apoptózishoz vezető kaszpáz-folyamatot, így azt is tudjuk, hogy az apoptózis mely alfaja jön létre. Az, hogy a sejthalál apoptózis révén következik be, azért jó, mert ennek során a sejt önmagát bontja le, és a sejttartalmak membránba csomagolódnak. A membránba csomagolt sejthulladékot pedig a makrofágok el tudják takarítani, míg nekrózis során szétesik a sejt, és a belőle származó enzimek szétáradva károsíthatják a környező szövetet.

– A kemoterápiás szerek, így pl. a hormonérzékeny mellrák kezelésében használatos tamoxifen és a ciszplatin is pusztítják a központi idegrendszer őssejtjeit és gliasejtjeit is, és mellékhatásként úgynevezett chemo–braint (memória-zavar, ködös tudatállapot, koncentrációs nehézség) okoznak. Mit lehet tudni ebből a szempontból a D-homoösztronról?

– Miután kiderül, hogy daganatos sejtvonalon hatásos egy szer, azonnal megnézzük, hogy egészséges fibroblasztok osztódását károsítja-e. Csak azokkal a vegyületekkel folytatjuk a kutatást, amelyek a fibroblasztokat nem befolyásolják. Az általam vizsgált szer nem gátolja a fibroblasztok osztódását a rákos sejtvonalakra ható koncentráció tízszerese esetén sem. Külön idegrendszeri vizsgálatokat nem végeztünk, az majd későbbi toxicitási vizsgálatok tárgya lesz.

– HeLa–sejteken tanulmányozza a D-homoösztron hatását, ezek a sejtek az 1951–ben méhnyakrákban meghalt Henrietta Lacks szervezetéből származnak. Nemrég magyarul is megjelent Rebecca Sloot könyve (Henrietta Lacks örök élete címmel), amiben többek között az is szóba kerül, hogy a sejtek kereskedelmi hasznosítása révén szerzett haszonból Henrietta Lacks családja egyáltalán nem részesült.

– A sejtek beszerzése nem az én dolgom, de úgy gondolom, hogy a munkánkkal nem károsítottuk meg a hölgyet vagy a családját. Magyarországon pl. az a metódus, hogy ha valaki nem tiltja meg, akkor halála után felhasználhatók a szövetei a tudományos kutatás érdekében. Ráadásul ma már csakis sejtbankokból rendelt referencia-sejtvonalakon (ezek közé tartozik a HeLa is) végezzük mi és bárki más is a világon a vizsgálatokat, hiszen csak így összevethetők az eredmények.

Van-e még valami, amit fontosnak tart elmondani a Richter–ösztöndíj elnyerése kapcsán?

– Azt tanácsolom az egyetemi hallgatóknak, hogy minél előbb kezdjék el a tudományos diákköri munkát, mert azon túl, hogy érdekes a kutatás, sok kapu is megnyílik az ember előtt általa. Ma már sok ösztöndíj-ehetőség is van Magyarországon, tehát egyetem után is folytatható a megkezdett kutatói karrier.

 

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés