hirdetés
hirdetés

A TAJ-alapú gyógyszerkiadási kötelezettségről

Az ÁEEK munkatársai több helyről kaptak jelzést arról, hogy a TAJ kártya + hagyományos személyi alapján egyes gyógyszertárakban nem akarják kiadni az e-receptre felírt gyógyszereket.

hirdetés

A lakossági gyógyszerellátás keretei között expediáló kollégák figyelmét – az ÁEEK munkatársaival történt egyeztetésre is tekintettel – az alábbiakra szeretné felhívni a kamara.

Mint ismert, amennyiben az orvos által e-receptre felírt gyógyszer kiváltója a felírási igazolás birtokában, azt bemutatva kéri a gyógyszer expediálását – a speciális expediálási helyzeteket kivéve – az átvevő személyének azonosítása nélkül, a papír alapú vénynél bevett eljáráshoz hasonlóan járhatunk el.

A Gyógyszerészi Hírlap 2017. augusztusi számának 11. oldalán dr. Bertalan Lóránt, Héja Gergely és Heiling-Koltai Beáta (ÁEEK EESZT munkatársak) publikálták, hogy „az e-recept kiváltás TAJ-azonosító alapján akkor jogszerű, ha az illető azonosítja magát pin-kódos e-személyi igazolvánnyal, vagy bármely fényképes személyazonosságot igazoló igazolvánnyal, TAJ-kártya bemutatása mellett.” Tehát a rendszer lehetőséget biztosít az e-recept elérésére, TAJ-alapú azonosítást követően, kizárólag saját részre történő receptkiváltás esetén.

Az e-vények TAJ-alapú kiváltásakor a patika kiadási igazolást nyomtat, amelynek aláírásával igazolja a beteg, hogy átvette a készítményt. Ezt éppúgy 5 évig kell megőriznie a patikának, mint most a papír alapú vényt. Amennyiben az átvevőnél van e-személyi, akkor lehetőség van papír helyett elektronikus kiadási igazolás készítésére. Itt az e-személyi és a PIN-kód használat tanúsítja a készítmények átvételét.

Részletek a kamara honlapján

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés