hirdetés
hirdetés
2021. április. 14., szerda - Tibor.
hirdetés

A szteroidok tovább körülöttünk maradnak, mint gondolnánk

A szteroidok és más gyógyszergyári termékek felszíni vizekbe kerülésével kapcsolatban az a vélekedés, hogy mivel ezek a vegyületek lebomlanak, az ökológiai kockázat idővel természetes úton is csökken. Úgy tűnik azonban, hogy a bioaktív szerves vegyületek némelyike olyan átalakuláson megy át, melynek következtében hatása már kevésbé látható előre.

hirdetés

A Iowa Egyetem kutatói a múlt héten a Science című lap online kiadásában hozták nyilvánosságra, hogy a fenti forgatókönyvre kell számítanunk például az anabolikus szteroidok közé tartozó trenbolon-acetát és két másik szer esetében is. A testépítők és súlyemelők körében egykoron népszerű trenbolon-acetát humán alkalmazása ma már tiltott. Az Egyesült Államokban ugyanakkor szövetségi törvények engedélyezik adását a szarvasmarhatartásban, hogy gyorsítsa az állatok súlygyarapodását és hatékonyabbá tegye a takarmányozást.

A terepen végzett kísérleteket követő laboratóriumi tesztek során a kutatók azt találták, hogy a trenbolon nem bomlik le teljes mértékben a vízben, ahogyan azt korábban gondolták, és elegendő maradványszer marad vissza ahhoz, hogy bizonyos környezeti feltételek mellett regenerálja önmagát. Így a vegyület életideje meghosszabbodhat akkor is, ha csak nyomokban van jelen a környezetben.

A szakemberek szerint mostani vizsgálatuk az első lépés afelé, hogy pontosabban megismerjük a szteroidok és egyéb gyógyszergyári termékek környezeti szerepét és hatását, melyek mindegyikét engedélyezték a szövetségi hatóságok különböző célokra, és melyeket abban a reményben alkalmaznak, hogy azok javítják a táplálék hasznosulását, környezeti állandóságát, illetve kedvezően befolyásolják az emberek egészségi állapotát.

„Találtunk egy olyan vegyi anyagot, melyet széles körben használnak, és az tapasztaltuk, hogy a szer az összes létező szabályozási és kockázatbecslési paradigmánkkal szöges ellentétben álló módon viselkedik – mondja David Cwiertny, a Iowa Egyetem biomérnöki karának docense, a közlemény egyik szerzője. – Munkánk remélhetőleg közelebb visz bennünket a szennyezőanyagok egyes osztályai által a környezetre gyakorolt hatások alaposabb megismeréséhez. Számos olyan bioaktív gyógyászati termék és testápolási készítmény van forgalomban, melyről tudjuk, hogy nyomokban jelen van vizeinkben. A trenbolonnal kapcsolatban szerzett tapasztalataink felhasználásával pontosabban felmérhetjük a hatást és hathatósabban csökkenthetjük az ebből adódó környezeti ártalmakat.”

A munkacsoport hasonló eredményeket kapott a fogamzásgátló tablettákban megtalálható dienogest, valamint a betiltott anabolikus szteroidok közé tartozó dienedon esetében is, melyet testépítőknek kínált táplálékkiegészítők alkotóelemeként fogalmaztak.

A trenbolon-acetátot több mint 20 millió szarvasmarha fülébe ültették be az Egyesült Államokban – idézik a szerzők az idevágó vizsgálatokból származó számadatot közleményükben. A szer lebomlik, majd az állat kiüríti, elsősorban így juthat be az élővizekbe. A szteroidok gyors lebomlása miatt alapvetően biztonságosnak tartották, a korábbi vizsgálatok kevesebb mint egy napban adták meg környezeti féléletidejét. Azonban aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban, hogy ez és más szintetikus szerek – amennyiben koncentrált mennyiségben vannak jelen – ártalmasak lehetnek a vízi állatfajokra és általánosságban a környezetre. A kutatások egy sor hatását igazolták a szteroidoknak és más vegyületeknek a halakra, kezdve attól, hogy kevesebb ikra termelődik, egészen addig, hogy egyes fajokban eltorzulnak a nemi jegyek.

„Ma már ritkán vagyunk szemtanúi halpusztulásnak, és manapság már nem engedünk jelentős mennyiségű rákkeltő anyagot a felszíni vizekbe. Nem hiszem azonban, hogy ez szükségképpen azt is jelenti egyben, hogy vizeink ma már biztonságosak a vízi élőlények számára – hangsúlyozza Edward Kolodziej, a Nevada-Reno Egyetem biomérnöki karának docense. – Manapság már könnyen előfordulhat, hogy nehézségekbe ütközik a szennyezőanyag-expozíció okozta káros környezeti hatások kimutatása.

A napfényhatás az egyik, mely katalizálja a vegyületek környezeti lebomlását. A mostani vizsgálatban azonban a kutatók a nappal és éjszaka szimulálása segítségével azt igazolták, hogy a szteroid természetű kémiai vegyületek soha nem tűnnek el teljesen nappali fényben. Ezen túlmenően a szimulált éjszakai fázisban azt találták, hogy a felszíni vizekre jellemző környezeti feltételek mellett a vegyületek némelyike képes volt önmagát regenerálni, mely a metabolitok kezdeti tömegének akár 60 százalékát is kitehette a 120 órás nyomkövetési periódus alatt.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy valami egyedülálló dolog megy végbe – mondja Cwiertny. – Nappali fényben alapvetően valamilyen más formában rejtőzik el a vegyület, hogy elkerülje a kimutatást és az elemzést, majd éjszaka gyorsan visszatér.” A vegyület nagyobb tömegben – erősen savas közegben (pH 2) akár 88 százalékban − regenerálódott, ha a víz hőmérséklete magasabb volt, illetve savasabb vagy lúgosabb volt a környezet vegyhatása – észlelték a kutatók.

A munkacsoport laboratóriumi körülmények között validálta a terepen végzett kísérletek adatait, és a legelők forrásvizeiből származó mintákon is végeztek kísérleteket.

Dr. S.I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés