hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

A sztatinok nem veszélyeztetik a memóriát

Bár több korábbi vizsgálat felvetette, hogy a sztatint szedők rövid távú memóriája zavart szenvedhet, egy nagy vizsgálat most azzal a következtetéssel zárult, hogy a sztatinok sem jelentenek nagyobb veszélyt a felidéző képességre, mint más koleszterincsökkentő terápia.

hirdetés

A Rutgers University (New Jersey) és a University of Pennsylvania szakemberei kiemelik, hogy az eddigi adatok alapján felmerült, hogy a sztatinok memóriaproblémákat okozhatnak, ami a betegek egy részét arra készteti, hogy felhagyjon a gyógyszerszedéssel.

A kérdés alaposabb tisztázására Brian Strom vezetésével csaknem 1 millió beteg adatait elemezte a munkacsoport. A szerzők három csoportban hasonlították össze a memóriaváltozásokat: 1) olyan betegek esetében, akik csak a közelmúltban kezdtek sztatinokat szedni, 2) olyan betegeknél, akik másfajta gyógyszert szednek koleszterincsökkentés céljából, és 3) olyan személyeknél, akik semmilyen koleszterincsökkentő terápiában nem részesülnek.

A semmilyen gyógyszert nem szedőkkel összehasonlítva, a sztatint használók csoportjából több beteg számolt be memóriaproblémákról a gyógyszer bevételét követő első 30 napban – állapították meg a szerzők. Ugyanez volt igaz azonban azokra a betegekre is, akik más gyógyszercsoportba tartozó készítményt szedtek a koleszterinszint csökkentése céljából. A szerzők ugyanakkor megjegyzik, hogy az ilyesfajta „obszervációs” vizsgálatok nem alkalmasak az ok-okozati összefüggések feltárására.

A Rutgers most közzétett sajtóközleményében Strom kiemeli, hogy a friss adatok azt jelenthetik, hogy „ugyanaz, ami a koleszterinszint csökkenését okozza, befolyásolhatja a rövid távú memóriát is”. Azonban úgy véli, hogy teóriájuk tudományosan nem megbízható, mivel igen jelentős különbségek vannak a különféle koleszterincsökkentő gyógyszerek kémiai szerkezetében. A leginkább valószínű magyarázat a „kimutatási torzításban” rejlik, ami azt jelenti, hogy az új gyógyszerre állított betegek gyakrabban jelennek meg orvosuknál, ezért egészségi állapotuk szorosabb megfigyelés alatt áll – fogalmaz Strom.

„Amikor a beteget sztatinokra vagy más új gyógyszerre állítják, az orvos gyakoribb kontrollt rendel, ugyanakkor a betegek is gyakrabban igénylik az orvosi ellenőrzést, hogy azonnal kiderüljön, ha valami nincs rendben – magyarázza a munkacsoport vezetője. – Így aztán azonnal fény derül arra is, ha memóriaproblémák jelentkeznek. Az is előfordulhat, hogy akkor is az új gyógyszert okolják a tünetekért, ha annak valójában semmilyen szerepe nincs a probléma létrejöttében.”

A közlemény a JAMA Internal Medicine című lap oldalán jelent meg június 8-án.

A korábbi vizsgálatok valójában azt vetették fel, hogy a sztatinok javíthatják a hosszú távú memóriát.

Strom így fogalmazza meg közleményük fő üzenetét: „Nem kell aggódnunk a sztatinokhoz társuló memóriaproblémák miatt rövid távon, hosszú távon pedig valójában javulást tapasztalható sztatinszedés mellett. A sztatinok nagyon hatásos és nagyon biztonságos terápiát jelentenek. Nem létezik olyan gyógyszer, ami teljes mértékben mentes lenne a nem kívánt hatásoktól, ugyanakkor a sztatinkezelés egyedülálló lehetőség a szívbetegségek előfordulásának drámai mértékű csökkentésére. A betegeket nem tántoríthatja el egy kiváló kezeléstől a memóriaproblémáktól való alaptalan félelem.”

(Forrás: Drugs.com)

 

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés