hirdetés
hirdetés
2023. január. 30., hétfő - Martina, Gerda.
hirdetés

A sztatinkezelés csökkenti a daganatos halálozás kockázatát

Két, egymástól független vizsgálat szerint a sztatinkezelés mindkét nemnél szignifikánsan csökkenti a daganatos betegségekkel összefüggő halálozás kockázatát. A vizsgálatok eredményeit az ASCO idei éves kongresszusán ismertették.

hirdetés

A nők körében a sztatinkezelés a daganatos betegségekkel összefüggő halálozást általánosságban 22 százalékkal, a vázrendszeri, illetve kötőszöveti tumorok miatti halálozás kockázatát pedig 55 százalékkal csökkenti. A férfiak esetében a metformin-kezeléssel kombinált sztatinterápia mellett 40 százalékkal kisebb a prosztatarákos halálozás esélye, és e kedvező hatás az elhízott, illetve metabolikus szindrómával diagnosztizált betegek körében a legkifejezettebb.

Az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO, American Society of Clinical Oncology) idei éves kongresszusán (június 3–7., Chicago) közzétett fenti vizsgálati eredmények hátteréről a kutatók is csak feltételezésekkel szolgáltak: meglátásuk szerint a sztatinkezelés és a daganatos halálozás kisebb kockázata közötti kapcsolat magyarázata a koleszterinszintézis gátlásában és ennek következtében a sejtnövekedés és áttétképzés akadályozásában keresendő.

 

Amit a nőkről jelez a Women’s Health Initiative

A nők sztatinkezelésével összefüggő kisebb rákos halálozás megállapításához a Women’s Health Initiative néven ismert kutatási program adatai szolgáltak alapul. A több mint másfél évtizedig tartó tanulmányba posztmenupauzában lévő nőket vontak be az 50–79 éves korosztályból, az Egyesült Államok 40 vizsgálóközpontjában, 1993–1998 között. A több mint 146 ezer résztvevőnél arra keresték a választ, van-e kapcsolat a sztatinok szedése és a daganatos betegségek incidenciája, illetve a daganatos halálozás gyakorisága között.

A csaknem 15 éves medián követés során 23 067 újonnan kórismézett daganatról rögzítettek teljes körű információkat, és mindösszesen 7411 haláleset következett be. A halál okaként 5837 esetben jelöltek meg daganatos betegséget – ebből 3152 haláleset került be az elemzésbe. A 3152 elhunyt daganatos beteg közül 708-an a halál bekövetkezéséig sztatinkezelésben részesültek, míg 2443-an soha nem szedtek sztatinkészítményt.

A többváltozós elemzés, amelyben többek között az életkort, az etnikai hovatartozást, a dohányzást, a testtömegindexet, a fizikai aktivitás mértékét és a daganatos betegségek családon belüli előfordulását is figyelembe vették, azt jelezte, hogy a sztatinkezelés – legyen szó akár korábbi, akár aktuális alkalmazásról – nem mutat kapcsolatot a daganatos betegségek megjelenésével. A daganatos betegségek miatti halálozást viszont szignifikánsan, 22 százalékkal csökkentette az aktuális sztatinkezelés: az ilyen készítményt soha nem szedőkkel összehasonlítva a korrigált relatív hazárd értéke 0,78-nak adódott e csoportban. Az elemzés szerint a daganatos halálozás kockázatának csökkenése független az aktuálisan szedett sztatinvegyülettől, annak kémiai tulajdonságaitól (hidrofil/lipofil jellegétől), sőt, a kezelés időtartamától is. A múltbeli sztatinterápia és a daganatos halálozás között nem találtak összefüggést a kutatók.

Daganattípusok szerinti bontásban megállapították, hogy az aktuális sztatinkezelés szignifikánsan csökkenti az emlő-, a petefészek- és a kolorektális rák miatti halálozást és az emésztőrendszeri tumorokkal összefüggő mortalitást (a korrigált relatív hazárd 0,57–0,68 között mozog). Kiemelendőek e tekintetben a csont- és kötőszöveti daganatok, amelyek esetében az aktuális sztatinkezelés 55 százalékkal mérsékli az elhalálozás esélyét, míg például a tüdőrák miatti halálozást nem csökkenti (korrigált relatív hazárd: 1,17).

A vizsgálati eredményeket a kaliforniai Stanford Egyetem Orvostudományi Karának kutatói mutatták be az ASCO-kongresszuson, külön kitérve arra, hogy a vizsgálat prospektív jellege alátámasztja az eredmények hitelességét, ugyanakkor az ok-okozati kapcsolatot további véletlen besorolásos, kontrollos klinikai vizsgálatokkal kell megerősíteni.

 

Mi a helyzet a férfiakkal?

A metformin-kezeléssel kombinált sztatinterápiában részesülő férfiak prosztatarák miatti elhalálozásának kisebb esélyét a New Jersey-beli Rutgers Cancer Institute kutatói állapították meg. A Surveillance, Epidemiology and End Results (SEER-) program adatbázisa alapján több mint 22 ezer olyan beteget követtek, akiknél előrehaladott prosztatarákot kórisméztek (PSA-érték ≥20, Gleason-pontszám: 8–10 vagy III/IV. tumorstádium). A betegek gyógyszeres kezeléséről a biztosító (Medicare) nyilvántartásából tájékozódtak.

A metformint szedő betegek zöme egyidejűleg sztatinkészítményt is szedett – az ilyen kombinációs kezelésben részesülőknél nagyobb valószínűséggel állt fenn legalább 2 kísérőbetegség és obezitás/metabolikus szindróma.

A prosztatrák miatti halálozást befolyásoló tényezőkre fókuszáló elemzésben a tumorspecifikus jellemzők mellett a társbetegségeket és ezek kezelését is figyelembe vették.

Az elemzés azt jelezte, hogy a metformin és a sztatinok egyidejű szedése jelentősen csökkenti az októl független és a prosztatarákkal összefüggő elhalálozás esélyét (relatív hazárd: 0,66, illetve 0,57) a két gyógyszertípus egyikével sem kezelt betegcsoporttal összehasonlítva. Az összefüggés az elhízott, illetve metabolikus szindrómával diagnosztizált betegek körében még kifejezettebben megmutatkozott. Az önmagában alkalmazott sztatinkezelés a metformin/sztatin kombinációs terápiához hasonló védő hatást fejtett ki (relatív hazárd 0,75 az összmortalitás és 0,60 a prosztatarák-specifikus halálozás tekintetében), míg ezzel ellentétben a metformin-kezelés önmagában sem az összhalálozást, sem a prosztatarák-specifikus halálozást nem befolyásolta. Így tehát – mutat rá dr. Lu-Yao, az eredményeket ismertető előadásában – feltételezhető, hogy a daganatos halálozással szembeni védő hatásért alapvetően a sztatinok felelősek, bár az sem kizárt, hogy a vizsgálat rövid követési ideje nem tett lehetővé, hogy a metformin ilyen irányú védő hatása értékelhetően megnyilvánulhasson.

(Forrás: Medscape)

 

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés