hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

A szolgáltatási díjtól az EESZT meghatalmazási rendszeréig

Számos közérdeklődésre számot tartó téma szerepelt a Magyar Gyógyszerészi Kamara legutóbbi elnökségi ülésén, amelyekről az mgyk.hu számol be.

hirdetés

Az MGYK elnöksége előtt Hankó Zoltán elnök beszámolt az Emmi Egészségügyért Felelős Államtitkárságon folytatott megbeszélésről, ahol prof. dr. Horváth Ildikó államtitkárral és dr. Csányi Péter helyettes-államtitkárral a gyógyszerészeti főosztály vezetőjének és munkatársainak jelenlétében megállapodás született: az államtitkárság hivatalosan kezdeményezi a szolgáltatási díj 1,5 milliárd forintos és a működési célú vissza nem térítendő támogatás 500 millió forintos emelését. Úgyszintén megállapodás született, hogy elindul a korábbi egyeztetéseken elfogadott (és a legutóbbi küldöttközgyűlés beszámolójában tételesen felsorolt) jogszabály-korrekciós kezdeményezések kodifikációs előkészítő munkája, közli a kamara honlapja.

Beszámolnak arrl is, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) szakemberei, a gyse-piac képviselői és a kamara között a lényegi kérdésekben konszenzus van, azonban az MGYK álláspontja szerint az integrálás 2020 év végi céldátuma helyett korábbi időpont lenne indokolt, tekintettel arra, hogy a gyse-termékek forgalmazási szabályainak átfogó felülvizsgálatára az EESZT-be integrálással várhatóan egy időben kerülhet sor, márpedig a szabályozási pontatlanságok és a piaci anomáliák gyorsabb korrekciót igényelnének.

Egyeztetés volt az EESZT fejlesztőivel a „meghatalmazási” rendszerről és az e-felírási igazolás (eFIG) bevezetéséről is. A  honlapon közöltek szerint a „meghatalmazási rendszer” bevezetéséről politikai döntés született és az eFIG informatikai fejlesztése is előre haladott állapotban van. A kamara képviselői ismételten egyértelművé tették, hogy a meghatalmazási rendszer bevezetésének a létjogosultságát elfogadják, mert pl. a gyámság alatt lévők vagy a fekvőbetegek gyógyszerkiváltását ez megkönnyítheti. Ugyanakkor a meghatalmazási rendszernek olyannak kell lennie, hogy a meghatalmazás valódiságát és hatályát ne a gyógyszertárnak kelljen ellenőriznie, mert arra nincs kompetenciája. A meghatalmazási rendszer bevezetését megelőző alapvető feltétel az e-receptrendszer biztonságos működése, beleértve (1) az EESZT folyamatos, 100%-os biztonságú patikai elérhetőségét, (2) a megfelelő sebességű, lassulás nélküli üzemmódot valamennyi gyógyszertárban, (3) az e-recept írással kapcsolatos jelenleg még meglévő felíró oldali problémák/hibák felszámolását, beleértve a szoftverszolgáltatók által okozottakat és a jogi vagy szakmai szempontból hibás felírások EESZT-be történő bevitelének blokkolását, (4) a gyógyszerész előzetes gyógyszerelési adatokba történő betekintési lehetőségének biztosítását, (5) a dupla kiváltások jogi és gyakorlatbani lehetőségének kizárását. Ezek bármelyikének hiányában a rendszer további bonyolítása és a gyógyszerfelírás, kiváltás folyamatának többszereplősebbé tétele a konfliktusok és megoldhatatlan helyzetek növekedésével járhat.

További részletek és más témák a teljes beszámolóban

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés