hirdetés
hirdetés
2020. május. 25., hétfő - Orbán.
hirdetés

A szezonális influenzáról gyógyszerészeknek

A patikai vásárlók figyelmét érdemes felhívni arra, hogy még most érdemes kérni az influenza elleni oltást, a járvány másfél-két héten belül érheti el Magyarországot. ennyi idő elég a védettség kialakulásához. 

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

Az influenza kellemetlen tüneteket okozó megbetegedés, de általában szövődmények nélkül, néhány nap alatt meggyógyulhat az, aki elkapja a fertőzést. Ugyanakkor komoly, kórházi kezelést, sőt akár gépi lélegeztetést igénylő elváltozást is okozhat. Ebből a szempontból különösen veszélyeztetettek az idősebb korosztályok, a várandósok, a kisgyermekek, illetve a rossz általános egészségi állapotú emberek.

Az influenza vírusa rendkívül változékony, időről időre módosul. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a hozzá beérkező jelentések alapján minden évben ajánlást dolgoz ki az influenza elleni vakcina összetételére. Fontos kiemelni, hogy az influenzavírusok változékonysága miatt az oltást évről-évre meg kell ismételni: az előző évi védőoltás nem ad védelmet a következő szezonra. A háromkomponensű vakcina az idén a következő vírustörzseket tartalmazza:

 • A/California/7/2009 (H1N1)pdm09
 • A/Texas/50/2012 (H3N2)
 • B/Massachusetts/2/2012

A 2013/14-es szezonban – az elmúlt évekhez hasonlóan – 1,3 millió vakcina áll rendelkezésre a rizikócsoportokba tartozók térítésmentes oltásához. 

A térítésmentes védőoltásra jogosultak köre

 1. Az influenzavírus által okozott megbetegedések súlyosságának, valamint a halálozások számának csökkentése érdekében a fokozottan veszélyeztetettek kockázati csoportjait javasolt oltani:
  • Hat hónaposnál idősebb, súlyos betegség kockázatának kitett krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, asztmás betegek
   súlyos elhízás vagy neuromusculáris betegség miatt korlátozott légzési funkciójú betegek;
   szív-, érrendszeri betegségben szenvedők (kivéve a kezelt magasvérnyomás-betegséget);
   veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotban szenvedő betegek (beleértve a HIV-pozitív személyeket, daganatos betegségben szenvedőket is);
   krónikus máj- és vesebetegek;
   anyagcsere-betegségben szenvedők, pl. diabetes
  • várandós nők
  • azok a nők, akik a gyermekvállalást az influenza szezonális időszakára tervezik
  • ápolást, gondozást nyújtó, rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban, vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt személyek;
  • tartós szalicilát-kezelésben részesülő gyermekek és serdülők (a Reye-szindróma veszélye miatt);
  • 65 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül.
 2. A fenti kockázati csoportokat a fertőzés átvitele révén veszélyeztető személyek:
  • egészségügyi dolgozók, különös tekintettel a transzplantációs, az onkológiai, a hematológiai, a dializáló, szülészeti-nőgyógyászati, a felnőttek és a gyermekek számára intenzív ellátást nyújtó, valamint a krónikus belgyógyászati osztályokon a betegekkel közvetlen kapcsolatba kerülő személyekre, továbbá a terhes nők és az újszülöttek, csecsemők gondozását végző egészségügyi dolgozók (beleértve a védőnőket is)
  • szociális intézmények dolgozói.
 3. Az állati és emberi influenzavírusok keveredésének megelőzése és a géncsere lehetőségének csökkentése érdekében fel kell ajánlani a dolgozók számára a térítésmentes védőoltást azokon az állattartó telepeken, ahol sertés, baromfi és ló tartásával, valamint ezen állatok szállításával foglalkoznak. A védőoltásban részesíthetők a baromfifeldolgozókban, a vágóhidakon dolgozók, valamint mindazok, akik az állati eredetű influenzavírussal fertőzött vagy arra gyanús állatok megsemmisítésével foglalkozhatnak. Az influenzaoltásokat a foglalkozás-egészségügyi szolgálatokon keresztül évente javasolt megszervezni.

Ebben a szezonban is többféle szezonális influenza elleni vakcina kapható gyógyszertári forgalomban, így az oltóanyag azok számára is elérhető, akik nem jogosultak térítésmentes oltásra.

A 2013/14-as szezonban forgalomba hozott vakcina

A 2013-2014. évi influenza szezonban trivalens (háromkomponensű), inaktivált influenza elleni oltóanyagok kerülnek forgalomba. A WHO és az EMA bizottsága minden évben az alapján választja ki az ajánlott influenza A(H1N1), A(H3N2) és B (Massachusetts) törzseket, hogy az előző szezonban melyik influenzavírus variánst mutatták ki leggyakrabban, így erre a szezonra ajánlott influenza oltóanyag összetétele eltér a tavalyi szezonális oltóanyag összetételétől.

Az oltásokról

 • Vaxigrip junior  ( (Sanofi Pasteur S.A.) – izomba adandó (intramuscularis)
 • Vaxigrip (Sanofi Pasteur S.A.) – izomba adandó (intramuscularis)
 • ID Flu   (Sanofi Pasteur S.A.)  – bőrbe adandó (intradermális)

Az ID Flu-t 2011-ben kezdték alkalmazni az Egyesült Államokban. Ehhez kisebb tűt használnak, illetve kevesebb kórokozó szervezetbe juttatása szükséges ugyanazon hatás eléréséhez. Ezt a típusú oltást csak 18 éven felüliek vehetik igénybe, kifejezetten javasolt véralvadásgátlót szedők részére. Az oltásokat egyes esetekben gyermekeknél 4 héttel később meg kell ismételni.

Életkorra vonatkozó javaslatok

 • 0,5 éves kor előtt a vaccina nem adható.
 • 0,5-3 év: Csak a Vaxigrip junior vaccina és csak gyermekorvos által adható be.
 • 3-18 év: A Vaxigrip vaccinát nővér is beadhatja, orvosi konzultáció nem szükséges.
 • 18+ év: A Vaxigrip vagy ID Flu vaccinát nővér is beadhatja, orvosi konzultáció nem szükséges.
 • 65 éves kor felett ajánlott a Pneumovax oltás beadása is, mely által védettséget szerezhet az ún. pneumococcus fertőzés ellen.

Patikai forgalomban elérhető vakcinák ára

 • Vaxigrip junior (vényköteles) – 1740 Ft
 • Vaxigrip (vényköteles) – 1198 Ft
 • ID Flu (vényköteles) 3186 Ft

(nem tb támogatott készítmények, az árak csak tájékoztató jellegűek; mivel szabadárasak, az árak patikánként eltérőek)

Fontos tudni, hogy egyetlen védőoltás – így a szezonális influenza elleni vakcina – sem garantál 100 százalékos védettséget. Az influenza esetében rendkívül nehéz megjósolni, hogy mely vírustörzsek lesznek felelősek a járványért. A három komponensből álló oltóanyaggal végzett oltás több influenzavírus ellen nyújt védelmet. Tudományos vizsgálatokkal alátámasztott tény, hogy a szezonális influenza elleni védekezés jelenleg ismert leghatékonyabb eszköze a védőoltás, amely biztonságos, és egyben segíthet elkerülni a kellemetlen tüneteket okozó, esetenként súlyos szövődményekkel járó betegséget.

 

(forrás: ÁNTSZ, PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés