hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

A szemnek is van bakteriális flórája!

A könnyfolyadékban jelenlévő Corynebacterium mastitidis a normál szemfelszíni flóra összetevőjeként fokozhatja az interleukin-17 termelést és védheti a szemet a különféle infekcióktól.

hirdetés

A szem felületét, amit korábban egészséges körülmények között baktériumoktól mentesnek véltek, baktériumok népesítik be. A legújabb eredmények alapján a Corynebacterium mastitidis, és valószínűsíthetően még számos más baktérium is a szemflóra állandó alkotójának számít.

A közleményt megjelentető kutatók szerint nem meglepő az, hogy a szem felszíne sem steril, és azt az egyéb testfelszínekhez (pl. bőr) és nyálkahártyákhoz (pl. hüvely) hasonlóan baktériumok hada kolonizálja. A teóriát alátámasztja az az empirikus tapasztalat is, ami szerint a szem gombás fertőzéseinek a gyakorisága az antibiotikum-tartalmú szemészeti készítmények alkalmazását követően megnő.

Jótékony baktériumok védenek a kórokozó baktériumoktól

A folyamatosan termelődő, számos mikróbaellenes hatású összetevőt tartalmazó könnyfolyadék által átöblített szaruhártyafelszín nem teremt ideális környezetet a baktériumok számára. Ennek ellenére a kísérletekben alkalmazott egerek jelentős részénél mégis gyakran lép fel bakteriális eredetű kötőhártyagyulladás. A kutatók megállapították, hogy ezeknél az állatoknál a kötőhártya immunsejtjei által termelt interleukin-17 hiányzik, és az interleukin-17-termelés, illetve a szem bakteriális flórája között vélnek kapcsolatot felfedezni. Feltételezhetően a normál szemflóra részét képező baktériumok az interleukin-17 termelődését serkentik, ami az immunválasz serkentése révén a kórokozó baktériumokkal szembeni védelmet biztosítja.

A C. mastitidis mint a normál szemflóra tagja

A kutatók a C. mastitidis baktériumban egy olyan mikróbára leltek, ami kísérletek alapján a kötőhártya immunsejtjeiben az interleukin-17 termelődését serkenti. A C. mastitidis baktériumokban dús könnyfolyadék a kötőhártyagyulladás gyakori, ismert kórokozói, így a Candida albicans és a Pseudomonas-ok számára kedvezőtlen, a kórokozókat elpusztító környezetet teremt. Továbbá, a Candida albicans-szal vagy a Pseudomonas baktériumokkal fertőzött szemű állatoknál a C. mastitidis szembe juttatása az interleukin-17 termelődés fokozódásához és a fertőzések visszaszorulásához vezet.

Az emberi szemben is jelen van a C. mastitidis

Mivel egészséges emberek szeméből is sikerült jelentős mennyiségben C. mastitidis DNS-t izolálni, valószínűsíthető, hogy ez az embereknél is a normál szemfelszíni flóra összetevője, aminek a különféle fertőzések kivédésében is szerepe lehet. A kutatók jelenleg további baktériumfajok után kutatnak, amik a C. mastitidis-hez hasonlóan a szem mikrobiomjának a tagjai.

(Forrás: Immunity)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés