hirdetés
hirdetés
2021. január. 27., szerda - Angelika.
hirdetés

A savkötők tartós szedése B12-vitamin-hiányt okozhat

A savkötő gyógyszereket savas refluxban szenvedő betegeknél a gyomorsav semlegesítésére széles körben használják. Egy friss kutatás szerint azonban az antacidumok 2 évnél hosszabb alkalmazása B12-vitamin-hiányt idézhet elő, ennek minden idegrendszeri következményével.

hirdetés

A JAMA című lapban közzétett kutatásban a tartós savcsökkentő kezelés és a B12-vitamin-hiány közötti potenciális összefüggéseket populációszinten elemezték. A szerzők kiemelik, hogy a savkötők – köztük a protonpumpagátlók (PPI) és hisztamin-2-receptor antagonisták (H2RA) − a legszélesebb körben rendelt gyógyszerek közé tartoznak az Egyesült Államokban és más országokban is. A gyomorsavtermelődés gátlása révén azonban az antacidumok megzavarhatják a B12-vitamin felszívódását, ami pedig elengedhetetlenül szükséges az agy, az idegek és a gerincvelő normális működéséhez.

„A B12-vitamin-hiány viszonylag gyakori állapot – figyelmeztetnek a szerzők. – Különösen idősebb felnőttkorban okozhat problémát, mely nem felismert esetekben potenciálisan súlyos egészségi következményekkel jár. A nem kezelt B12-vitamin-hiány szellemi leépüléshez, neurológiai károsodáshoz, anaemiához és más, irreverzibilis komplikációkhoz vezethet.”

A kaliforniai Kaiser Permanente Jameson R. Lam által vezetett kutatócsoportja a savkötők és a B12-vitamin-hiány közötti összefüggéseket elemezte észak-kaliforniai populációban. A vizsgálatban 25 956 B12-vitamin-hiányos beteg és 184 199 normális B12-vitamin-ellátottságú személy vett részt. A savkötők használatára vonatkozó adatokat az elektronikus gyógyszertári, laboratóriumi és diagnosztikai regiszterből gyűjtötték ki. Azt találták, hogy az újonnan diagnosztizált B12-vitamin-hiányos esetek 12 százalékában volt kimutatható a háttérben 2 évnél hosszabb PPI-szedés, szemben a kontrollcsoportban észlelt 7,2 százalékos aránnyal. A vitaminhiányos csoportban a H2RA-szerek 2 évnél hosszabb idejű használata 4,2 százalékban volt kimutatható, szemben a kontrollcsoportban megfigyelt 3,2 százalékkal. Mindezek alapján a szerzők hangsúlyozzák, hogy e gyógyszerek 2 évnél hosszabb szedése fokozza a B12-vitamin-hiány előfordulásának valószínűségét. Azt is hozzáteszik, hogy szorosabb a korreláció, ha az adott beteg napi másfél tablettánál többet vesz be a PPI-szerből, szemben a háromnegyed tablettát szedőkkel.

Bár a mostani megfigyelések hátterében nem zárható ki teljes biztonsággal egyéb befolyásoló tényezők lehetősége, a szerzők megjegyzik, hogy az antacidumokat szedő betegek csoportja „egy olyan populációt jelöl ki, melyben fokozott a B12-vitamin-hiány veszélye”. Az összefüggés különösen a nők és a fiatalabbak esetében volt szembetűnő, és úgy tűnik, hogy a korreláció a savkötők szedésének felfüggesztését követően gyengül.

„Most közzétett adatainkat nem szabad úgy értelmezni, hogy nem tanácsos a savkötők szedése a kezelés egyértelmű javallata esetén. Az orvosnak azonban kellő körültekintéssel és önmérséklettel kell eljárnia e szerek rendelése kapcsán, és a gyógyszereket mindig a még hatásos legkisebb dózisban kell alkalmazni” – zárják megállapításaikat a kutatók.

(forrás: otszonline.hu )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés