hirdetés
hirdetés
2022. szeptember. 24., szombat - Gellért, Mercédesz.
hirdetés

A rendőrség is beszáll gyógyszerhamisítás elleni küzdelembe

Az új Btk. hatálybalépésével, július 1-jétől önálló tényállás az egészségügyi termék hamisítása. A nyomozás rendőrségi hatáskörbe tartozik.

hirdetés

A témában az ORFK rendezett konferenciát, melynek célja az volt, hogy segítse a felkészülést az új büntetőjogi tényállás alkalmazására, a gyógyszerhamisítással kapcsolatos büntetőeljárások sikeres lefolytatására, továbbá növelje a jogalkalmazók érzékenységét a súlyos közegészségügyi kockázatot magában hordozó gyógyszerhamisítás jelensége iránt. 

A konferencia résztvevői elméleti alapozást kaptak a gyógyszer, az illegális gyógyszer és a hamis gyógyszer fogalmáról valamint az új Btk. egészségügyi termék hamisítása tényállásának elemeiről. Megismerhették a NAV eddigi felderítési tapasztalatait, így pl. az interneten forgalmazott hamis és illegális gyógyszerek lekövetését szolgáló nemzetközi Pangea akció eredményeit, tanulságait. Betekintést kaptak a 2012 tavaszi békéscsabai ügy nyomozásának részleteibe: tavaly áprilisban egy Európa és a világ számos pontjára szállító, hamis illetve illegális gyógyszert értékesítő weboldalt üzemeltető házaspárt sikerült felderíteni. 

Az OGYI munkatársai bemutatták, hogyan segítik a nyomozóhatóság munkáját, többek között a hamis gyógyszerek felismerését fényképes gyógyszer-adatbázisukkal, valamint a készítmények laboratóriumi vizsgálatával és szakértői véleményadással.
 
A laboratóriumi tapasztalatok alapján folyamatosan növekszik a hatóságok által laboratóriumi vizsgálatra beküldött készítmények száma, 2013-ban már az első félévben meghaladta ezek száma a 2012-es egész évi mennyiséget.
 
A konferencia valamennyi előadója kiemelte a hamis gyógyszerek internetes értékesítésének az elterjedtségét, valamint az étrend-kiegészítők gyógyszer-hatóanyaggal való hamisításának jelenségét, amely súlyosan veszélyezteti és megtéveszti a fogyasztókat.
 
A közeljövőben a hatóságok együttműködését erősítő és a joggyakorlatot hatékonyan segítő további regionális képzések várhatóak.
 
(forrás: HENT)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés