hirdetés
hirdetés
2021. március. 09., kedd - Franciska, Fanni.
hirdetés

A pszoriázis súlyossága összefügg a diabétesz-kockázattal

A pszoriázisban szenvedő betegeknél magasabb a 2-es típusú diabétesz kockázata, és a cukorbetegség kialakulásának kockázata jelentős mértékben emelkedik a pszoriázis súlyosságával arányosan, írja a PharmindexOnline.

hirdetés

A pennsylvaniai egyetem kutatói azt igazolták, hogy a cukorbetegség kialakulásának kockázata 64 százalékkal nagyobb azoknál a betegeknél, akiknek a bőrfelszíne legalább 10 százalékban pszoriázissal érintett, mint azoknál, akik nem szenvednek pikkelysömörben, és a különbség független az egyéb, hagyományos kockázati tényezőktől, például az elhízástól.

A kutatás eredményei alapján a világszerte pszoriázisban szenvedő betegek közül 125 650 új diabéteszes eset fog kialakulni évente. A kutatás eredményei a Journal of the American Academy of Dermatology folyóiratban jelentek meg. Az Amerikai Dermatológiai Akadémia becslése szerint a pszoriázis körülbelül 2,5 millió amerikait érint.

A kutatócsoport a BSA (testfelszín) érintettségének alapján értékelte a pszoriázis súlyosságát, és háziorvosoktól gyűjtött adatok alapján 8124 felnőtt beteget és 76599 egészséges (nem pszoriázisos) alanyt hasonlítottak össze.

Az elemzés eredményeként azt találták, hogy a 2 százalék alatti BSA-arányú betegeknél viszonylag alacsonyabb volt a diabétesz kialakulásának kockázata, mint a nem pszoriázisos alanyoknál. A cukorbetegség kockázata drámaian megnőtt 10 százalék feletti BSA esetén. Diabétesz évente átlagosan 1000 emberből 5,97 esetben alakul ki, míg a 10 százalék feletti BSA-arányú betegeknél ez a gyakoriság 12,22/1000. Ebben a csoportban a relatív kockázat 1,64 volt, azaz 64 százalékkal volt magasabb, mint a nem pszoriázisos csoportban.

Emellett azt is igazolta a kutatás, hogy a BSA minden további 10 százalékos emelkedésének hatására a relatív kockázat újabb 20 százalékkal nőtt, ami azt jelenti, hogy a 20-as BSA-arányú betegeknél csaknem 84 százalékkal volt magasabb a diabétesz kockázata, a 30 százalékos BSA-arányú betegeknél pedig 104 százalékkal volt magasabb a cukorbetegség kockázata.

Bővebben a PharmindexOnline-on.

(forrás: Pharmindex Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés