hirdetés
hirdetés
2021. február. 25., csütörtök - Géza.
hirdetés

A prolaktin receptor áll a csak nőkre jellemző fájdalomérzet hátterében

Amerikai kutatók egy csak a nőkre jellemző fájdalom-jelátviteli útvonalat fedeztek fel, ami egyrészt magyarázatot adhat a nők körében gyakoribb fájdalmak hátterére, másrészt a fájdalomcsillapítás új módszereihez vezethet.

hirdetés

A University of Arizona College of Medicine (Tucson, Arizona) kutatócsoportja a Science Translational Medicine folyóiratban közölte felfedezését, miszerint a csak a nőkben működő prolaktin receptor állhat az általában nőkre jellemző, fájdalommal járó epizódok hátterében.

A cikk rövid összefoglalója (abstract) az alábbi linken érhető el: Yanxia Chen et al, The prolactin receptor long isoform regulates nociceptor sensitization and opioid-induced hyperalgesia selectively in females, Science Translational Medicine (2020).

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

Közismert tény, hogy a nők időnként olyan esetben is éreznek fájdalmat, amikor nem szenvednek sérülést vagy valamilyen ártalmas fizikai behatást (ezt funkcionális fájdalom szindrómának nevezik) – ugyanez férfiaknál jóval ritkábban fordul elő. Ennek a legismertebb formája a csak az Egyesült Államokban 35 millió embert érintő migrén, itt négy fejfájós betegből három nő.

Kevésbé ismert, de még szélsőségesebb eset a fibromialgia, ahol ugyanez az arány tízből kilenc. A kutatók a mostani vizsgálatban egy olyan fájdalom-szignalizációs útvonalat azonosítottak, melynek központjában a prolaktin receptor áll – a prolaktin hormon felelős a tejelválasztásért. Mivel ezek a legtöbbször nők által tapasztalt fájdalmas epizódok általában átmeneti, intermittáló jellegűek, a kutatók feltételezték, hogy bizonyos külső ingereknek komoly szerepük lehet a fájdalom kiváltásában, azaz a receptor triggerelésében.

Eredményeik szerint a legfőbb ilyen tényező a stressz, de egyénenként változhat, például az alkoholfogyasztás, a kimerültség vagy az alvászavar is kiváltó tényező lehet. A kutatók ezért olyan szerek után néztek, amelyek korlátozhatják a prolaktin-kiválasztást. Egy ilyen hatóanyag például a dopamin D-2 receptor agonisták közé tartozó kabergolin (ezt régebben az állatgyógyászatban a szarvasmarhák szárazra állítására használták), amely a prolaktint tartalmazó szignalizációs útvonalat képes blokkolni. A publikáció megjelenését követően egy gyógyszergyár jelezte, hogy korábban az emlőrák kezelésére fejlesztett molekulájuk is ígéretes jelölt lehet egy „női fájdalomcsillapító” kidolgozásában. A vizsgálatot vezető kutatóorvos szerint, ha semmi mást nem, csak azt sikerülne elérni, hogy a migrénben szenvedő nők számát a férfiak szintjére csökkentenék, már több millió betegen lehetne segíteni.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés