hirdetés
hirdetés
2021. október. 17., vasárnap - Hedvig.
hirdetés

XI. Gyógyszerésztörténeti Nyári Egyetem – Gyula, 2014. július 10-13.

A polgárosodás emlékei és kastélyok között vezetett az út az idei Nyári Egyetemen

A Magyar Gyógyszerésztörténeti Társaság (MGYTT) 2014. július 10-13. között immár 11. alkalommal tartotta meg hagyományos rendezvényét, a Gyógyszerésztörténeti Nyári Egyetemet, amelynek ezúttal Gyula városa adott otthont. A Nyári Egyetemen 75 gyógyszerész vett részt, a legtöbben Budapestről, Szegedről és Pécsről jöttek, de a Felvidékről, Erdélyből és a Vajdaságból is érkeztek kollégák. A Társaság – a tavalyi rendezvényhez hasonlóan – ismét vendégül látott 5 erdélyi hallgatót is.

az első napon, július 10-én Molnár Zsuzsa egy rövid előadás keretében bemutatta a rendezvénynek otthont adó város történetét, így mindenki közelebbről is megismerhette Gyula város érdekességeit és legendáit. Majd a hagyományos ismerkedési est következett jó hangulatú pizzázással és borozással. Másnap, július 11-én a szakmai programok következtek. A központi kérdés a „Gyógyszerészet és polgárosodás” volt, az előadások ezt a témát dolgozták fel. Kapronczay Károly az egyházi gyógyszertárak, világi gyógyszertárak, állami szabályozásról, Kapronczay Katalin a magyar gyógyszerészképzés fejlődéséről beszélt előaádásában. Péter H. Mária az Erdélyi gyógyszerészdinasztiák világába kalauzolta az érdeklődőket. Ambrus Tündegyógyszerészek a felvidéki városi polgárság életében a 19. és 20. század fordulóján címmel tartott előadást. Dobson Szabolcs a gyógyszeripar felemelkedéséről és a magyar gyógyszerészetről beszélt, majd Szmodits Lászlóval közösen a gyógyszerészet és a zsidótörvények viszonyát elemezték. Veress László a segesvári gyógyszerészi múzeum rövid bemutatásával zárta az aznapi programot.

A szakmai rész után a résztvevőket még az eső sem riasztotta el egy városnézéstől, amely során azt ismerhettük meg, hogy Gyula városa milyen nevezetességeket őriz a polgárosodás korából.

 

A többnemzetiségű Gyula érdekes templomaival, szép épületeivel és az 1848-49-es szabadságharcban betöltött szerepével mindenkit lenyűgözött. A résztvevők láthatták Gyula város 3 legrégebbi patikájának épületét, külön érdekesség, hogy az egyik volt patikaépület ma a Százéves Cukrászdának ad otthont. Az épületben lévő több, mint 200 éves Hügieia kép is sokakat vonzott. A Százéves Cukrászdában egy „édes kísértés” várta a résztvevőket, a többféle süteménynek pedig nem volt érdemes ellenállni. Továbbhaladva a hazai polgárosodás legegységesebb múzeumát, a Ladics-házat látogattuk meg, amely a névadó család 5 generációjának hagyatékát mutatja be.

Gyula, mint Erkel Ferenc szülővárosa is híres, ezért felkerestük a magyar Himnusz zeneszerzőjének szülőházát is, ahol egy meglepetés várta a résztvevőket. Orosz Ádám, a Semmelweis Egyetem tavaly végzett gyógyszerésze, a  Semmelweis Egyetem Biofizikai és Sugárbiológiai Intézetének PhD-hallgatója, aki képzett operaénekes is, Erkel áriákat adott elő nagy sikerrel. Az élmény dús nap az Aranykereszt Étteremben egy jó hangulatú vacsorával zárult. Érdemes megjegyezni, hogy az étterem épülete falai között egykor szintén egy patika, az Aranykereszt Gyógyszertár működött.

Július 12-én a hagyományos kirándulásra indultunk, egy tematikus „Várak, kastélyok, kúriák” című túra keretében a volt békési vármegye nevezetes kastélyait kerestük fel. Délelőtt a gyulai várat, majd a gyulavári várkastélyt tekintettük meg.

További fotókért kattintson ide! 

Ebéd után pedig egy hosszabb túrára indultunk. Először Doboz nagyközség nevezetességit, az Ybl Miklós által tervezett magtárat, majd a kápolnát és a kriptát kerestük fel. Az utóbbi két nevezetességet pedig a kápolna építtetőjének, Wenckheim Dénes grófnak az unokája, Jeanne-Marie Dickens-Wenckheim grófnő („Zsanmari”) mutatta be, akinek magával ragadó személyisége mindenkire hatással volt. Ezután a szabadkígyósi Wenckheim kastélyt, a Dél-Alföld legszebb kastélyát kerestük fel, amely ismét látogatható. Szabadkígyóson kis piknik keretében Békés megye egyik gasztronómiai nevezetességét, a híres pálinkákat is megkóstolhattuk. Este a Harruckern János Közoktatási Intézet diákjai tartottak néptáncbemutatót, majd a búcsúesten sor került a hagyományos gyógyszerész dalok és indulók eléneklésére is. Július 13-án a mai gyulai hagyományőrzésbe pillanthattunk bele. Felkerestük a gyulai Nosztalgia Házat, ahol egy kellemes, vasárnap délelőtti kávézás és süteményezés közben a gyulai hímzéssel is megismerkedhettünk, akinek pedig kedve tartotta, nosztalgiafotózáson is részt vehetett.

A hagyomány pedig továbbfolytatódik Dr. Grabarits István, a Társaság alapítójának szellemiségében, jövőre Szegeden találkozhatnak az érdeklődők a XII. Gyógyszerésztörténeti Nyári Egyetemen.

Dr. Molnár Zsuzsa, gyógyszerész
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés