hirdetés
hirdetés
2023. február. 05., vasárnap - Ágota, Ingrid.
hirdetés

Patikai mérlegen a pluszkilók

A pluszkilók miatt a gyógyszerek is másként hatnak

A túlsúly és az elhízás számos betegség rizikófaktora. Emellett a pluszkilók hatással lehetnek a gyógyszermolekulák szervezetbeni sorsára, az elérhető terápiás hatásra is. Nehezíti a helyzetet, hogy egyelőre viszonylag kevés adat áll rendelkezésre az elhízottaknál történő gyógyszeradagolást illetően.

hirdetés

Régóta ismert, hogy a metabolikus kórképek kockázatát egyértelműen növeli a túlsúly vagy az elhízás. Statisztikák alapján a 2-es típusú cukorbetegek mintegy 80%-a túlsúlyos, azaz a testtömegindexük (BMI) nagyobb mint 25 kg/m2. A magas vérnyomás és az azzal összefüggő kockázatok is gyakoribbak, ha valakinél túlsúly vagy elhízás áll fenn. Az alvási apnoe, az epebetegségek vagy az aranyér esetén is rizikótényező az elhízás – és hosszan folytatható a felsorolás.

 

Az elhízással párhuzamosan egyre nagyobb koncentrációban jelennek meg a szervezetben a zsírsejtek által előállított kémiai jelátvivő anyagok (citokinek), amik gyulladásos folyamatok kiváltására és azok kedvezőtlen irányba való befolyásolására képesek. Ezzel magyarázható, hogy az ízületi kopások és gyulladások is nagyobb gyakorisággal fordulnak elő túlsúlyosaknál, mint normál BMI-vel rendelkezőknél. Nem csupán arról van szó, hogy nagyobb terhet kell cipelnie a csípőnek vagy a térdnek, hanem a zsírszövet által termelt gyulladáskeltő molekulák – még pluszban – kedvezőtlenül hatnak az ízületek állapotára. A túlsúlyos és elhízott személyeknél előtérbe kerülő gyulladásos folyamatoknak a fertőzéses kórképek során is jelentőségük van. A 2009-es H1N1-influenzapandémia során figyeltek fel arra, hogy a H1N1-vírus a túlsúlyos betegeknél különösen gyakran okoz súlyos lefolyású megbetegedést (1).

 

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) kiváltotta súlyos vagy fatális kimenetelű Covid–19 szempontjából is rizikófaktor a túlsúly vagy az elhízás. Minél inkább elhízott valaki, annál nagyobb a kockázata annak, hogy a Covid–19 miatt mesterséges lélegeztetésre szorul – támasztják alá az USA-beli járványügyi szerv, a CDC (Centers for Disease Control and Prevention) adatai. Ha a BMI 30 és 34,9 közötti, akkor 35%-kal, ha a BMI 35 és 39,9 közötti, akkor 51%-kal, míg ha 40 és 45 közötti, akkor 71%-kal nő a kockázata annak, hogy egy Covid–19-beteg mesterséges lélegeztetésre szoruljon. Extrém mértékű elhízásnál (BMI > 45) 108%-kal nő meg a mesterséges lélegeztetés szükségességére vonatkozó rizikó. Vagyis a kórosan elhízottak több mint kétszer gyakrabban kerülnek Covid–19 miatt lélegeztetőgépre, mint a normál testsúlyúak (2).

 

A daganatos sejtek növekedése is fokozódhat a zsírsejtek által termelt hormonok és egyéb molekulák miatt. Emiatt a túlsúlyosak és az elhízottak gyakrabban szembesülnek a menopauza utáni mellrák, a méhtestrák, a vesedaganat, a vastagbél- vagy végbéldaganat, illetve az epehólyagrák diagnózisával.

Forrás: 123rf-archív
Forrás: 123rf-archív

Elhízásban és túlsúlyban élmezőnyben a magyarok

 

A fejlett világban az elhízás egyfajta járványként terjed, és a gyakorisága exponenciálisan nő – mutatnak rá a negatív következményekkel járó tényre a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2017-es eredményei is. Jelenleg az OECD-országok lakosságának mintegy 54%-a túlsúlyos (BMI 25 és 30 kg/m2 közötti), vagy különböző mértékben elhízott (BMI > 30 kg/m2). Nemtől, kortól, etnikai hovatartozástól, képzettségi szinttől és egy főre eső nettó bevételtől függetlenül bárkit érinthet a pluszkilók jelentette probléma. A 35 tagországot tömörítő OECD-országok között – az elhízás tekintetében – Magyarországnak vezető szerep jut. Hazánkban 2017-ben a felnőttek 20%-a elhízott volt, szemben az Európai Unió országaiban tapasztalt 15%-os aránnyal. Ráadásul a tendencia romlónak bizonyult: 2007 és 2017 között folyamatosan nőtt az elhízottak aránya Magyarországon (3).  

A pluszkilók miatt a gyógyszerek is másként hatnak

 

Ideális esetben a mindenkinél – univerzálisan – alkalmazható gyógyszeradagolási séma helyett az egyénre szabott gyógyszerelés a jövő terápiájának követendő irányvonala. Arra vonatkozóan azonban, hogy az elhízás és az azzal járó szervezetbeni változások miként befolyásolják a gyógyszerek farmakodinámiás és farmakokinetikai sajátosságait, napjainkban is csak mindössze néhány vizsgálati eredmény áll rendelkezésre (4–6).

 

Tényként kezelhető ugyanakkor, hogy a túlsúlyos, de különösen az elhízott pácienseknél a hatóanyagok farmakokinetikai paraméterei jelentősen eltérhetnek a normál testtömegű populáción meghatározott értékektől. Példaként hozhatók a sürgősségi fogamzásgátlók, illetve az influenza elleni vakcináció. Korlátozott számú és nem meggyőző adat áll rendelkezésre a magas testtömeg/magas BMI fogamzásgátlás hatékonyságára gyakorolt hatásáról. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vizsgálatai alapján nem állapítható meg, hogy csökkenne a hatékonyság megnövekedett BMI esetében, míg másik két vizsgálatban csökkent hatékonyságot figyeltek meg a megnövekedett testsúllyal összefüggésben (4). Ez utóbbiak alapján az esemény utáni tabletták alkalmazásakor a 30 kg/m2-nél magasabb BMI-jű nőknél háromszor, míg 25–30 kg/m2-es BMI esetén másfélszer nagyobb a teherbe esés valószínűsége, mint a normál testsúlyúaknál.

 

A pluszkilókkal küzdők védőoltásánál aggályokat vet fel a hatékonyság kérdése, és előtérbe kerül a felvetés, hogy nekik nagyobb adagra lenne szükségük. Korábbi eredmények alapján az elhízottak esetében csökkent mértékűnek adódik az influenza elleni oltás biztosította védelem. Mint állatkísérletek is igazolják, ez a hatékonyságcsökkenés nem csupán az alacsony antitesttiterrel magyarázható. Valószínűsíthető, hogy a jelenség hátterében az adipositas immunrendszert – eddig nem ismert módon – befolyásoló szerepe húzódik meg (2). A Covid–19 elleni védőoltások kapcsán is vizsgálták az elhízás hatékonyságot befolyásoló szerepét, és megjelentek olyan eredmények, amik az elhízottaknál alacsonyabb antitesttitert igazolnak (5).

Mit mutat a mindennapi gyakorlat?

 

A gyógyszerek dozírozásakor a klinikai gyakorlatban általában csak a 30 kg/m2-nél magasabb BMI-értékeknél merül fel a gyógyszeradagolási séma megváltoztatásának szükségessége. Néhány hatóanyag, amiknél az alkalmazott dózisok testtömeghez illesztése odafigyelést igényel (6):

 

  • kis molekulatömegű heparinok (lásd enoxaparin, dalteparin)

  • nem frakcionált heparin

  • digoxin

  • fenitoin

  • aciklovir

  • antibiotikumok (makrolidok; fluorokinolonok; béta-laktámok, aminoglikozidok, glikopeptidek)

  • antimikotikumok (elsősorban amfotericin, vorikonazol, flukonazol)

  • monoklonális antitestek

  • ciklosporin

 

Útravaló

 

A túlsúlyosak és elhízottak fogyása nem csak az „álomalak” elérése miatt lényeges. A testtömegcsökkentés számos kórkép, köztük metabolikus, kardiovaszkuláris és mozgásszervi betegségek rizikóját mérsékli. Emellett az optimális testtömeg kiszámíthatóbbá és tervezhetőbbé teszi a gyógyszeres terápiát is. A fogyókúrázók törekvései a gyógyszerészek részéről is támogatandók – az életmódtanácsok mellett bizonyos patikaszerek is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy kevesebbet mutasson a mérleg.

 

IRODALOM

 

1. Karlsson EA, Hertz T, Johnson C, Mehle A, Krammer F, Schultz-Cherry S. Obesity Outweighs Protection Conferred by Adjuvanted Influenza Vaccination. mBio 7(4): e01144–16. doi:10.1128/mBio.01144–16.

2. CDC – MMWR – Body mass index and risk for Covid–19-related hospitalization, intensive care unit admission, invasive mechanical nevtilation, and death – United States, March-December 2020. www.cdc.gov; 2021. május 6.

3. State of Health in the EU – Hungary – Country Health Profile 2019.

4. www.ogyei.gov.hu; 2021. május 7.

5. Pellini R, Venuti A, Pimpinelli F, Abril E, Blandino G, Campro F et al. Obesity may hamper SARS-CoV-2 vaccine immunogenicity. www.medrxiv.org; 2021. május 6.

6. Barras M, Legg A. Drug dosing in obese adults. Austr Prescr. 2017; 40:189–93.

Dr. Budai Lívia PhD, szakgyógyszerész, egyetemi adjunktus, SE Gyógyszerészeti Intézet
a szerző cikkei

(forrás: Pharma Tribune)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés