hirdetés
hirdetés
2021. április. 11., vasárnap - Leó, Szaniszló.
hirdetés

A Pfizer és a BioNTech elindította a 2-es és 3-as fázisú globális klinikai vizsgálatot

A Pfizer Inc. és a BioNTech SE bejelentette egy Kína kivételével globális, 2-es és 3-as fázisú biztonságossági és hatásossági klinikai vizsgálat indítását a SARS-CoV-2 vírus elleni, BNT162 elnevezésű, mRNS-alapú vakcinaprogramjukból származó, egyetlen nukleoziddal módosított hírvivő RNS (modRNS) vakcinajelölt kiértékelésére.

hirdetés

Az 1-es és 2-es fázisú klinikai vizsgálatokból származó preklinikai és klinikai adatok alapos áttekintése után, valamint az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságának (U.S. Food and Drug Administration) Biológiai Értékelési és Kutatási Központjával (Center for Biologics Evaluation and Research, CBER) és más globális szabályozó hatóságokkal konzultálva, a Pfizer és a BioNTech úgy döntött, hogy a BNT162b2 vakcinajelölttel továbblép a 2-es és 3-as fázisú vizsgálatba, 30 µg-os dózisszint és 2-dózisos adagolási rend mellett. A BNT162b2, amely nemrégiben gyorsított („fast track”) minősítést kapott az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságától (FDA), egy optimalizált SARS-CoV-2 vírus teljes hosszúságú tüske glikoproteinjének a (S) genetikai kódját tartalmazza, amely glikoprotein a vírust semlegesítő ellenanyagok célpontja.

„A BNT162b2 vakcinajelölt kiválasztása és a 2-es és 3-as fázisú vizsgálatba történő továbbvitele olyan példátlan, kiterjedt, együttműködésen alapuló, a Pfizer, a BioNTech, klinikai kutatók és vizsgálati résztvevők bevonásával végzett K+F program csúcspontja, amelynek során kizárólagos hangsúlyt fektettünk egy biztonságos és hatásos COVID–19 RNS-vakcina kifejlesztésére. A 2-es és 3-as fázisú vizsgálati protokoll az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (Food and Drug Administration, FDA) összes útmutatását követi a COVID–19-vakcinával végzett klinikai vizsgálatok megtervezésére vonatkozóan” – nyilatkozta Kathrin U. Jansen PhD, a Pfizer Inc. senior alelnöke, egyben a vállalat vakcinakutatásért és -fejlesztésért felelős vezetője. „A 2-es és 3-as fázisú vizsgálat elindítása jelentős előrelépést jelent a potenciális vakcina előállítása irányában, a folyamatban lévő COVID–19-világjárvány leküzdése érdekében, és örömmel várjuk, hogy a program előrehaladtával további adatokat gyűjtsünk.”

Forrás: 123rf-archív
Forrás: 123rf-archív

„Elindítjuk késői fázisú, akár 30 000 résztvevő bevonásával végzett globális vizsgálatunkat. Az eddig kapott összes adat alapos értékelése után a BNT162b2 készítményt választottuk a 2-es és 3-as fázisú vizsgálatunk vezető jelöltjeként. Ez a döntés tükrözi elsődleges célunkat, hogy jól tolerálható, nagyon hatásos vakcinát tegyünk elérhetővé a lehető leghamarabb, miközben folytatjuk további vakcinajelöltjeink kiértékelését a differenciált COVID–19-vakcinaportfóliónk részeként” – nyilatkozta Ugur Sahin, a BioNTech vezérigazgatója és társalapítója. „Számos lépést tettünk e jelentős mérföldkő elérése érdekében, és szeretnénk köszönetet mondani az összes résztvevőnek rendkívüli elkötelezettségükért.”

A BNT162b2 vakcinajelölt ismertetése

Négy BNT162 RNS-vakcinajelölt preklinikai és klinikai vizsgálata során a BNT162b1 és a BNT162b2 bizonyult hatékony jelöltnek a biztonságosság és az immunválasz értékelése alapján. A Pfizer és a BioNTech a BNT162b2 készítményt választotta ki a 2-es és 3-as. fázisú vizsgálatba történő előrelépéshez a preklinikai és klinikai vizsgálatainkból származó összes adat alapján, beleértve az immunválaszra és a tolerálhatóságra vonatkozó néhány kiválasztott paramétert.

A preklinikai vizsgálatok során a BNT162b1 és a BNT162b2 vakcinajelöltek kedvező vírusantigén-specifikus CD4+ és CD8+ T-sejt-válaszokat váltottak ki, valamint a neutralizáló ellenanyagok magas szintet értek el különböző állatfajokban, és jótékony védőhatások jelentkeztek a főemlősökön alkalmazott SARS-CoV-2 fertőzési modell esetén.

A közel 120 betegből származó, 1-es és 2-es fázisú klinikai vizsgálatból származó előzetes adatok kedvező, átfogó tolerálhatósági profilt mutattak a BNT162b2 esetében, a BNT162b1 készítménnyel összehasonlítva, általában enyhe vagy mérsékelt és átmeneti (1-2 napos) szisztémás tünetek mellett, mint például láz, fáradtság és hidegrázás. Súlyos nemkívánatos események nem fordultak elő. A BNT162b2 két, 30 µg-os dózisa a semlegesítő titerek olyan geometriai átlagértékét (geometric mean titers, GMT) érte el, amely általában hasonló volt a BNT162b1 vakcinajelölt kiváltotta szinthez, amint azt a vizsgálatot végző vállalatok által a preprint szerveren korábban közzétett adatok tükrözik. Idősebb (65–85 éves korú) felnőttek esetében két 30 µg-os dózis, egymáshoz képest háromhetes időközzel alkalmazva a semlegesítő ellenanyagok magasabb GMT-értékét érte el, mint a korábban SARS-CoV-2 vírussal fertőzött alanyokból származó 38 szérumból álló panel GMT-értéke. A BNT162b2 készítménnyel vakcinázott humán résztvevők a SARS-CoV-2 antigénre specifikus T-sejt-válaszokban kedvezőbb epitóptartományt mutattak a BNT162b1 jelölthöz viszonyítva. A BNT162b2 a nagymértékű CD4+ és CD8+ T-sejt-válaszok egyidejű kiváltását igazolta. A BNT162b2 T-sejt-válaszokat váltott ki a receptorkötő doménnal (receptor-binding domain, RBD) és a tüske glikoprotein maradék részével szemben, amely nem jelentkezett a BNT162b1 vakcinajelölt esetében. A két vállalatnál úgy gondolják, hogy több tüske T-sejt-epitóp egységesebb válaszreakciókat válthat ki különböző populációkban és idős felnőttekben. 

A vállalatok továbbra is gyűjtik az 1-es és 2-es fázisú vizsgálatokból származó adatokat mind a négy vakcinajelöltre vonatkozóan, és várhatóan a közeljövőben nyújtják be a BNT162b2 készítménnyel kapcsolatos adatokat szakmai bírálat és esetleges publikálás céljából. Az átláthatóság iránti kötelezettségvállalásukkal összhangban a kéziratot egyidejűleg egy preprint szerveren is közzé kívánják tenni.

A 2-es és 3-as fázisú klinikai vizsgálat ismertetése

A Pfizer és a BioNTech a globális szabályozó hatóságok, többek között az FDA és a német Paul Ehrlich Intézet visszajelzéseire válaszul véglegesítette a 2-es és 3-as fázisú vizsgálat protokollját. Ennek során olyan eseményvezérelt 2-es és 3-as fázisú vizsgálatról van szó, amelyre a tervek szerint maximum 30 000, 18 és 85 év közötti életkorú résztvevő bevonásával kerül sor. A két vállalat sokszínű populáció bevonását tervezi, beleértve az olyan földrajzi régiókból származó résztvevőket, ahol jelentős SARS-CoV-2 vírusátvitel várható.

A 2-es és 3-as fázisú vizsgálat a tervek szerint a vakcinajelölt és a placebo 1:1 arányú alkalmazásával végzett, randomizált, a megfigyelő szempontjából vakosított vizsgálat lesz, a hatósági felülvizsgálathoz szükséges biztonságosságra, immunválaszra és hatásosságra vonatkozó adatok gyűjtésre céljából. A vizsgálat elsődleges végpontjai a következők lesznek: a COVID–19 megelőzése a korábban (az immunizálás előtt) SARS-CoV-2 vírussal nem fertőződött személyekben, valamint a COVID–19 megelőzése, tekintet nélkül arra, hogy a résztvevők korábban megfertőződtek-e a SARS-CoV-2 vírussal. A másodlagos végpontok közé tartozik a súlyos COVID–19 megelőzése a szóban forgó csoportokban.  A vizsgálat a COVID–19 betegséget okozó SARS-CoV-2 vírus által okozott fertőzés prevencióját is vizsgálja. Az elsődleges hatásossági elemzés eseményalapú lesz, a tüneteket mutató COVID–19 betegségben szenvedő résztvevők száma alapján.  A vizsgálat elrendezése lehetővé teszi az időközi elemzéseket és vakosítás feloldásával végzett értékeléseket külső adatfigyelő bizottság révén.

A vizsgálat végére a 2-es és 3-as fázisú vizsgálat aktív végzésére körülbelül 120 klinikai vizsgálóhelyen kerül sor világszerte, beleértve az Egyesült Államok 39 államát, valamint egyéb országokat, többek között Argentínát, Brazíliát és Németországot. A vizsgálóhelyeket olyan tényezők alapján választják ki, mint például a tudományos szakértelem és képességek, a betegség epidemiológiája és a klinikai vizsgálatok végzésében felhalmozott korábbi tapasztalatok. A vizsgálattal kapcsolatos további információkért keresse fel a ClinicalTrials.gov weboldalt, a NCT04368728 szám alkalmazásával.

A Pfizer és a BioNTech elkötelezett az iránt, hogy a klinikai vizsgálati eljárás révén csökkentse az egészségügyi egyenlőtlenségeket az alulreprezentált populációkban. E célból számos vizsgálóhely a COVID–19 által aránytalanul nagy mértékben érintett, sokszínű közösségekben található, így a leginkább érintett személyek lehetőséget kapnak a részvételre. Továbbá, a két vállalat együttműködik a vizsgálóhelyekkel és a megfelelő érdekképviseleti partnerekkel, hogy felhívják a figyelmet a vizsgálati részvétel jelentőségére. 

A BNT162b2 továbbra is klinikai vizsgálat alatt áll, forgalomba hozatala pedig a világon sehol nem engedélyezett. Amennyiben a 2-es és 3-as fázisú vizsgálat sikeres, a Pfizer és a BioNTech várhatóan már 2020 októberében készen áll arra, hogy sürgősségi felhasználási engedélyt vagy valamilyen hatósági jóváhagyást kérelmezzen. Az engedély vagy jóváhagyás megszerzését követően a két vállalat a jelenlegi terveik szerint 2020 végéig akár 100 millió dózist, 2021 végéig pedig körülbelül 1,3 milliárd dózist forgalmazna globális szinten.

(forrás: DeepInsight Creative)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés