hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

A petevezeték átjárhatóságának javítása

Egy százéves módszer újraélesztésével tették átjárhatóvá infertilis nők petevezetékeit; a The New England Journal of Medicine-ben ismertetett tanulmány szerint az aktív kontrollcsoport 29%-os teherbeesési arányához képest 40%-os sikerrátát lehetett elérni.

hirdetés

A tanulmányban – Oil-Based or Water-Based Contrast for Hysterosalpingography in Infertile WomenKim Dreyer és munkatársai kifejtik: ismert, hogy infertilis nők teherbeesési aránya megnő a petevezeték átjárhatóságának megállapítása érdekében végzett diagnosztikus vizsgálat (hysterosalpingographia) után, azonban az eddigi tanulmányoknak nem sikerült kielégítően megválaszolniuk a kérdést, miszerint a vizsgálat során használt röntgenkontraszt-anyag befolyásolja-e ezt a potenciális terápiás hatást.

A holland és ausztrál kutatók ezért multicentrikus, randomizált vizsgálat keretében, 27 holland kórház és 1119 nő bevonásával megnézték, hogy milyen arányban esnek teherbe infertilis nők olaj alapú, illetve víz alapú kontrasztanyaggal végzett hysterosalpingographia utáni hat hónapban. Az olaj alapú szerrel történő vizsgálat szignifikánsan hatékonyabbnak bizonyult: az így vizsgált nők 40%-a esett teherbe a vizsgálatot követő 6 hónap során, míg a víz alapú szerrel történő vizsgálat után 29% volt a teherbeesési arány.

Mint a vizsgálatról beszámoló New Scientistnek nyilatkozó utolsó szerző, Ben Mol elmondja, egyelőre nem tudni, hogy a mákolajból készült olaj alapú kontrasztanyagos petevezeték-átmosás azért ilyen hatékony, mert az olaj általában jobban oldja a petevezetéket eltömő mukózus akadályokat, mint a víz, vagy a mákolajnak specifikus hatása is van.

A lap által megkérdezett oxfordi fertilitási klinika munkatársa, Tim Child azt is hozzátette, fontolgatják az olajos öblítés elvégzését pácienseik körében akkor is, ha nincs szükség diagnosztikus röntgenvizsgálatra, hiszen úgy látszik, a módszer terápiaként is működik.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés