hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

A parodontitis mint a rák rizikófaktora

A parodontitises nőknél átlagosan 14 százalékkal magasabb a rosszindulatú daganatos megbetegedések kockázata, mint a nem parodontitises kortársaiknál.

hirdetés

A szakirodalomban már korábban is voltak utalások arra, hogy a gyulladásos fogágybetegség emelkedett daganat-rizikóval hozható kapcsolatba. Egy korábbi vizsgálat, mintegy 50 000 férfi bevonásával arra mutat rá, hogy a parodontitis diagnózisa 14 százalékkal magasabb rák-rizikóval köthető össze, mint az egészséges fogágyú betegeknél tapasztalt rák-kockázat.

Több vizsgálat is alátámasztja a parodontitis és a rák közötti kapcsolatot

Egy 2017-ben a Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention folyóiratban megjelent cikk hasonló eredményekre jutott a Women’s Health Initiative Observational Study (WHI-OS) tanulmányában,  65 869 posztmenopauzális nő (50 és 79 év közötti) bevonásával. A vizsgálat átlagos 8,3 éves időszaka alatt a résztvevők közül 7149 főnél diagnosztizáltak valamilyen daganatos megbetegedést, ami évi 1,4 százalékos előfordulási gyakoriságnak felel meg. A leggyakrabban a mellrák fordult elő (2416 fő), azt követte a tüdőrák (855 fő), majd a vastagbél- és a végbéldaganat (639 fő).

A résztvevő nők közül 17103 nőnél állapított meg a fogorvos a vizsgált időszakban parodontitist. A vizsgálatot vezető kutatók eredményei alapján a parodontitises nőknél átlagosan 14 százalékkal magasabb a rosszindulatú daganatos megbetegedések kockázata, mint a nem parodontitises kortársaiknál. Ez a különbség abban az esetben is fennáll, ha az adatok kiértékelésénél figyelembe veszik és kiszűrik az életkornak, a dohányzás tényének, illetve a testtömegindexnek (BMI) az esetleges befolyásoló hatását.

Legkifejezettebb a kapcsolat a nyelőcsőrákkal

A különféle daganattípusok és a parodontitis előfordulási gyakorisága alapján a legszorosabb kapcsolat a parodontitis és a nyelőcső daganatos megbetegedései között adódott. A parodontitises nőknél a nyelőcsőrák gyakorisága háromszorosa volt a nem parodontitises nőknél tapasztaltakénak.

Emellett, figyelemre méltó a 73 százalékos kockázatnövekedés az epehólyag daganatai esetében. A tüdőráknál 31 százalékos rizikó-emelkedéssel kell számolni, míg a melanómánál 23 százalékos, a mellráknál pedig 13 százalékos rizikófokozódás áll fenn parodontitis esetén.

Egyelőre ismeretlen a patomechanizmus

Bár a vizsgálatok kimutatták, hogy a parodontitis a különféle ráktípusok emelkedett előfordulási gyakoriságával hozható kapcsolatba, egyelőre nem ismert a fogágybetegség és a daganatok közötti összekötő kapocs.

Feltételezhetően bizonyos patogének (pl. Porphyromonas gingivalis) a nyállal, belélegzéssel vagy a vérpályán keresztül eljuthatnak a szervezet egyéb helyeire, ott károsodásokat okozva.

Lehetséges az is, hogy olyan molekuláris folyamatok, mint pl. a toll-szerű receptorok aktiválása vagy a DNS-mutációinak indukálása játszanak benne szerepet. További, szerv- és daganat-specifikus vizsgálatokra van szükség, amik tisztázhatják a parodontitis és egy adott ráktípus kialakulása közötti esetleges összefüggést.

(Forrás: Deutsche Aertzte Zeitung)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés