hirdetés
hirdetés

A paracetamol-túladagolás a májtranszplantáció egyik fő oka

Hét európai országban a transzplantációt indokló akut májelégtelenség eseteinek egyötödében a paracetamol túladagolása áll a háttérben. A lakosságszámot és az eladott gyógyszermennyiséget is figyelembe véve azonban 50–200-szoros különbségek mutatkoznak az egyes országok között.

hirdetés

A nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel kapcsolatba hozható, transzplantációt indokló akut májelégtelenség (ALFT, acute liver failure leading to registration for transplantation) gyakoriságát elemző SALT vizsgálat (Study of Acute Liver Transplantation) adatai azt jelzik, hogy az ALFT-esetek egyötödéért a paracetamol szándékos vagy véletlen túladagolása felelős.

Az Európai Gyógyszerügyi Hivatal (EMA) megbízásából végzett SALT vizsgálatban hét Európai ország – Franciaország, Görögország, Írország, Olaszország, Hollandia, Portugália és az Egyesült Királyság – vett részt. Az akut gyógyszer-túladagolás miatti ALFT gyakoriságának megállapításához a fekvőbeteg-ellátási és a transzplantációs regiszterek többéves (2005–2007) adatait dolgozták fel prospektív jelleggel.

A hároméves periódus alatt 52 transzplantációs központban összesen 9479 májtranszplantációra váró beteget regisztráltak – közülük 600 esetben indokolta akut májelégtelenség a szervátültetést. Ezen belül összesen 114 esetben állt gyógyszer-túladagolás a háttérben – 111 betegnél a paracetamolé. A túladagolást az esetek kétharmadában öngyilkossági szándék vezérelte.

A hét ország adatait együttesen elemezve a paracetamol-túladagolás miatti ALFT gyakorisága 19 százaléknak adódott, országonkénti bontásban azonban drámai különbségek mutatkoztak. Kiderült, hogy a paracetamol túladagolása miatti ALFT Írországban a leggyakoribb jelenség – az összes ALFT-eset 52 százaléka! –, míg Görögországban és Portugáliában nem fordult elő ilyen eset a vizsgált periódusban. Az Egyesült Királyságban az összes ALFT-esetre vonatkoztatott gyakoriság 28 százaléknak, Franciaországban 18 százaléknak, Hollandiában 8 százaléknak, Olaszországban 1 százaléknak adódott. Amíg tehát Írországban például 286 ezer lakosra jut egy ilyen eset, addig Olaszországban 180 millió lakosonként fordul elő egyetlen olyan paracetamol-túladagolás, ami akut májelégtelenséghez és ennek okán májtranszplantációhoz vezet. Hasonlóan nagy különbségeket tártak fel az eladott gyógyszermennyiség terén is: Írországban 20,7 tonna paracetamolra, míg Olaszországban 1074 tonna paracetamol-tartalmú készítményre jut egy ALFT-eset.

Az egy főre eső paracetamol-szedés és a túladagolás miatti ALFT kockázata között nem találtak összefüggést a szerzők, függetlenül attól, hogy fejenkénti vagy eladott tonnánkénti gyógyszermennyiségre vonatkoztatták az eseteket. A paracetamol-szedés Franciaországban a leggyakoribb (1 millió lakosonként 51,5 tonna), míg Portugáliában a legritkább jelenség (1 millió lakosonként 3,5 tonna), a túladagolás fejenkénti, illetve tonnánkénti incidenciája azonban Írországban és az Egyesült Királyságban a legnagyobb. A szerzők véleménye szerint ezek a különbségek a legkevésbé sem elhanyagolhatóak.

A SALT vizsgálat megerősíti tehát, hogy az akut gyógyszer-túladagolással összefüggő májtranszplantáció hátterében még ma is csaknem kizárólag a paracetamol áll – a tanulmányban részt vevő hét európai országban 6 millió lakosonként átlagosan egy ilyen eset fordul elő évente. Mivel a paracetamol túladagolása nem feltétlenül öngyilkossági szándékkal következik be, fontos, hogy fokozott figyelmet fordítsunk a lehetséges kockázat csökkentésére. Vény nélkül beszerezhető és ezért öngyógyításra gyakran alkalmazott szerről lévén szó, a betegfelvilágosítás fontos és hasznos eszköze lehet a paracetamol alkalmazásával összefüggő hepatotoxicitás kivédésének.

(Források: Medscape, British Journal of Clinical Pharmacology)

 

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés