hirdetés
hirdetés
2020. március. 29., vasárnap - Auguszta.
hirdetés

A Novartis fejlesztheti a Google intelligens kontaktlencséjét

A Novartis szemészeti készítményeket és kontaktlencséket gyártó leányvállalata, az Alcon megállapodást kötött a Google információtechnológiai céggel, amelynek értelmében jogosulttá vált az intelligens kontaktlencse gyógyászati felhasználásának további fejlesztésére és a kész termék forgalomba hozatalára.

hirdetés

A Google óriáscég az év elején adta hírül, hogy speciális technológiai fejlesztéseket végző laboratóriuma, a Google X olyan kontaktlencsét állított elő, amely a bele épített nem invazív szenzoroknak, mikrochipeknek és egyéb miniatürizált elektronikai eszközöknek köszönhetően forradalmasíthatja a diagnosztikát és a terápiát. A fejlesztés jelenlegi stádiumában az intelligens kontaktlencse egyik fontos felhasználási területe lehet a vércukorszint mérése a könnyfolyadékból, de a Google X tavasszal egy másik prototípus dokumentációját is benyújtotta az amerikai szabadalmi hivatalhoz – ez a kontaktlencsébe épített mikrokamerák segítségével a gyengénlátókhoz eljutó képi információkat hivatott javítani.

Az elméleti lehetőségek palettája pedig ennél is jóval szélesebb – Thomas Quinn, az Amerikai Optometriai Társaság elnöke szerint például akár a tumordiagnosztikában is felhasználható lehet azáltal, hogy a könny lakriglobin-tartalmának mérésével jelezheti a remisszióba került emlő-, vastagbél-, tüdő-, prosztata- vagy petefészekrák esetleges kiújulását. Sőt, elméletileg programozott gyógyszerleadásra is továbbfejleszthető, bár az eddigi kutatások azt jelzik, hogy e lehetséges alkalmazás megvalósítása a vártnál nehezebb feladat.

Az Alcon és a Google között nemrégiben aláírt megállapodás egyedülálló lehetőséget kínál a Novartis második legfontosabb divíziójának. A kontaktlencsék és az intraokuláris lencsék előállítása és forgalmazása terén az Alcon jelenleg is a világelsők között áll, az innovatív technológia birtokában pedig tovább erősítheti piacvezető szerepét. A Google fejlesztőinek az elektronikai eszközök miniatürizálása terén elért vívmányát jól kiegészíti a Novartis farmakológiai és eszközfejlesztési tapasztalata és szakértelme. E két irányvonal ötvözete segíthet olyan új megoldásokat találni, amelyekkel – a Novartis víziójával összhangban – lehetővé válik a legkülönfélébb betegségek korai stádiumú felismerése, sőt, akár megelőzésük is.

Joseph Jimenez, a Novartis vezérigazgatója szerint az intelligens kontaktlencse licenszének megszerzése kulcsfontosságú lépés ahhoz, hogy túlléphessünk a hagyományos betegellátás szemléletén. Sergey Brin, a Google társalapítója a betegek életminőségének számottevő javulását reméli az innovatív technológia valódi gyógyászati eszközzé fejlesztésétől.

A megállapodás értelmében a két cég kutatói közösen viszik további a fejlesztést. A Novartis jelenleg két irányvonalra fókuszál: a diabéteszes betegek vércukorszintjének mérésére (egybekötve a mért értékek mobil számítástechnikai eszközökön történő megjelenítésével), valamint az időskori távollátás (presbyopia) problémájának megoldására. Ez utóbbi területen az alkalmazkodó (akkomodatív) kontaktlencse alkalmasnak látszik a szem autofókuszának helyreállítására, kiküszöbölve a közeli éleslátáshoz nélkülözhetetlen szemüvegviselést. Az intraokuláris lencséket felvértezve ugyanez technológiai megoldással, az idős kori szürkehályogműtétet követően válhat feleslegessé az olvasószemüveg viselése. Az akkomodatív lencsék egyik jelenlegi prototípusa fotodiódák segítségével érzékeli a szembe jutó fényt, és detektálja, ha a szem lefelé tekint. A végső cél olyan lencsék előállítása, amelyeknek az alakja automatikusan változik attól függően, hová tekint a lencse viselője.

A Google vezető fejlesztői azt remélik, hogy Novartis kutatóival meginduló közös munka gyümölcseként öt éven belül a betegek jólétét szolgáló, kézzelfogható valóság lehet az integratív lencsékből. Érdemes azonban tudni, hogy nemcsak a Google és a Novartis, hanem több más cég is dolgozik hasonló fejlesztéseken. Egy svédországi vállalat, a Sensimed olyan lágy kontaktlencsét (SENSIMED Triggerfish®) fejleszt a glaukómában szenvedő betegek számára, amely a szembelnyomást méri a szaruhártya és az ínhártya (szemfehérje) határvonala kerületének változásai alapján. Az Egyesült Államokban a Michigani Egyetem kutatói az infravörös sugárzást érzékelő, grafittartalmú kontaktlencse kidolgozásán dolgoznak, amely az elképzelések szerint az éjjellátó készülékek alternatívája lehetne a jövőben. Egy Seattle-i cég, az Innovega olyan kontaktlencsét készített, amelynek egy kicsiny területe a vörös, a zöld és a kék hullámhossz-tartományba eső fénysugarak egy-egy jól meghatározott hullámhosszát engedik át, lehetővé téve ezáltal, hogy a lencse viselője élesen lássa a szemtől alig 3 centiméterre megjelenő, nagy felbontású képeket. Ily módon egy szemüveghez erősített képmegjelenítő eszköz IMAX moziélményt nyújthat az iOptikTM névre keresztelt rendszer viselője számára.

Bármilyen felhasználásról legyen is szó, a lencse és a bele épített elektronika esetében is elvárás a flexibilitás, és a majdani forgalomba hozatal engedélyezéséhez a hatásosság és a biztonságosság egyértelmű igazolása.

Dr. B. D.
a szerző cikkei

(forrás: World Pharma News, MIT Technology Review, PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés