hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

A nikkelallergiásokra leselkedő veszélyekről

Újra kellene gondolni az EU-irányelvben szereplő, nikkelt kibocsájtó, potenciális allergén tárgyak listáját, ugyanis sokkal több használati tárgy ereszt szabadon nikkelt, mint amennyi a listán szerepel.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

A nikkelallergia jelentette veszély mérséklésére az Európai Unió 1994-ben megalkotta a 94/27/EG irányelvet, ami 2001-ben lépett érvénybe. Ennek értelmében a használati tárgyaknál, amik a bőrrel közvetlen kapcsolatba kerülnek, akár hosszabb időre is, a nikkel szabadon bocsájtás nem lehet több, mint 0,5 μg nikkel/ cm2/hét.

Az irányelv a nikkelallergiát kiváltó tárgyakra példaként hozza az ékszereket, a karórák fedelét és pántját, illetve a gombokat, szegecseket, övcsatokat, cipzárakat, fém márkajelző lapocskákat, illetve az egyéb, ruhákban használatos fémtárgyakat.

2004-ben az Európai Vegyianyagügynökség pontosította, hogy mit kell a hosszabb idejű bőrkontaktus alatt érteni: ha két héten belül három vagy több potenciális nikkelkibocsájtó tárgy több, mint 10 percen keresztül érintkezik a bőrrel, vagy két héten belül több, mint 30 percen keresztül van kapcsolatban a bőrrel egy vagy több nikkeltartalmú tárgy.

 

Több használati tárgy bocsájt szabadon nikkelt, mint amennyi az irányelvben szerepel

Kiderült, hogy az EU potenciális nikkelforrásokat megnevező listája közel sem teljes. Svéd orvosok összeállítottak egy kiegészítő listát azokról a mindennapi használati tárgyakról, amik az EU irányelvében ugyan nem szerepelnek, mégis nikkelt bocsájtanak ki. A Contact Dermatitis folyóiratban megjelent közlemény varró- és hobbieszközöket, elektronikai berendezéseket és azok alkatrészeit említi mint potenciális nikkelforrásokat.

Ez alapján gyűszűk, horgolótűk, varrótűk, ecsetek, tollak, laptopok, fitness szalagok, számítógépes egerek, mobiltelefonok, kézitáskák, pénztárcák és esernyők egyaránt felelhetnek a nikkel okozta kontakt allergiás panaszokért.

Bővíteni kellene az EU nikkellel kapcsolatos listáját

„Ahhoz, hogy a nikkel okozta szenzibilizációt tovább csökkenthessük az európai lakosság körében, sokkal több használati tárgyat kellene az irányelvben megnevezni” – mondja Evelina Ringborg, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa.

Az elektronikai eszközökre vonatkozóan különösen érdemes lenne a lista újragondolása, hiszen a nikkelallergiás fiatalok döntő többségénél ezeknek az eszközöknek a használata következtében alakulnak ki a nikkelallergiás panaszok.

 

Forrás: Deutsche Aerzte Zeitung

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés