hirdetés
hirdetés
2022. december. 05., hétfő - Vilma.
hirdetés

A neurofibromatózistól a gyomor- és bélrákokig

A világszerte a leggyakoribb tumortípusok közé tartozó gyomor- és béldaganatok kezelésében egy olyan gyógyszercsoport is helyet kaphat, melyet jelenleg vérképzőszervi betegségek terápiájában használnak – írják melbourne-i kutatók.

hirdetés

A JAK-inhibitoroknak nevezett gyógyszercsoport preklinkai modellekben lassította a gyulladással összefüggő rosszindulatú gyomor- és béldaganatok növekedését, ezzel az első bizonyítékokat szolgáltatva arra, hogy alkalmasak lehetnek e betegségek terápiájára is.

A JAK-inhibitorok jelenleg a tumorszerű betegség, a mielofibrózis kezelésének részét képezik, és klinikai vizsgálatokban tesztelik alkalmazhatóságukat más kórképekben, köztük leukémiában, limfómában, lupuszban és reumatoid artritiszben is.

A Walter and Eliza Hall Institute munkacsoportja dr. Emma Stuart, dr. Tracy Putoczki és Matthias Ernst professzor vezetésével a Molecular Cancer Therapeutics című lapban hozták nyilvánosságra eredményeiket, melyek kiindulópontját az a régóta sejtett feltételezés képezte, hogy az emésztőszervi daganatok gyulladásos állapota és rosszindulatú daganatai összefüggnek egymással: „A közelmúltban egy olyan komplex jelút szerepét tártuk fel a daganatok kialakulásában, mely a gyulladásos szövetekre jellemző, és mely gyomorfekélyben és gyulladásos bélbetegségben egyaránt kimutatható – írják. − A tumorsejtek növekedését és túlélését elősegítő molekulák alaposabb megismerése révén képesek leszünk kiválasztani azokat a molekulákat, melyek a potenciális tumorellenes kezelések lehetséges célpontjai lehetnek. Mostani vizsgálatainkban azt állapítottuk meg, hogy a JAK-oknak nevezett fehérjék részt vesznek a gyomor- és béltumorok kialakulásában. Izgalmas felismerés volt, hogy amennyiben a JAK-okat jelenleg rendelkezésre álló gyógyszerekkel – JAK-inhibitorokkal – blokkoltuk, kísérletes körülmények között lassult a rosszindulatú gyomor- és béldaganatok növekedése, és a ráksejtek jelentős része elpusztult” – emeli ki Emma Stuart.

Matthias Ernst professzor azért tartja jelentősnek megállapításaikat, mert a JAK-inhibitorok jelenleg is használt gyógyszerek, melyek klinikai vizsgálatokban már eredményesnek mutatkoztak más betegségek, különösen a tumorszerű vérképzőszervi kórképek terápiájában. „Munkacsoportunk több olyan fehérjét is azonosított, melyek megfelelő célpontként kínálkozhatnak az emésztőszervi daganatok terápiájában – mondja. – A felfedezés azért különösen izgalmas, mert klinikai vizsgálatokban már bebizonyosodott, hogy a JAK proteinek a való élet körülményei között is biztonságosan és hatékonyan gátolhatók. Reményeink szerint mostani eredményeink klinikai vizsgálatok alapját teremthetik meg, melyek végső soron javíthatják a gyomor- vagy bélrákban szenvedő betegek életkilátásait.”

Dr. S.I.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés