hirdetés
hirdetés
2022. december. 07., szerda - Ambrus.
hirdetés

Antibiotikum-bejelentőrendszer állatorvosoknak és nagykereskedőknek

Antibiotikum-bejelentő elektronikus rendszert indított az állatorvosoknak és a nagykereskedőknek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), közölte a hatóság pénteken.

hirdetés

A közleményben hangsúlyozzák, hogy az antimikrobiális-rezisztencia elleni küzdelem és a felelős gyógyszerhasználat érdekében 2022. január 28-tól az állatorvosoknak is havonta jelentést kell készíteniük az élelmiszertermelő állatoknál felhasznált antibiotikumokról, a kötelezettség teljesítéséhez már elérhető a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal új elektronikus bejelentő felülete.

Felidézik, a január 28-tól életbe lépő rendelkezés célja, hogy segítse az antibiotikum felelős alkalmazását az új uniós jogszabályokkal és a nemzetközi szervezetek ajánlásaival összhangban. Ismertetik, hogy az antibiotikum-hatóanyagú állatgyógyászati készítmények forgalmazásáról a nagykereskedők minden év márciusig adnak éves jelentést. Az idei évtől a tájékoztatási kötelezettség már a felhasználásra is kiterjed, amit az élelmiszertermelő állatok esetében havonta - minden hónap 15-éig, első alkalommal március 15-ig a februári adatokat - kell benyújtaniuk az állatorvosoknak.

Mindkét érintetti kör számára újdonság, hogy a bejelentést a Nébih által működtetett Ügyfélprofil Rendszeren keresztül (https://upr.nebih.gov.hu/) kell megtenni, amelynek kialakításakor kiemelt szempont volt a gyors, egyszerű és felhasználóbarát ügyintézési folyamat megvalósítása.

Az intézkedés részint a 2024-től életbe lépő uniós adatszolgáltatási kötelezettség előkészítését szolgálja, továbbá lehetőséget biztosít az antibiotikum eladási és felhasználási adatok keresztellenőrzésére. A bejelentő rendszer használatát segítő útmutató és egy tematikus "gyakran ismételt kérdések" gyűjtemény a hivatal oldalán, a https://portal.nebih.gov.hu/allatgyogyaszati-termekek honlapon elérhető.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés