hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

A nagy dózisú sztatin jó az ínygyulladásra is

A Journal of the American College of Cardiology legfrissebb számában megjelent kutatás szerint a nagy dózisú sztatinkezelés már 4 hét alatt csökkenti a szívbetegeknél fennálló ínygyulladást

hirdetés

A sztatinok a koleszterinszint csökkentésére széles körben rendelt szerek, melyek az atherosclerosis lassítása révén hozzájárulnak a szívinfarktus, a stroke és a perifériás érbetegség megelőzéséhez. A most megjelent cikk egyik társszerzője, dr. Ahmed Tawkol, a Massachusetts General Hospital és a Harvard Egyetem kardiológiai képalkotó vizsgálatokat kutató programjának vezetője azonban az alábbiakkal egészíti ki a fentieket: „A fogágybetegségek jellemzője a fogíny krónikus gyulladása, mely az Egyesült Államok felnőtt népességének körülbelül felét érinti. Parodontitisben és atherosclerosisban egyaránt a gyulladás az elsődleges patológiai mechanizmus. E két gyulladásos kórállapot gyakran egyidejűleg áll fenn adott személynél, és biológiai sajátosságaik is jelentős átfedéseket mutathatnak.”

A most nyilvánosságra hozott vizsgálatba 83 olyan felnőtt személyt vontak be, akik szívbetegségben szenvedtek vagy nagy volt náluk a szívbetegség kialakulásának esélye. Véletlen besorolás alapján két csoportot alakítottak ki: az egyikben napi 80 mg-os, a másikban 10 mg-os dózisban adták az atorvastatint 12 héten keresztül. A vizsgálat kettős vak elrendezésű volt, azaz sem a betegek, sem az orvosok nem tudták, hogy az adott személy melyik dózisban kapja a gyógyszert. A gyógyszeres kezelés megkezdése előtt, majd a gyógyszerszedés 4. hetében, végül a 12 hetes vizsgálati periódus végén PET-CT-vizsgálatra került sor. A végső elemzésben 59 résztvevő adatait dolgozták fel, mely szerint a 4. héten végzett képalkotó vizsgálat az ínygyulladás jelentős javulását jelezte a nagy dózisú sztatinkezelésben részesülő csoportban. Ezen túlmenően a szerzők azt is megjegyzik, hogy az ínygyulladás javulása szoros korrelációt mutatott az atherosclerosis csökkenésével.

A fentieket egybevéve eredményeiket további megerősítésként értékelik arra nézve, hogy összefüggés van a szájüreg állapota és az általános egészségi állapot között, vagyis a parodontális betegség szorosan összefügg az atherosclerosissal, és az egyik kórállapot javulását eredményező terápia javítja a másik kórállapotot is. Úgy vélik, hogy lehet némi igazság abban a feltevésben, hogy a szájüregi higiéné javítása enyhíti a fogágy gyulladását, melynek nyomán csökkenhet az artériák gyulladása is.

Dr. Tawakol arra hívja fel a figyelmet, hogy az orvosoknak a terápiás lehetőségek megvitatásakor gondolniuk kell annak lehetőségére, hogy a sztatinok nemcsak a koleszterinszint csökkentése révén előnyös hatásúak. Ezen kívül arra buzdítja a szívbetegségben szenvedő vagy stroke-on átesett betegeket, hogy osszák meg orvosukkal a fennálló fogínybetegségre vonatkozó információkat és gondosan kövessék az annak kezelésére vonatkozó útmutatókat.

A szerzők ugyanakkor megjegyzik, hogy egyelőre egy kis vizsgálatról van szó, ezért nagyobb, véletlen besorolásos vizsgálatok szükségesek annak tisztázásához, milyen mechanizmusok kapcsolják össze egymással a fogíny és más szövetek gyulladását, illetve az artériák gyulladásos betegségét.

Dr. Michael Blaha, a Johns Hopkins Ciccarone Center for the Prevention of Heart Disease kutatója a közleményhez fűzött szerkesztőségi kommentárjában kiemeli, hogy korábban csak a magas koleszterinszintet csökkentő szerként tekintettek a sztatinokra. Most azonban új távlatok nyílhatnak: „A modernebb szemlélet szerint a sztatinok a kardiovaszkuláris kockázatot csökkentő szerek, melyek többféle lehetséges mechanizmus útján hatnak. A mostani vizsgálat nyomán meg kell változtatnunk a primer prevencióban alkalmazott sztatinkezeléssel kapcsolatos filozófiánkat, és a jövőben új szereket kell tesztelnünk az atherosclerosis terápiájában.”

Egy másik, ugyancsak a közelmúltban napvilágot látott kutatásban brit szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a sztatinok memóriazavart okozhatnak, míg egy egyesült államokbeli kutatócsoport azt találta, hogy a sztatinkezelés fokozza a katarakta kialakulásának esélyét.

 

Dr. S. I.
a szerző cikkei

(forrás: Medical News Today, Journal of the American College of Cardiology)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés