hirdetés
hirdetés
2021. március. 01., hétfő - Albin.
hirdetés

A Moderna COVID-vakcináját is engedélyezte az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség javasolja, hogy a Moderna gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcinája is megkapja az uniós forgalombahozatali engedélyt, közli a hvg.hu.

hirdetés

„Az összes gyógyszerhez hasonlóan szorosan figyelemmel kísérjük a vakcina biztonságosságára és hatékonyságára vonatkozó adatokat, hogy biztosítsuk az uniós polgárok folyamatos védelmét. Munkánkat mindig a tudományos bizonyítékok és az uniós polgárok egészségének megóvása iránti elkötelezettségünk fogja vezérelni.” – kommentálta a hvg.hu szerint a döntést Emer Cooke, az EMA ügyvezető igazgatója.

A vizsgálaton összesen körülbelül 30 ezer ember vett részt. Fele a hatóanyagot, fele pedig placebót kapott. A vizsgálat 94,1 százalékos hatékonyságot mutatot azoknál az embereknél, akik oltást kaptak. Szintén magas, 90,9 százalékos hatékonyságot mutatottak ki a súlyos COVID-19 kockázatának kitett érintetteknél, beleértve a krónikus tüdőbetegségben, szívbetegségben, elhízásban, májbetegségben, cukorbetegségben vagy HIV-fertőzésben szenvedőket. Az oltást két dózisban, 28 nap eltéréssel, karba kell beadni.

A Moderna vakcináját eddig három országban – Egyesült Államok, Kanada és Izrael – engedélyezték, az amerikaiak és a kanadaiak pedig már élesben is használják.

A Moderna vakcinája a Pfizeréhez hasonlóan a legmodernebb mRNS technológiára épül, előnye, hogy mínusz 20 fokon tárolható, ami nagyban megkönnyíti a logisztikát.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés