hirdetés
hirdetés
2020. szeptember. 27., vasárnap - Adalbert.
hirdetés

A Merck Németországból Iránba készül

A német Merck gyógyszergyár iráni partnert keres ahhoz, hogy termékeit helyben állíthassa elő. A gyógyszeróriás törekvései azt tükrözik, hogy a nyugati cégek bíznak Hassan Rouhani reformista kormányzásában és a nemzetközi szankciók lazítására számítanak.

hirdetés

Az utóbbi hónapokban több tucat európai cég látogatott el Iránba, ami azt vetítheti előre, hogy az ország ismét bekerülhet az üzleti befektetések célpontjaként számon tartott államok közé. Iráni és nyugati üzletemberek nyilatkozatai szerint több üzleti megállapodást készítettek elő, melyekre rákerülhetnek az aláírások is, mihelyst végre révbe érnek az iráni atomprogrammal kapcsolatos genfi tárgyalások Irán és a hatok között a november 24-én született átmenti megállapodás valóra váltásának technikai részleteiről. A genfi találkozó célja, hogy a szakértők megegyezzenek a Genfben született ideiglenes megállapodás végrehajtásának technikai részleteiről, illetve eljussanak majd egy végleges megállapodás megkötéséig.

Az ideiglenes, hat hónapra szóló megállapodás értelmében Irán kötelezettséget vállalt arra, hogy korlátozza atomprogramját és lehetővé teszi nukleáris létesítményeinek helyszíni ellenőrzését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség számára. A hatok csoportja cserébe az Irán elleni szankciók „korlátozott, ideiglenes és célzott” enyhítésére tett ígéretet. Ez utóbbi keretében Teherán félbeszakította az araki, plutónium termelésére is képes reaktor működésbe helyezésének előkészületeit.

Az iráni befektetéseket fontolgató – túlnyomórészt francia és német – cégek között autógyárak és bányák éppúgy vannak, mint szállítmányozási cégek vagy éppen gyógyszergyártók. Mindannyian abban a reményben érkeztek Iránba, hogy ott tovább terjeszkedhetnek, ugyanakkor tekintettel kell lenniük a befektetéseket és eladásokat korlátozó szankciókra is. „A cégek számára létfontosságúak az új piacok, mivel a világ többi részén jelenleg igen nehéz gazdasági helyzettel kell szembenézniük” – nyilatkozta az egyik olasz szakértő Teheránban.

A Merck számára reményt adhat az új befektetésekre, hogy a november végén Genfben született átmeneti megállapodás értelmében az olajipart és a bankszektort érintő szankciók érvényben maradnak, más iparágakban ugyanakkor a korlátozások részleges feloldása várható. A gyógyszerek egyébként azon termékek közé tartoznak, melyek humanitárius megfontolásokból nem tartoznak a szankciók hatálya alá, a külföldi vállalatok befektetéseit és eladásait azonban jelentősen korlátozzák a kifizetésben, biztosításban és szállításban mutatkozó nehézségek. Mindezek következtében iráni körökben aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban, hogy nem juthatnak majd hozzá életmentő gyógyszerekhez és kezelésekhez.

„Terveink szerint a most kezdődő évben egy újabb gyógyszerünk gyártását kezdjük meg Iránban. Jó, megbízható üzletről van szó” – nyilatkozta a franciaországi Sanofi képviselője. A Sanofi már korábban engedélyezte, hogy néhány onkológiai szerét helyi gyógyszergyárak állítsák elő Iránban, és 170 alkalmazottat foglalkoztat a közép-keleti országban.

A darmstadti székhelyű Merck több lehetséges iráni partnerrel folytat tárgyalásokat két gyógyszerének gyártására. Az eddigi jól bejáratott piacaikon az eladások stagnálásával szembenéző gyógyszercégek számára Irán viszonylag fizetőképes és nagy létszámú potenciális vevőkört jelent, ahol jelenleg hiány mutatkozik az innovatív gyógyszerek elérhetősége terén. A Merck képviselője azt nyilatkozta, hogy a cukorbetegség kezelésében használatos Glucophage és a magas vérnyomás terápiájának részét képező Concor gyártására keres olyan iráni partnert, mely a szükséges minőségi standardoknak megfelelően képes előállítani a gyógyszereket.

Dr. S.I.
a szerző cikkei

(forrás: Financial Times)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés