hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

A mellrák terápiájában erősen működik a nocebo-hatás

Azok a mellrákos betegek szenvednek a leggyakrabban a mellékhatásoktól, akik az antihormon-kezelésüktől a „legrosszabbat” várják.

hirdetés

A tamoxifennel vagy az aromatáz-gátlókkal végzett gyógyszeres kezelés az ösztrogén-receptor pozitív mellrákos esetekben a recidívák megelőzésére szolgál. Mivel a kezelés eredményeként a nők hormonális állapota mesterségesen áthelyeződik a klimaktériumba, számos mellékhatás fellépésével kell számolni; többek között gyakoriak a hőhullámok, a hüvelyszárazság vagy a hüvelyi folyás.

Ezek a nem-kívánatos hatások olyan terhet róhatnak a betegekre, hogy az a gyógyszeres terápia idő előtti megszakításához vezet. Tapasztalatok alapján a betegek mintegy egynegyede esetében történik ez így.

Az elvárások előre jelzik a mellékhatásokat

A nocebo hatás a mellrák antihormon-terápiájában erősen jelentkezik: a negatív elképzelések és szkepticizmus akár duplájára is emelheti a mellékhatások fellépésének a valószínűségét. Eközben azok a nők, akik semleges vagy pozitív hozzáállással kezdik meg antihormon-kezelésüket, ritkábban küzdenek a gyógyszeres terápia során mellékhatásokkal.

Még gyakoribbá válhatnak az egyébként is zavaró mellékhatások

A Marburgi Egyetem Rákcentrumában 111 nőbeteget kérdeztek meg az antihormon-terápiával kapcsolatos elvárásairól és félelmeiről a gyógyszeres kezelés megkezdése előtt, annak a megkezdését követően három hónappal, illetve két évvel. Mint az az Annals of Oncology folyóiratban megjelent eredményekből kiderül, a betegek nagy része már a kezelés megkezdése előtt tájékozódik különböző (internetes) fórumokon, illetve egyéb forrásokból a várható hatásról és mellékhatásokról.

Két év elteltével a betegek mintegy 71 százaléka számol be ízületi fájdalmakról, 53 százaléka súlygyarapodásról, 47 százaléka hőhullámokról, és olyan mellékhatásokról, amik az antihormon-terápiával nem magyarázhatók, pl. légzési problémákról (28 százalék) vagy szédülésről (26 százalék).

Azok a mellrákos nők, akik a mellékhatásokat illetően negatív várakozásokkal kezdték meg a gyógyszeres terápiát, illetve három hónap elteltével mellékhatásoktól szenvedtek, két évvel később is szignifikánsan gyakrabban tapasztaltak mellékhatásokat, mint azok a betegtársaik, akik semlegesen vagy pozitívan közelítették meg a gyógyszeres kezelést.

Pszichológiai módszerekkel kiegészítve eredményesebb lehet az antihormon-kezelés

A vizsgálati eredmények alátámasztják azt, hogy a betegek terápiával kapcsolatos elképzelései és elvárásai a hosszú távú gyógyszeres kezelés kimenetelét jelentősen befolyásolják. Mivel a terápia megkezdése előtti várakozások pszichológiai módszerekkel kedvezően befolyásolhatók, az antihormon-kezelések eredményessége növelhető, ha azokat pszichológiai módszerekkel kombinációban alkalmazzák. A Marburgi Egyetemen jelenleg randomizált elrendezésű, kontrollált vizsgálatok folynak olyan stratégiák kidolgozására, amik az antihormon-kezeléssel kapcsolatos elvárásokat optimalizálni tudnák.

 

Forrás: Pharmazeutische Zeitung

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés