hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

A manukaméz megakadályozza a bakteriális biofilm kialakulását

A manukaméz hígított formában is hatásos baktériumellenes szernek bizonyul; képes a katéterek felszínén a bakteriális biofilmek létrejöttét meggátolni.

hirdetés

A manukafa néven ismert új-zélandi teafa (Leptospermum scoparium) virágairól gyűjtött mézzel az őslakosok több évszázad óta gyógyítanak. A manukaméz az elmúlt években a nyugati medicina által is vizsgált, potenciális „gyógyszerré” vált, és bebizonyosodott róla, hogy a többi mézfajtánál erősebb antibakteriális és gyulladásgátló hatással rendelkezik. Egy 2012-es közleményben arról számoltak be, hogy a manukaméz hatásos lehet a Streptococcus pyogenes okozta krónikus sebek kezelésében. Ennek fényében a jövőben ez az egzotikus méz teret nyerhet a sebek, a fekélyek, az ekcéma és az akné kezelésében.

A bakteriális biofilmek kialakulásának a megakadályozására is képes

A manukaméz alkalmazásának előnyeit most egy újabb munka is alátámasztja. Bebizonyosodott, hogy a manukafa méze a bakteriális biofilmek kialakulását is képes megakadályozni, aminek nagy jelentősége lehet a katéter-használattal összefüggő húgyúti fertőzések megelőzésében.

A Journal of Clinical Pathology folyóiratban megjelent publikációban olyan Petri-csészés kísérletekről számoltak be, amikben a katéter-használattal összefüggő húgyúti fertőzésekért felelős Escherichia coli, illetve Proteus mirabilis törzseket tenyésztettek. A tenyészetek növekedésére, a biofilm kialakulására kifejtett hatást a manukaméz öt különböző – desztillált vízzel készült - hígításánál (3,3; 6,6; 10,0; 13,3; 16,7 százalékos) vizsgálták.

48 óra inkubációs idő után a legalacsonyabb mézkoncentráció is 35 százalékkal csökkentette a bakteriális filmek vastagságát. 72 óra elteltével a kutatócsoport azt találta, hogy a méz legnagyobb vizsgált koncentrációja (16,7 százalék) mintegy 77 százalékkal redukálta a tenyészetek baktériumszámát,és valamennyi többi hígítás legalább 70 százalékos csökkenéshez vezetett.

Egyelőre csak in vitro eredmények állnak rendelkezésre

A laboratóriumi körülmények között végzett kísérletek biztatóak, mivel viszonylag alacsony manukaméz-koncentrációkkal, elfogadhatóan viszkózus rendszerekkel sikerült a biofilmek kialakulását, növekedését gátolni.

Az eredmények különösen biztatóak, tekintve azt, hogy a kórházi húgyúti fertőzések 75 százaléka katéterrel-asszociált fertőzés. Nem szabad azonban elhamarkodottan kijelenteni, hogy rendelkezésre áll a bakteriális biofilmek kialakulásának megakadályozására képes szer; ahhoz további in vivo vizsgálatokra van szükség. Addig azonban javasolható a manukaméz fogyasztása – ami bár kétségkívül egészséges – „szájon át történő bevitellel valószínűleg nem képes a húgyúti infekciók megelőzésére” – mondta a kutatásokban részt vevő Bashir Lwaleed.

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: MNT)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés