hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

A majomhimlőből is hasznot húznának a tesztgyártók

A majomhimlő enyhébb tünetei és alacsonyabb fertőzésszáma miatt kisebb lehet a kereslet a vírust kimutató tesztek iránt, prognosztizálja összeállításában a VG.

hirdetés

Versenyt vívnak egymással a diagnosztikai vállalatok a majomhimlő tesztek kifejlesztésében, azt remélve, hogy a koronavírus járvány levonulásával megcsappanó bevételeiket részben pótolni tudják. A helyezkedés májusban kezdődött, hasonlóan 2020 elejéhez, amikor a gyógyszergyártók sora próbálta feltalálni a Covid–19 vírus kimutatásához szükséges formulát, amely utóbb sok milliárd dollárt hozott a sikerrel járó cégeknek – írta a VG.

A majomhimlő-tesztek iránti igény azonban töredéke lehet annak, mint ami a Covid–19 esetében volt, hiszen az afrikai vírus kevésbé fertőző és a tünetei is sokkal enyhébbek. A közgazdászok szerint a tesztgyártóknál az új piaci lehetőség tompíthatja, de nem pótolhatja a Covid–19 diagnosztikai eszközök lassuló eladásaiból eredő profitkiesést.

Egyes országok, amelyek csupán néhány esetet regisztráltak – köztük Svájc és Hollandia –, egyelőre elegendő kapacitással rendelkeznek a majomhimlő tesztelésére. Eközben Nagy-Britannia, ahol közel 200 esetet regisztráltak, kapacitásbővítésen dolgozik. Akárcsak a koronavírusnál, itt is kétféle teszt használható: a PCR és az antigén tesztek. A WHO szerint a majomhimlőt leginkább a PCR lenne képes kimutatni, az antigén tesztek esetenként téves eredményt hozhatnak, azonban egyelőre nincsen kiterjedt kutatási háttérrel rendelkező teszt a piacon.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés