hirdetés
hirdetés
2020. június. 04., csütörtök - Bulcsú.
hirdetés

A magnézium mint vérnyomáscsökkentő

A magnézium-szupplementáció néhány Hgmm-rel mérsékli a szisztolés és a diasztolés vérnyomást. A dózisfüggő antihipertenzív hatás különösen a magnéziumhiányos pácienséknél kifejezett.

hirdetés

A magnézium-tartalmú étrend-kiegészítők vagy gyógyszerek rendszeres alkalmazása néhány Hgmm-rel csökkentheti a hipertóniások vérnyomását. „Az ásványi anyag mérsékelt vérnyomáscsökkentő hatása is jelentős, ha annak a közegészségügyi vonatkozásait tekintjük” – mondja a Hypertension folyóiratban megjelent, számos korábbi klinikai vizsgálat eredményeit összegző közlemény szerzője, dr. Xi Zang, az Indianai Egyetem munkatársa.

Főként azoknál hat a magnézium, akiknek a szervezete magnézium-hiányos

A meta-analízisbe bevont 34 placebo-kontrollos, randomizált elrendezésű, kettős vak klinikai vizsgálat 2028 résztvevő adatait dolgozta fel, akik átlagosan napi 368 mg magnéziumot szedtek három hónapos időszakon keresztül. (Magnéziumból napi 375 mg a beviteli referencia érték (RDA) a Magyar Élelmiszerkönyv 1-1-90/496 sz. előírása alapján.)

A nemzetközi áttekintésből kiderült, hogy a magnézium-szupplementáció vérnyomást csökkentő hatása elsősorban azoknál mutatkozott meg, akik korábban magnézium-hiányosak voltak. A meta-analízis számszerűsítette is az ásványi anyag kismértékű, de szignifikáns antihipertenzív hatás: a szisztolés vérnyomás mintegy 2 Hgmm-rel, míg a diasztolés vérnyomás 1,8 Hgmm-rel csökkent a magnézium szedése eredményeként.

Az összehasonlítás kedvéért: az életmód és a táplálkozás – hipertónia megelőzésében és kezelésében oly sokat emlegetett – megváltoztatása, azaz a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának a preferálása, a teljes kiőrlésű pékáruk előnyben részesítése, a zsírszegény tejtermékek vásárlása, a nátriumban és zsírokban szegény diéta együttesen mintegy 6,7, illetve 4,7 Hgmm-rel csökkentik a szisztolés, valamint a diasztolés vérnyomást.

A magnézium-só típusa nem számít, a dózisa viszont lényeges

Fontos kiemelni, hogy a magnézium antihipertenzív hatása szempontjából nem számít az, hogy szerves vagy szervetlen só formájában kerül-e a szervezetbe az ásványi anyag. Döntő azonban a dózis; ugyanis a nagyobb dózisú magnézium-bevitel jelentősebben mérsékli a vérnyomást. A napi 300 és 450 mg közötti magnézium-adag 3,83, illetve 1,65 Hgmm-rel csökkenti a szisztolés és a diasztolés vérnyomás-értékeket. Egyes vizsgálatokban azonban még ennél is nagyobb mértékű, akár 10 Hgmm-es csökkenést is igazoltak a szisztolés értékek tekintetében.

A magnéziumhiány gyakori

A populációt tekintve a magnézium-hiány nem ritka, a fejlett országokban a lakosság mintegy harmada, más adatok szerint fele magnéziumhiányos. Ha valakinél ennek a létfontosságú ásványi anyagnak a hiánya áll fenn, akkor az néhány hét alatt orvosolható. Jelen meta-analízis szerzői szerint az egy hónapon keresztüli napi 300 mg-os magnézium-szupplementáció eredményeként mind a magnézium-plazmaszint rendeződése, mind pedig a vérnyomás enyhe mértékű csökkenése megvalósul.

Az eredmények alapján a magnézium-szupplementáció egyrészt a kardiovaszkuláris prevenció ideális eszköze, másrészt – a hipertóniás betegeknél – a gyógyszeres terápia optimális kiegészítője lehet.

Dr. B.L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés