hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

A légszennyezés rontja az antibiotikumok hatását

A fosszilis üzemanyag égetése révén a levegőbe kerülő szén direkt módon elősegíti a kórokozó baktériumok alsó légutakba terjedését, továbbá növekedésüket és antibiotikum-rezisztenciájuk kialakulását.

hirdetés

A University of Leicester kutatói négy éves interdiszciplináris munka révén feltárták, hogy a légszennyezés – főleg a fosszilis (dízel és biomassza egyaránt) üzemanyag égetése után a levegőbe kerülő úgynevezett fekete szén – megváltoztatja a baktériumok viselkedését, elősegíti biofilmképző és kolonizáló képességüket, növeli antibiotikumok elleni toleranciájukat, különösen a bakteriális pneumonia első vonalbeli terápiájának számító penicillinnel szemben.

Mint kiderült, a kémiailag és biológiailag aktív fekete szén direkt módon befolyásolja a légúti fertőzést okozó, és ma már jelentős antibiotikum-rezisztenciát produkáló baktériumtörzseket, így pl. a Staphylococcus aureus-t vagy a Streptococcus pneumoniae-t. A fekete szén ezen felül oxidatív stresszt is kivált, továbbá mutagén hatású, különösen az 5 év alatti gyermekek légutaira jelent nagy fenyegetést.

Az Environmental Microbiology című szaklapban megjelent kutatás (Shane Hussey és munkatársai: Air pollution alters Staphylococcus aureus and Streptococcus pneumoniae biofilms, antibiotic tolerance and colonisation) szerint a légszennyezés nagy részét adó fekete szén arra ösztökéli a baktériumokat, hogy az orrból az alsó légutakba terjedjenek (ez a pneumonia kialakulásának egyik feltétele), valamint elősegíti a baktériumok növekedését és a légutakban való túlélésüket, mivel lehetővé teszi, hogy a baktériumok elrejtőzzenek az immunrendszer elől. Ezáltal nő a fertőzéskockázat, továbbá a bakteriális biofilmképződés elősegítése miatt az antibiotikus kezelés és az immunvédekezés hatásfoka is csökken, magyarázza nyilatkozatában a tanulmány utolsó szerzője, a mikrobiális genetikus Julie Morrissey, aki azt is hozzáteszi, hogy felfedezésük teljesen új szempontból világítja meg a légszennyezés megbetegítő szerepét. Az eddigi kutatások ugyanis arra koncentráltak, hogy az hogyan befolyásolja az immunrendszer, pl. a makrofágok működését. Így az eddigi kutatások nem tudtak teljes mértékben számot adni a légszennyezés által kiváltott óriási mértékű egészségkárosodás mechanizmusairól.

A szerzők felhívják a figyelmet a World Health Organization megállapítására, miszerint napjainkban a légszennyezés jelenti az első számú környezeti kockázatot az emberi egészségre. A légszennyezés évente legalább 7 millió halálesetért felelős, ami az összes elhalálozás nyolcadát jelenti, ennek ellenére az európai országok kormányai sem tartatják be a WHO által megállapított légszennyezési határértékeket.

A légszennyeződés tüdő- és szívbetegséget kiváltó hatása eddig is széles körben ismert volt, a tüzelő- és fűtőanyagok égetése kapcsán keletkező kis részecskeméretű levegőszennyeződés (fine particulate matter; 2,5 mikrométernél kisebb szemcsék, PM2.5) világszerte a betegségek 9. (kültéri szennyeződés) és 4. (beltéri szennyeződés) kockázati tényezőjét jelenti, írja a British Medical Journal (Air pollution, stroke, and anxiety: particulate air pollution is an emerging risk factor for an increasing number of common conditions). Azonban a káros hatások nem korlátozódnak a kardiopulmonális megbetegedésekre. Mivel a légszennyeződés szisztémás gyulladást okoz, a legújabb bizonyítékok szerint számos egyéb megbetegedést is okoz, így diabéteszt, magas vérnyomást, trombózist, alacsony születési súlyt vagy koraszülést, továbbá a légszennyeződés mértéke szignifikánsan összefügg a stroke miatti kórházi felvételek számával és a stroke-mortalitással, a mentális betegségekkel (pl. depresszió) és az öngyilkosságok számával is.

Shane Hussey és munkatársai arra is felhívják a figyelmet tanulmányukban, hogy a kémiailag és biológiailag aktív fekete szén baktériumokra kifejtett direkt hatása révén a környezetünkben élő baktériumok között kialakult egyensúlyt is fenyegeti.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés