hirdetés
hirdetés
2022. október. 06., csütörtök - Brúnó, Renáta.
hirdetés

A fejlődésben élen jár a hematológia

A hematológiában a célzott kezelés már több mint 15 éve a mindennapok része. A rosszindulatú sejtek szaporodásához szükséges jelátviteli rendszerek módosítása az egyik legnagyobb sikertörténet a krónikus leukémiák bizonyos csoportjában – mondta a Medical Tribune-nek dr. Borbényi Zita, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar II. Számú Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára.

hirdetés

Az onkológiában és az onkohematológiában napjainkban paradigmaváltást élünk. A citotoxikus terápiákat felváltják a biológiai készítmények. A fejlődésben mindig élen járt a hematológia. Milyen újdonságok várhatók a közeljövőben?

A hematológiában a célzott kezelés már több mint 15 éve a mindennapok része. A rosszindulatú sejtek szaporodásához szükséges jelátviteli rendszerek módosítása az egyik legnagyobb sikertörténet a krónikus leukaemiák bizonyos csoportjában. Ezekkel a szerekkel csaknem egy időben terjedtek el az immunológiai típusú szerek, és váltak elsősorban a limfoproliferatív betegségek alapszerévé. A közeljövőben számos új jelátvitelt módosító molekula válik elérhetővé a mindennapokban. Ezek a nem citosztatikumként működő vegyületek önmagukban vagy más szerekkel kombinálva nagyon hatékonyaknak ígérkeznek.

Nincs messze az az idő, amikor a beteg immunrendszerét módosítva, stimulálva a saját immunsejtek működésének fokozása vezethet a daganatos sejtek elpusztulásához.

Mennyire kell vagy lehet személyre szabni a malignus hematológiai betegségek kezelését?

A személyre szabott kezelés rendkívül fontos a hematológiában. Számos kórképben a genetikai eltérések megléte vagy hiánya alapján lehetséges a legjobb, leghatékonyabb szer kiválasztása. Ennek értelmében a legtöbb kórképben a kezelés elkezdését megelőzően genetikai vizsgálatok szükségesek.

A véralvadás gátlásában is új időket élünk. A direkt trombininhibitor és az aktivált X-es faktor gátlóinak bevezetésével könnyebbé és jobban kézben tarthatóvá vált az alvadásgátlás. Hol látja a direkt trombininhibitor új antidotumának a helyét a terápiás palettán?

Az új típusú véralvadásgátlók jelentősen megkönnyítették a betegek és az egészségügyi személyzet helyzetét, hiszen meghatározott dózisban biztonsággal adagolhatóak. Kicsiny a vérzéses szövődmények előfordulása. A kifejlesztés alatt álló antidotumok pontos helye a közeljövőben válik egyértelművé.

A vérplazmából készült gyógyszerek jelentik a hemofíliások és az immunhiányos betegek kezelését. Várható-e ezeken a területeken valamilyen újdonság?

A vérplazmából terápiás és diagnosztikus célra használható készítményeket állítanak elő.

Számos, új, rekombináns technikával előállított készítmény is a betegek rendelkezésére áll. Meg kell találni a különböző módon előállított szerek pontos helyét a terápiás palettán, ez a közeljövő egyik fontos feladata.

A teljes interjú a MedicalOnline-on

(forrás: Medical Tribune, MedicalOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés