hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 12., péntek - Klára.
hirdetés

A kórházi gyógyszerészek a terápiahatékonyság fokozásáért

A kórházból való hazabocsátáskor a betegeknek sokszor a korábbi gyógyszerektől eltérő gyógyszereket írnak fel. Ebben az átmeneti időszakban gyakori a gyógyszerszedés megszakítása. Az idős betegek 20 százaléka 30 napon belül újra kórházi felvételre kerül.

hirdetés

A Vanderbilt Egyetem felmérést készített 11 gyógyszerésszel, akik részt vettek egy a kardiológiai betegségekről szóló ismereteket növelő intervenciós programban. Azt vizsgálták, hogyan segédkezhetnek a leghatékonyabban a gyógyszerészek a kórházi felvétel és elbocsátás során a terápiás hatékonyságot fokozó, gyógyszeres tanácsadás alkalmával és a betegek gyógyszerszedésével kapcsolatos otthoni monitorozásban. 

A felmérésből kiderült, annak ellenére, hogy a gyógyszerészek időigényesnek találták a betegek felvilágosítását, megbizonyosodtak arról, hogy az általuk végzett edukációnak volt a legnagyobb hozzáadott értéke az egészségláncban. A részletes gyógyszer-tanácsadás segít tisztázni gyógyszerezési kérdéseket, támogatja az orvos-beteg-kommunikációt, az elbocsátáskor hatékonyabbá teszi a gyógyszerrendelést, és segíti a személyre szabott tanácsadást.
A tanácsadáskor először azt próbálták felmérni, hogy az adott beteg a kórházi beutalás előtt milyen gyakran tért el a gyógyszerszedés esetében az orvos előírásaitól. Ez a kérdés segítette feltérképezni a gyógyszerszedéssel kapcsolatos beteg-együttműködést. A gyógyszerészek ösztönözték a családtagokat a megbeszélésen való részvételre, azért, hogy a jövőben az otthoni gyógyszerelésben segédkezhessenek.

 A konzultáció során a szakember egy gyógyszerszedési ütemterv részleteit ismertették a  beteggel, a tanácsadás során átadott információs/edukációs gyógyszerismertetők  főleg az alacsony egészségügyi ismeretekkel rendelkező betegek számára nyújtottak jelentős segítséget.  A kórházból történt elbocsátást követően egy képzett tanácsadó lépett kapcsolatba a betegekkel, ami hatékony megoldásnak bizonyult annak szűrésére, hogy kinek van szüksége további specifikus gyógyszerezési tanácsadásra. Az oktatásban részesült betegek 60 százalékának nem volt szüksége a gyógyszerszedéssel kapcsolatos után követésre.

 Az alábbi javaslatokat tették a kutatásban részt vevő gyógyszerészek:

  • A gyógyszerészeket integrálni kellene a betegeket ellátó teambe, hogy elősegítsék gyógyszeres terápia hatékonyságát
  • Az orvos-gyógyszerész-kommunikációt javítani kell a kórházi elbocsátáskor
  • A tanácsadást formálisan be kellene ütemezni az elbocsátás folyamatába
  • A betegeket el kell látni egy pénztárca méretű gyógyszerelési listával, melyet a kezelésekre könnyen magával tud vinni
  • A pácienseknek is felkészültebbeknek kell lenniük a kórházi elbocsátáskor
  • Az elbocsátási konzultáción elhangzottakat a betegnek diktafonra kellene vennie
  • A kórházi gyógyszerészeknek hozzáférést kellene adni a beteg adataihoz, hogy még hatékonyabban segítsék a terápia hatékonyságát
  • A háziorvosok és a gyógyszerészek közti kommunikációt a kórházi elbocsátás tervezésénél javítani kell
Dr. Csépe Andrea, főiskolai docens, Budapest Kommunikációs és Üzleti Főiskola
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés