hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

A klinikai kutatásokra fókuszál az idei Semmelweis Szimpózium

Az új fejlesztések első lépését jelentő fázis I. vizsgálatok, a Covid-19 alatti kutatások, valamint a klinikai vizsgálatokkal kapcsolatos szabályozási kérdések is az idei, november 16-18. közötti Semmelweis Szimpózium vezetői témái között szerepelnek.

hirdetés

A háromnapos program alatt több mint 50 előadás hangzik majd el, és csaknem húsz nemzetközi előadó érkezik a Semmelweis Egyetem legnagyobb presztízsű tudományos eseményére. A részvétel ingyenes, de regisztrációköteles, orvosoknak, gyógyszerészeknek továbbképzési pont, Phd- és TDK-hallgatóknak kredit jár érte.

„A klinikai kutatások nélkülözhetetlenek az új terápiák, innovációk fejlesztéséhez, és így ahhoz is, hogy betegeinknek minél hatékonyabb ellátást biztosítsunk. A klinika vizsgálatok számának bővítése – ami fontos célja a Semmelweis Egyetemnek – növeli a tudományos teljesítményünket is, és ezáltal a rangsorokban való további előrelépéshez is hozzájárul – hangsúlyozta az idei szimpózium témaválasztása kapcsán Merkely Béla rektor, aki Ferdinandy Péter tudományos és innovációs rektorhelyettessel együtt az idei rendezvény főszervezője. A programban kiemelten szerepel a transzlációs medicina is, amelynek feladata, hogy a felfedezések minél előbb a betegágy mellett hasznosuljanak – tette hozzá.

Mint kiemelte: a szimpózium hagyományosan a Semmelweis Egyetem legnagyobb presztízsű nemzetközi tudományos rendezvénye. Az eseményen a résztvevők megismerhetik az adott terület legújabb tudományos eredményeit és innovációit, emellett lehetőséget ad a program a nemzetközi együttműködések bővítésére, ipari partnerekkel való kapcsolatépítésre is.

A Semmelweis Egyetemen már most is számos klinikai vizsgálat folyik, ugyanakkor van még további potenciál ezek mennyiségének és minőségének növelésére – mondta a témaválasztás kapcsán Ferdinandy Péter. Hozzátette: ezzel a céllal jött létre idén dr. Filakovszky János vezetésével a Klinikai Kutatásokat Koordináló Központ (4K), amely szintén bemutatkozik az eseményen. Az előadók között vannak egyetemi munkatársak éppúgy, mint az adott terület nemzetközi szaktekintélyei. A több mint 50 előadás 6 nagy témacsoport köré rendezve hangzik el – ismertette.

Az első napon bemutatkozik egyebek mellett a Semmelweis Egyetem három akkreditált fázis I. központja, amelyek a Belgyógyászati és Onkológiai Klinikán, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán és a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikák találhatóak. Egy adott vizsgálati készítményt a fázis I. vizsgálatok során használják először betegek bevonásával, ezek a vizsgálatok nagyon szigorú hatósági szabályok szerint történnek, és rendkívül magas szakmai felkészültséget, tárgyi és személyi feltételeket igényelnek. Az egyetemi tapasztalatok ismertetése mellett nemzetközi előadók is beszélnek erről a szűkebb területről.

Több szekcióban is megjelenik a Covid-19 pandémia. A járványhelyzet számos olyan változást, új eljárásrendet hozott a gyógyszerfejlesztésben és a klinikai vizsgálatokban (pl. adminisztráció terén digitalizáció, valamint a telemedicina megjelenése), amelyek hatékonyabbá tehetik a folyamatot. Az egyetem jelentős szerepet vállalt a Coviddal kapcsolatos kutatásokban is, amiről szintén több előadás szól. 

Külön szekció foglalkozik az akadémiai központok klinikai vizsgálatokban játszott jövőbeli szerepével, valamint a transzlációs medicinával, vagyis azzal, hogy miként tudjuk a laborban tett felfedezést minél hamarabb átültetni a klinikai gyakorlatba. Külön blokkokban képviselteti magát a kardiológia, a sebészet és a gyermekgyógyászat – vagyis azok a területek, amelyeken a Semmelweis Egyetemen belül különösen hangsúlyosak a klinikai és transzlációs kutatások, valamint az innováció.

Az angol nyelvű, 3 napos esemény helyszíne az Elméleti Orvostudományi Központ lesz, a részvétel ingyenes, de regisztrációköteles. Jelentkezni a program honlapfelületén keresztül lehet.

A részletes program ide kattintva olvasható.

(forrás: Semmelweis Egyetem )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés