hirdetés
hirdetés
2022. december. 07., szerda - Ambrus.
hirdetés

A klímaváltozás növeli a szuperbaktériumok terjedését

Egy új kutatás bizonyította be, hogy a globális felmelegedésnek is komoly szerepe van az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok megjelenésében és terjedésében, írja a szmo.hu.

hirdetés

Ezt a megállapítást az a tanulmány tartalmazza, amelyet 30 európai ország adatai alapján készítettek, és amelyet az áprilisban, Amsterdamban tartott európai mikrobiológiai kongresszuson ismertettek – írja a Down on Earth.

A Nature című tudományos szaklapban 2018-ban jelent meg egy amerikai tanulmány, amely kimutatta: az Egyesült Államokban a felmelegedés következtében egyre többször tapasztalták, hogy az antibiotikumok egyszerűen hatástalanok. Ez az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a „globális egészségügy egyik legnagyobb fenyegetése.”

A göttingeni és a hamburgi orvostudományi egyetem kutatói arra keresték a választ, hogy van-e hasonló tendencia Európában. Harminc olyan ország adatait tanulmányozták, amelyek tagjai az antimikrobiális rezisztenciát (tehát a baktériumok gyógyszerekkel szembeni ellenállóképességét) figyelő európai hálózatnak.

Kiderült, hogy statisztikai szempontból jelentős összefüggés van a meleg évszak középhőmérséklet-változásai és több ilyen szuperbaktérium, köztük az E. coli és a Klebsiella pneumoniae terjedése között, írja a szmo.hu.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés