hirdetés
hirdetés
2022. január. 23., vasárnap - Zelma, Rajmund.
hirdetés

A kínai vakcina már megérkezett, a dokumentációja még nem

Megérkezett bő félmillió kínai vakcina, de dokumentáció híján még az ellenőrző vizsgálatok indulásának időpontja is kérdéses, derül ki a Népszava összeállításából.

Bár a kínai oltóanyagot a háziorvosokkal szeretnék beadatni, a készítménynek ma sincs nyilvánosan elérhető alkalmazási előirata. Márpedig a Magyar Orvosi Kamara korábban azt írta: az alkalmazási előirat hiányában a testület elnöksége „nem tudja tiszta lelkiismerettel ajánlani a kollégáinak a készítmények alkalmazását, mert az alkalmazási előirat az alapfeltétele a készítmény betegbiztonságot garantáló alkalmazásának, és ez alapozza meg az orvos jogi és etikai biztonságát.”

Jelen állás szerint most az oltási sorban a 60 év felettieknek kellene több vakcina. Ők mintegy másfél millióan vannak, de nekik nem alkalmas minden oltóanyag. A koruk miatt nekik nem adható az AstraZenecaé. S miután az idősebbek között sok a krónikus beteg, így az orosz vakcinát is csak keveseknél lehet használni. Bár magyar előirat nincs, a kínai oltóanyagot a gyártója sem ajánlja 60 év felett. Az Index idézte a Sinopharm egyik leányvállalatának elnökét, aki még januárban azt nyilatkozta, hogy a 60 év felettiek beoltását nem ajánlja feltétlenül. Pakisztán egészségügyi miniszterének tanácsosa február elején egyértelműbben fogalmazott: az ő vizsgálataik azt mutatták, hogy 60 éves kor felett nem volt hatásos az oltóanyag, írja a Népszava.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés