hirdetés
hirdetés
2023. február. 03., péntek - Balázs.
hirdetés

A kezeletlen allergia és a fülgyulladás

Augusztinovicz Mónika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen tüneteket okoz a fülgyulladás, és mit tehetünk ellene.

hirdetés

A fülgyulladás kialakulhat a középfülben, de érintheti a hallójárat területét is. A tünetek ugyan némiképp módosulhatnak a gyulladás helyétől függően, de általánosságban a következő panaszokkal fordulnak a betegek orvoshoz. Jellemző a gyulladás és fájdalom, a fül duzzanata, füldugulás, fülzúgás és viszkető érzés, váladékozás is előfordulhat. A helyi tünetek mellett olyan általános panaszok is kísérhetik a fülgyulladást, mint a láz, fejfájás vagy szédülés.

Fülgyulladás allergia miatt

Ha valakinél a fülgyulladás visszatérő panasz, akkor fontos nemcsak a tüneteket és az akut betegséget kezelni, hanem meg kell nézni, hogy mi lehet a háttérben, ami a gyakori megbetegedésekhez vezet. Augusztinovicz Mónika elmondta, hogy egy ilyen lehetséges kiváltó ok a nem megfelelően kezelt légúti allergia.

Luisella Planeta Leoni képe a Pixabay-en.
Luisella Planeta Leoni képe a Pixabay-en.

A szénanátha orrfolyást, orrdugulást okozhat, ilyen esetben pedig a fület az orral összekötő és a dobhártya két oldalán a nyomás kiegyenlítését biztosító fülkürt nem tud megfelelően működni. A nyomáskülönbség miatt fülfájás jelentkezhet. A tartós orrdugulás és orrváladékozás tehát növeli a fülkürt elzáródásának, így a középfülgyulladás kialakulásának esélyét.

Krónikus bőrbetegségek és strandolás

A külső fül, a hallójárat gyulladása gyakrabban alakul ki krónikus bőrbetegségek esetén, így például az ekcéma vagy psoriasis is megnöveli a hallójárat-gyulladás esélyét. Jellegzetes panasz a nyári időszakban, hiszen a strandolás során felázott fül bőre védtelenebb a kórokozókkal szemben, de évszaktól függetlenül a fültisztító pálcikával vagy a körömmel felsértett bőr is kiindulópontja lehet a gyulladásnak.

Augusztinovicz Mónika elmondta, hogy szénanáthás tünetek – orrfolyás, orrdugulás, szem-, orr- és torokviszketés, gyakori tüsszögés – esetén forduljunk allergológushoz, mert a megfelelő kezelés nemcsak a gyakori fülgyulladást, de az újabb allergiák és asztma kialakulását is segíthet megelőzni. Krónikus bőrproblémák esetén jelezzük a bőrgyógyásznak a panaszt és megfelelő krémekkel, kezelések segíthetnek a fül bőrének épségét megőrizni, ezáltal a fertőzések elleni védelmet fokozni. Fontos a fül érzékeny bőrének védelme a strandolás során a felázás ellen és a hétköznapokban – pl. fültisztítás – is.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés