hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

A kemoterapeutikumok mellékhatásai ellen

A kemoterápiás szerek az agysejteket is pusztítják, így mellékhatásként rontják a tudat, a memória működését, koncentrációs zavart és depressziót okozhatnak. Amerikai tudósok kidolgoztak egy módszert, amivel az úgynevezett kemo-agy ellenszereit remélik megtalálni.

hirdetés

A University of Rochester Medical Center kutatói a Journal of Neuroscience legutóbbi számában tették közzé eredményeiket: találtak egy molekulát, ami minden valószínűség szerint megmenti a mellrák-ellenes terápiában használatos tamoxifen káros hatásaitól az idegsejteket.

A cikk egyik szerzője, Mark Noble professzor azt nyilatkozta a kutatásról hírt adó worldpharmanews internetes portálnak, hogy eredményük azért is fontos, mert a tamoxifen az egyik legrégebben, valamint legszélesebb körben használt kemoterápiás szer, és bár a többi rákellenes kezeléshez képest viszonylag kevés a mellékhatása, de azok meglehetősen súlyosak.

A kutatók először a tamoxifen központi idegrendszeri sejtekre kifejtett hatását tanulmányozták, majd egy 1040 molekulát tartalmazó könyvtár összes elemét tesztelve megtalálták az AZD6244 elnevezésű szert, ami a kísérleti állatokban megszüntette a tamoxifen agysejteket pusztító hatását. Ráadásul ezt úgy érte el, hogy közben nem szüntette meg a szer tumorsejteket ölő tulajdonságát, sőt in vitro még fokozta is a tamoxifen mellrák-sejtet pusztító hatását (az AZD6244gátolja a mitogén-aktivált protein kináz kináz működését; a mitogén-aktivált protein kináz számos egyéb feladata mellett a sejtosztódás és az apoptózis szabályozója).

 A tamoxifen az agyban egyfajta asztrocita sejtekre a legkárosabb, ezek a sejtek hozzák létre a neuronok nyúlványai körül a mielinhüvelyt. Ha ezeket a sejteket direkt tamoxifen-hatásnak teszik ki, 48 órán belül elpusztul 75 százalékuk.

Noble és munkatársai a 2000-es évek első évtizedében lefektették a kemo-agy kutatásának alapjait, és kimutatták, hogy a kemoterápiás szerek, így pl. az 5-fluorouracil (cisplatin, cytarabine, carmustine) a központi idegrendszer őssejtjeit is pusztítják (ezek az eredmények a Journal of Biology című szaklapban jelentek meg).

 A kemoterapeutikumok nemkívánt hatásaként kialakuló úgynevezett kemo-agy (chemo-brain) memória-zavart, ködös tudatállapotot, koncentrációs nehézséget jelent, ami esetenként hosszú távon is fennmaradva a munkahely elvesztését és depresszió kialakulását is maga után vonja.

A továbbiakban Noble és csapata az AZD6244 megfelelő dozírozását akarja azonosítani.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: Journal of Neuroscience)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés