hirdetés
hirdetés
2022. december. 08., csütörtök - Mária.
hirdetés

A kamara is elítéli a csalókat

Dr. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke adott interjút a Magyar Időknek. 

hirdetés

Több patikát is bezárhatnak azért, mert illegálisan juttattak gyógyszert külföldre – adta hírül a közelmúltban lapunk. A gyógyszerhatóság főigazgatója, Pozsgay Csilla azóta azt is elárulta: több száz millió forintnyi orvosságról van szó, emiatt négy-öt gyógyszertárra kerülhet lakat. Mit tehet ilyen helyzetben a kamara, hogyan lehet megóvni a tisztességes gyógyszerészek presztízsét?
– Magyarországon jelenleg mintegy 2330 gyógyszertár van, a döntő többség tisztességesen dolgozik. Fontos hangsúlyozni azt is, hogy az illegális kereskedelemben részt vett patikák nem károsították meg sem a betegeket, sem az egészségbiztosítót. Ennek ellenére, ha minden kétséget kizáróan bebizonyosodik, hogy ismétlődő és súlyos szakmai szabályszegés történt, természetesen viselnie kell a következményeket nemcsak a személyi jogos gyógyszerésznek, de a patika tulajdonosának is, legalábbis mi ezt kértük a hatóságtól. Nem lenne ugyanis szerencsés, hogy bármelyikük a későbbiekben újra patikát nyithasson. A kamara minden jogszabálysértő gyakorlatot elítél. Régóta a normakövetést valljuk, ezért, mint korábban jeleztem, etikai eljárást is indítunk azok ellen, akik részt vettek a reexportban. Ha elmarasztaló döntés születik, az illető többé nem dolgozhat gyógyszerészként, ahhoz ugyanis kamarai tagság kell.

Olyan nagy pénz van az illegális gyógyszerexportban, hogy megéri ekkora kockázatot vállalni? Vagy csak nem vették komolyan, amit már tavaly mondogattak a hatóságnál, hogy szigorítani fogják a szankciókat?
– Ezt nem tudom megítélni. Egy biztos: a vonatkozó rendelkezések, így a szankciókat illetőek is, csak fokozatosan, az utóbbi hónapokban szigorodtak, a kiskapuk bezárultak.

A teljes interjú

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés