hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

A jojobaolaj a Cetaceum helyettesítője lehetne

A jojobacserje olaja – amellett, hogy a száraz bőrre ajánlott (dermo)kozmetikumok hatásos összetevője – számos országban a nemzeti vénygyűjteményben is szereplő gyógyszertechnológiai alapanyag. Sőt, kedvező fizikai-kémiai tulajdonságai miatt akár a Cetaceum helyettesítésére is alkalmas lehet.

hirdetés

A jojobacserje (Simmondsia chinensis) az USA és Mexikó határán elterülő Sonora-sivatagban őshonos, bár napjainkban már Dél-Amerikában, Afrikában és Izraelben is hatalmas ültetvényei vannak, és több helyen a talajerózió megfékezésére használják. A szárazsághoz és hőséghez alkalmazkodott növény akár 4 méteres magasságot is elérhet, és egyes példányai 200 évesek is lehetnek. Az örökzöld cserje apró, vastag, kékeszöld levelei bőrös tapintásúak. Az oliva bogyóhoz hasonlító méretű és formájú termésében egyetlen mag található, amelyből hideg sajtolással nyerhető ki az olaj.

 


A jojobaolaj ideális (dermo)kozmetikum-összetevő

A jojobaolaj – egyéb növényi olajokkal szembeni – legfőbb előnye az, hogy alkalmazását követően nem hagy zsíros réteget maga után; bőr- és hajápoló szerként vagy masszázsolajként egyaránt ideális. Bár a jojobaolaj bőrápoló tulajdonságait már az arizonai őslakos papago indiánok is kihasználták, csak a XX. század második felében vált ismertté, hogy milyen fizikai-kémiai paraméterek állnak a jojobaolaj kedvező hatásainak hátterében.

 

Jojobaolaj: nem is olaj, inkább viasz

A jojobacserje magja zsírsavészterek keverékét tartalmazza. A jojobamagból sajtolt nedv dúskál a telítetlen zsírsavak primer, hosszú szénláncú (akár 44 szénatomos) alkoholokkal képzett észtereiben. Ez egyben az egyéb növényekből kinyert, főként triglicerideket, nem pedig zsírsavésztereket, tartalmazó olajokkal szembeni legfőbb különbséget is jelenti.

A jojobaolaj tulajdonképpen egy 7 ºC-on megolvadó, szobahőmérsékleten folyékony viasznak tekinthető. A jojobacserje észterei összetételükben leginkább a humán faggyúhoz hasonlíthatók, ez a jojobaolajos készítmények száraz bőr kezelésénél mutatott hatásosságát is magyarázhatja. A zsírsavészterek mellett E-vitamin, az A-vitamin provitaminjai, illetve szabad telítetlen zsírsavak is gazdagítják a sivatagi cserje magjaiból préselt, kellemes ízű és illatú olajat. A jojobaolaj kiemelkedő kémiai stabilitással rendelkezik; egyéb növényi olajoktól eltérően nem avasodik, így akár tíz évig is eltartható.

 

Vényminta gyűjteményben is szerepel jojobaolaj

Egyes országokban a jojobaolaj – gyógyszertechnológiai alkalmazásának létjogosultságát alátámasztandó – a nemzeti vényminta gyűjteményben is szerepel. A németországi Deutscher Arzneimittel-Codex / Neues Rezeptur-Formularium gyűjteményében, a magisztrális recepteket bemutató három kötetes Neues Rezeptur-Formularium-ban (DAC/NRF) a jojobaolajnak két monográfiája is megtalálható: natív jojobaviasz (Simmondsiae cera virginalis), valamint raffinált jojobaviasz (Simmondsiae cera raffinata) neveken.

 

Jojobaolajjal helyettesíthető lehet a Cetaceum

Az ámbráscet (Physeter macrocephalus) védelmére vonatkozó törvényi szabályozást követően szükség volt a Cetaceum-ot helyettesítő gyógyszertechnológiai alapanyagra. A Ph. Hg. VIII.-ban éppúgy, mint a Német Gyógyszerkönyvben (DAB 8) is, bár a gyógyszeranyagok eredete és kémiai paramétereik eltérők, felhasználás szempontjából a cetil-palmitát (Cetylis palmitas; Ph. Hg. VIII.) helyettesítheti a Cetaceum gyógyszeranyagot. Több szakember szerint a jojobaolaj sajátos kémiai összetétele felveti annak a lehetőségét, hogy a jojobaolaj is alkalmazható legyen a Cetaceum helyett.

 

(Forrás: Pharmazeutische Zeitung)

 

Dr. B. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés